Ντάισελμπλουμ: Χρηματοδότηση μόνο μετά από συνολική συμφωνία για μεταρρυθμίσεις

Ντάισελμπλουμ: Χρηματοδότηση μόνο μετά από συνολική συμφωνία για μεταρρυθμίσεις Facebook Twitter
1

Πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων ζήτησε προκειμένου να υπάρξει μία συνολική συμφωνία ζήτησε για άλλη μία φορά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα και τόνισε πως μόνο τότε θα γίνει η όποια εκταμίευση προς την Ελλάδα. Είπε ότι υπήρξαν θετικά δείγματα στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο τόνισε πως παραμένουν μεγάλες διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν και ο χρόνος εξαντλείται.

Ο πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε πως η ευθύνη για την επίτευξη προόδου ανήκει κυρίως στην πλευρά της Ελλάδας και έκανε λόγο για ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ωστόσο έχει χαθεί χρόνος και η πρόοδος είναι περιορισμένη και όχι αυτή που θα επιθυμούσαν οι πιστωτές.

Ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών και είπε πως η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί στο επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου, χωρίς όμως να αποκλείει και μια άλλη συνάντηση νωρίτερα. «Πρέπει να υπάρξει πρώτα επιτάχυνση των διαδικασιών, αποτέλεσμα και θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς και μετά συνεδρίαση Eurogroup. Η δουλειά πρέπει να γίνει σε επίπεδο υπουργών και κατόπιν το Eurogroup θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις. Προς το παρόν δεν υπάρχει στον ορίζοντα έκτακτο Eurogroup», είπε, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η  η ατζέντα του είναι εξαιρετικά ευέλικτη.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση να δοθεί μέρος δόσης στην Ελλάδα πριν υπάρξει μια συνολική συμφωνία ο Ντάισελμπλουμ απάντησε μονολεκτικά «όχι». Ακόμα, σε ερώτηση για το αν υπήρξε έντονη συζήτηση και αν ο Γιάνης Βαρουφάκης δέχθηκε «επίθεση» είπε ότι υπήρξε μια πολύ κρίσιμη συζήτηση. «Πριν από δύο μήνες συμφωνήσαμε σε κάτι συγκεκριμένο, θέλαμε συμφωνία σήμερα, και δεν είχαμε αρκετή πρόοδο. Οπότε είχαμε μια κρίσιμη συνομιλία και υπήρξε στην αίθουσα η αίσθηση του κατεπείγοντος». Υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να συζητήσει την πρόοδο των διαδικασιών, «αλλά υπάρχουν κάποια μεγάλα προβλήματα που πρέπει να λυθούν».

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί είπε πως μετά τις 20 Φεβρουαρίου «έχει επιτευχθεί μικρή πρόοδος, ωστόσο υπάρχει πρόοδος». Για να φτάσουμε σε συμφωνία πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει μέρος των προεκλογικών της δεσμεύσεων και τις δεσμεύσεις προς τους εταίρους, τόνισε και σημείωσε ότι «οι προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν αρχής γενομένης από το προσεχές Σαββατοκύριακο».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε ερώτηση για το μέχρι πότε θα έχουν πρόσβαση οι ελληνικές τράπεζες στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA, τόνισε πως ο ELA θα δίνεται για όσο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και για όσο διάστημα διαθέτουν ενέχυρα.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος παρέθεσε τους τρεις πυλώνες που, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητοι προκειμένου να καταστεί εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας. Όπως είπε, χρειάζεται μία διαδικασία, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς να έχει καθοριστεί η διαδικασία, δεύτερον χρειάζεται επιπλέον δημσοιονομική προσαρμογή και τρίτον υπάρχουν κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Οικονομία / Προς νέες παρεμβάσεις για τα Airbnb – Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Η εκρηκτική αύξηση της εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb έχει περιορίσει σημαντικά τη διάθεση σπιτιών για σταθερή μακροχρόνια ενοικίαση και έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των ενοικίων και των τιμών αγοράς κατοικιών
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Χμμμ σαν πολύ να θέλουν ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ αυτή τη φορά να βρεθεί λύση. Τουλάχιστον όπως ειπώθηκαν οι δηλώσεις μοιάζει πως αυτοί θέλουν περισσότερο από ότι εμείς την συμφωνία. Δεν ξέρω τι έχει αλλάξει από την προηγούμενη φορά, ωστόσο εικάζω πως βλέπουν ότι η Ελληνική κυβέρνηση παραμένει σχετικά αμετακίνητη σε ορισμένα σημεία. Ίσως είχαν υποτιμήσει αυτό το ενδεχόμενο.