Monte dei Paschi: Διαμάχη για την «αρχαιότερη τράπεζα της Ευρώπης»

Monte dei Paschi: Διαμάχη για την «αρχαιότερη τράπεζα της Ευρώπης» Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου
0

Θα βρεθεί αγοραστής για την «αρχαιότερη τράπεζα της Ευρώπης»;

Η τράπεζα Monte dei Paschi di Siena προσπαθεί να ξαναβρεί μια προοπτική μετά από ένα πολυτάραχο παρελθόν. Στα όρια της χρεοκοπίας την περασμένη δεκαετία, έχει προσωρινά κρατικοποιηθεί εν αναμονή ολικής εξυγίανσης και υποψήφιων αγοραστών.

Βάσει συμφωνίας που μόλις υπεγράφη η Τράπεζα δεσμεύεται να καταβάλει στο ίδρυμα Monte dei Paschi di Siena 150 εκατομμύρια ευρώ. To ίδρυμα ήταν ο κύριος μέτοχος μέχρι την βαθιά της κρίση το 2017, όταν η ιταλική κυβέρνηση αναγκάσθηκε να αναλάβει τον έλεγχο της ιστορικής αυτής τράπεζας. Η σημερινή συμφωνία αφορά και την δυνατότητα προσωρινού δανεισμού σημαντικών έργων τέχνης από μέρους του τραπεζικού οργανισμού, επ΄ευκαιρία εκθέσεων και σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων.

Η αρχαιότερη τράπεζα της Ευρώπης

Η διαμάχη με το Ίδρυμα Monte dei Paschi αφορά κυρίως τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την αύξηση κεφαλαίου, από το 2011 μέχρι και το 2015. Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι αν θα μπορέσει να βρεθεί νέος αγοραστής για αυτή την τράπεζα της Τοσκάνης, που είναι και η αρχαιότερη της Ευρώπης, όπως σχολιάζει η Deutsche Welle.

Τα πολιτικά κόμματα της χώρας παίρνουν θέση και οι απόψεις, συχνά διίστανται: ο γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, χθες επισκέφθηκε την Σιένα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε: «Δεν θα επιτρέψουμε να ξεπουληθεί η MPS. Αν χρειαστούν κι άλλα λίγα χρόνια για να μπορέσει η τράπεζα να βρει μια πραγματική ισορροπία, εμείς είμαστε υπέρ. Δεν μας ενδιαφέρουν οι πιέσεις της Ευρώπης».

Πρωτοβουλίες του πρώην πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν επικεφαλής της κεντροαριστεράς Ενρίκο Λέτα από την μεριά του υπόσχεται ότι «θα ασχοληθεί προσεκτικά με το θέμα, όπως έκανε πάντα». Θέλει να εκλεγεί βουλευτής στην Σιένα το φθινόπωρο, σε αναπληρωματικές εκλογές που θα γίνουν στην περιφέρεια αυτή. Αλλά υπάρχει και το εμπόδιο των Πέντε Αστέρων. Στο παρελθόν τάχθηκαν υπέρ της μόνιμης κρατικοποίησης της τράπεζας. 

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΠΛΗΡΩΜΗ

Οικονομία / Επιστροφή ενοικίου: Πότε πληρώνεται σε όσους κάνουν τροποποιητικές δηλώσεις έως 12 Δεκεμβρίου

Τροποποιητικές δηλώσεις Ε1 μπορούν να γίνουν, χωρίς πρόστιμο και χωρίς επιπλέον φόρο, εφόσον οι αλλαγές αφορούν μόνο τα στοιχεία, που σχετίζονται με τη δαπάνη του ενοικίου
LIFO NEWSROOM
Από τη ΔΕΗ το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο της αγοράς τον Δεκέμβριο  

Οικονομία / Από τη ΔΕΗ το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο της αγοράς τον Δεκέμβριο  

Για ακόμη έναν μήνα, η ΔΕΗ διατήρησε την τελική τιμή του κυμαινόμενου πράσινου οικιακού τιμολογίου Γ1/Γ1Ν στα 0,13928 €/kWh, ακριβώς στα επίπεδα του Νοεμβρίου, με στόχο να παραμείνει σταθερή και ανταγωνιστική για τα νοικοκυριά.
LIFO NEWSROOM
IRIS ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Οικονομία / IRIS: Υποχρεωτικό από σήμερα για όλες τις επιχειρήσεις - Τι ισχύει με πρόστιμα και όρια συναλλαγών

Η έναρξη ισχύος της υποχρέωσης μετατέθηκε από την αρχική ημερομηνία 31 Οκτωβρίου στην 1η Δεκεμβρίου, προκειμένου να δοθεί χρόνος προσαρμογής στους φορείς
LIFO NEWSROOM