Φορολογία: Αλλαγές στα τεκμήρια- Τι εξετάζεται

Φορολογία: Αλλαγές στα τεκμήρια- Τι εξετάζεται Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Αλλαγές έρχονται στον τρόπο φορολόγησης, σε ό,τι αφορά στα τεκμήρια διαβίωσης. Ο σχεδιασμός αφορά στην αναμόρφωσή τους από μηδενική βάση τους επόμενους μήνες και την οριζόντια μείωσή τους κατά 30% από το 2025. 

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις στο σύστημα των τεκμηρίων, που πρέπει να διορθωθούν, όμως από την άλλη είναι απαραίτητο να διαφυλαχθεί η αποτελεσματικότητα του εν λόγω «εργαλείου», το οποίο αποφέρει 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία

Αυτό που πρέπει να γίνει, σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου, είναι ένας συνδυασμός των τεκμηρίων διαβίωσης και του νέου τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, για να προκύψει ένα αποδοτικό και δίκαιο σύστημα. Παράλληλα, πρέπει να κλείσουν τα «παραθυράκια» που εκμεταλλεύονται κάποιοι για να αποφύγουν φόρους. 

Ήδη έχει συγκροτηθεί εξαμελής ειδική επιτροπή, υπό τη γ.γ. Φορολογικής Πολιτικής, Μαίρη Ψύλλα, που θα κάνει προτάσεις για την αναμόρφωση των τεκμηρίων. Μία από τις αλλαγές που φαίνεται να εξετάζεται είναι ο τρόπος υπολογισμού των τεκμηρίων για ακίνητα. Για παράδειγμα με βάση την τελευταία αναπροσαρμογή των αξιών, όπου υπήρξε σημαντική αύξηση σε κάποιες περιοχές, πχ. στην κέντρο ή στα νότια της Αθήνας, το τεκμήριο αυξήθηκε υπέρμετρα.

Τεκμήρια: Οι αλλαγές που εξετάζονται

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, για το σύστημα των τεκμηρίων είναι υπό συζήτηση: 

  • Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής.
  • Τροποποιήσεις στις διατάξεις για τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους εγγάμους ή τους συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης.
  • Εξάλειψη στρεβλώσεων και αδικιών που προκαλεί ο προσδιορισμός του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Ενδεικτικό είναι ότι περισσότεροι από 1,6 εκατ. φορολογούμενοι πλήρωσαν φόρους με βάση το τεκμαρτό και όχι το πραγματικό εισόδημα. Το ποσό που τους πρόσθεσε η εφορία ανήλθε στα 5,5 δισ. ευρώ.

Τεκμήρια: Τι ισχύει σήμερα

Τα τεκμήρια διαβίωσης που εφαρμόζονται σήμερα:

Κατοικίες: Για την κύρια κατοικία του φορολογούμενου (ιδιόκτητη, μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρούμενη) το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά της με την ακόλουθη κλίμακα:

  • μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
  • από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

Το τεκμήριο προσαυξάνεται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω. Για τις μονοκατοικίες, τα παραπάνω ποσά αυξάνονται κατά 20% ενώ για τις δευτερεύουσες κατοικίες μειώνονται κατά 50%.

Αυτοκίνητα: Το τεκμήριο διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά του αυτοκινήτου και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κυβικά εκατοστά. Ειδικότερα:

  • Για αυτοκίνητα μέχρι και 1.200 κ.ε. ισχύει τεκμήριο 4.000 ευρώ.
  • Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. και μέχρι 2.000 κ.ε., προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
  • Για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε., προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

Σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.

Πισίνες: Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και το ύψος του είναι ανάλογο με το αν η πισίνα είναι εξωτερική ή εσωτερική.

Δίδακτρα: Λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη που καταβάλλεται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.

Βοηθητικό προσωπικό: Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Κόστος διαβίωσης: Η ελάχιστη ετήσια δαπάνη ορίζεται σε 3.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Κόψτε τα επιδόματα για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Οικονομία / Τράπεζα της Ελλάδος: «Φρένο» σε επιδόματα και pass για να μην εκτροχιαστεί η οικονομία με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στο εξής, για κάθε έκτακτη επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εκ των προτέρων η χρηματοδότηση, επισημαίνει η ΤτΕ - «Θα πρέπει να τεθούν ξεκάθαρες προτεραιότητες κατά τη λήψη πιθανών νέων στοχευμένων μέτρων στήριξης στις πιο ευάλωτες εισοδηματικές ομάδες»
NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM