Την κατάργηση των capital controls προωθούν το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος, το αργότερο έως τις αρχές του 2019.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», εντός των επόμενων ημερών θα αρθούν οι περιορισμοί στην ανάληψη μετρητών στο εσωτερικό.

 

Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, το υφιστάμενο όριο ανάληψης των 5.000 ευρώ ανά μήνα, «δεν έχει πρακτικό νόημα» αφού αφορά σε ελάχιστους καταθέτες και οι μηνιαίες αναλήψεις της πλειονότητας κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα. 

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σύντομα θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση στα ποσά που μπορούν να μεταφέρουν οι ταξιδιώτες στο εξωτερικό αλλά και οι εταιρείες στο πλαίσιο των διεθνών συναλλαγών τους. 

 

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Ναυτεμπορική», ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε άλλωστε προαναγγείλει τη χαλάρωση των capital controls.

 

Οι κινήσεις αυτές, αναμένονται υπό την προϋπόθεση της ομαλότητας, με τις τραπεζικές πηγές να τονίζουν πως η όποια πιθανότητα οικονομικής αναταραχής, θα σηματοδοτούσε την ανάγκη για επαναφορά αυστηρότερων ελέγχων.