Κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Κομισιόν - Τα δύο σενάρια για τις συντάξεις

Κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Κομισιόν - Τα δύο σενάρια για τις συντάξεις Facebook Twitter
0

Με τα δύο σενάρια για τις συντάξεις κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019.

Με βάση το σενάριο που περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 4,2% του ΑΕΠ ενώ στο σενάριο που δεν προβλέπει τις περικοπές ούτε και τα αντίμετρα το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται σε 3,6% του ΑΕΠ.

Στο 18σέλιδο προσχέδιο αποτυπώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει από το 2019 τα θετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Εκτός από τη μη περικοπή των συντάξεων στα θετικά μέτρα περιλαμβάνονται η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 10% το 2019, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος, η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 25% σε ορίζοντα τετραετίας, η μείωση κατά 5% του φόρου στα μερίσματα (από 15% σε 10%), η επιδότηση στις ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους εργαζόμενους καθώς και οι προσλήψεις 4.500 καθηγητών παράλληλα με την μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων 3.000 εργαζόμενων στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι.

Η διαφορά σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου είναι ότι στο κείμενο που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες το κονδύλι για το στεγαστικό επίδομα που θα χορηγηθεί το 2019 έχει αυξηθεί στα 200 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ, ενώ περιορίζεται στα 177 εκατ. ευρώ από τα 229 εκατ. ευρώ το ποσό από τις μειώσεις στις εισφορές για τους επαγγελματίες και αγρότες.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Σκάφη, πισίνες, δάνεια, καταθέσεις στο εξωτερικό και ιδιωτικά σχολεία

Οικονομία / Φορολογικές δηλώσεις: Σκάφη, πισίνες, δάνεια, καταθέσεις στο εξωτερικό και ιδιωτικά σχολεία

Σε 1.659.748 ανέρχονται οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι έχουν λάβει δάνεια στεγαστικά ή καταναλωτικά, πληρώνοντας δόσεις συνολικού ύψους 6,24 δισεκ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 3.700 ευρώ
LIFO NEWSROOM
Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Οικονομία / Πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Η ισχυρή ανάπτυξη και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επιτρέπουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει πρόωρα τις δανειακές υποχρεώσεις που ανέλαβε κατά τη διάρκεια των μνημονίων και να διανείμει κοινωνικό μέρισμα στους πολίτες
LIFO NEWSROOM