Μαζικό «πάγωμα» δόσεων δανείων μέσω τηλεφώνου

Μαζικό «πάγωμα» δόσεων δανείων μέσω τηλεφώνου Facebook Twitter
0

Την αναστολή των δόσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, με απ'ευθείας τηλεφωνικής επικοινωνίας ή μέσω sms με τους πελάτες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι ρυθμίσεις γίνονται με αυτοματοποιημένο τρόπο και χωρίς γραφειοκρατία - χωρίς δηλαδή να απαιτείται φυσική παρουσία του πελάτη στο κατάστημα. Μοναδική προϋπόθεση είναι η απόδειξη της δυσκολίας ή της αδυναμίας του πελάτη με βάση τα εισοδήματά του και το είδος της δραστηριότητάς του, προϋπόθεση που αρκεί για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία αναστολής δόσεων. Η αναστολή συμφωνείται τηλεφωνικά και αφού έχουν καταγραφεί η συνομιλία με τον πελάτη και η σύμφωνη γνώμη του για ένταξη σε πρόγραμμα αναστολής δόσεων.

Πού δίνεται έμφαση

Η διαδικασία ενημέρωσης έχει ήδη ξεκινήσει με προτεραιότητα τις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα πλήττονται από τον κορωνοϊό. Εμφαση δίνεται στις επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού, των μεταφορών, της εστίασης και του λιανεμπορίου, ενώ σταδιακά στα προγράμματα αναστολής δόσεων εντάσσονται ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων. Τα προγράμματα αναστολής δόσεων για 3 ή για 6 μήνες αφορούν αντίστοιχα όσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ήταν μέχρι σήμερα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ενώ σε όσους εμφάνιζαν ήδη καθυστέρηση οι τράπεζες προτείνουν κυρίως προγράμματα ρυθμίσεων.

Ανέπαφες πληρωμές

Στο πλαίσιο της προσπάθειας διευκόλυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών για τους κατόχους καρτών οι τράπεζες, σε συνεργασία με τα συστήματα πληρωμών Visa και MasterCard, έχουν συμφωνήσει στην αύξηση του ορίου για ανέπαφες συναλλαγές –χωρίς δηλαδή να απαιτείται η πληκτρολόγηση του PIN– από τα 25 στα 50 ευρώ.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε χθες η Viva Wallet, σημειώνοντας ότι «έχει ήδη προβεί σταδιακά στις απαραίτητες ενέργειες αναβάθμισης των τερματικών της για να αποδέχονται το υψηλότερο όριο». Αντίστοιχη δυνατότητα αναμένεται να δοθεί έως τα τέλη της εβδομάδας και από τις υπόλοιπες τράπεζες, οι οποίες προχωρούν στις αναγκαίες προσαρμογές στα συστήματά τους προκειμένου τα τερματικά τους να δέχονται ανέπαφες συναλλαγές έως 50 ευρώ.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ