Η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι το «λάθος» του ΔΝΤ

Η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι το «λάθος» του ΔΝΤ Facebook Twitter
1

Το «λάθος» του ΔΝΤ, την παραδοχή του από τους επικεφαλής του Ταμείου και τις συνέπειες του στην ελληνική οικονομία, έθεσε σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Γιάννης Στουρνάρας χθες στην Κριστίν Λαγκάρντ, ζητώντας μάλιστα και εξηγήσεις.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από το ΔΝΤ να τοποθετηθεί και επίσημα για το θέμα του λάθος στο δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, ο οποίος επέτεινε την ύφεση και την κρίση.

Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας ζήτησε από την κ. Λαγκάρντ να «ξεφύγει από τις ακαδημαϊκές αναλύσεις» ενώ αναφέρθηκε και στην έκθεση του ανώτατου οικονομολόγου του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ στην οποία παραδέχεται το λάθος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο κ. Σαμαράς θα θέσει «την κατάλληλη στιγμή» το θέμα του λάθους σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ζητώντας την αλλαγή της «συνταγής», παράλληλα με την εφαρμογή στο ακέραιο των υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Την άμεση διόρθωση του λάθους είχε ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο ΚΑΠΗ των Αγ. Αναργύρων ενώ και ο Φώτης Κουβέλης μίλησε με αφορμή την παραδοχή του ΔΝΤ για ευκαιρία αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής.

Την ίδια ώρα ο θεωρούμενος  γκουρού των αγορών Dirk Müller σε διάλεξη του στο Ντίσελντπρφ επιτίθεται στην πολιτική που εφαμόζει το ΔΝΤ στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντάς την «σχιζοφρτενική». « Ενώ τις ΗΠΑ τις κάλεσε να υιοθετήσουν πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας, την Ευρώπη την εξανάγκασε στο σκληρότερο πακέτο όλων των εποχών», λέει μεταξύ άλλων.

Την ίδια ώρα, η Μιράντα Ξαφά, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ και νυν σύμβουλος σε εταιρία επενδύσεων με έδρα τη Γενεύη, σε άρθρο της στην Καθημερινή, ρίχνει την ευθύνη για το «λάθος» στην κυβέρνηση και όχι στο Ταμείο: Γράφει μεταξύ άλλων: «Ποιος όμως ευθύνεται για το μπαράζ νέων φόρων και τις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις; Από την αρχή της εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης το ΔΝΤ τονίζει την ανάγκη συρρίκνωσης του κράτους και περιορισμού της φοροδιαφυγής. Γι' αυτό το Μνημόνιο περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο, ενώ το ΔΝΤ έχει στείλει 19 αποστολές τεχνικής βοήθειας για τη φορολογική διοίκηση από τον Μάιο του 2010 έως σήμερα. Για τα απογοητευτικά αποτελέσματα στους δύο αυτούς κρίσιμους τομείς ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση και όχι το ΔΝΤ.»

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια