Με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM αναφέρει ότι το διοικητικό του συμβούλιο ενέκρινε τη δόση των 8,5 δισ.ευρώ προς την Ελλάδα.

 

 

Η πρώτη εκταμίευση θα είναι ύψους 7,7 δισ. ευρώ και αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. Από τα χρήματα αυτά, τα 6,9 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, και τα 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

 

Ο ESM σημειώνει ακόμα πως μια περαιτέρω εκταμίευση ύψους 800 εκατ. ευρώ, για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα γίνει μετά την 1η Σεπτεμβρίου, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την αποπληρωμή οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα χρησιμοποιώντας ίδιους πόρους αλλά και χρηματοδότηση που εγκρίθηκε σήμερα. Η εν λόγω εκταμίευση υπόκειται σε νέα απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Μηχανισμού. 

 

«Η σημερινή απόφαση δείχνει πως η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σε αυτό το στάδιο» δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. «Η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας αξίζουν αναγνώριση για το ότι έχουν διανύσει πολύ δρόμο για την επιστροφή στη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο, για να ανοικοδομήσει μια ανταγωνιστική οικονομία και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», πρόσθεσε.

 

Μαζί με τη δόση που εγκρίθηκε σήμερα, σημειώνεται ότι το ποσό βοήθειας προς την Ελλάδα θα φτάσει τα 39,4 δισ. ευρώ, από τα 86 δισ. του τρέχοντος τρίτου προγράμματος. Συνολικά, η Ελλάδα έχει λάβει βοήθεια από τα ταμεία διάσωσης της ΕΕ 181,2 δισ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr