ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Bloomberg: Οι ντομάτες και τα αγγούρια τα τελευταία «θύματα» της ενεργειακής κρίσης

Bloomberg: Οι ντομάτες και τα αγγούρια τα τελευταία «θύματα» της ενεργειακής κρίσης Facebook Twitter
0

Οι ολοένα και υψηλότερες τιμές στις ντομάτες, τα αγγούρια, τις πιπεριές της Βρετανίας, είναι το τελευταίο δείγμα τού πώς και πόσο η ενεργειακή κρίση επηρεάζει τον τομέα τροφίμων της χώρας - και όχι μόνο. 


Η πρόσφατη άνοδος στην τιμή του φυσικού αερίου έχει προβληματίσει εξαιρετικά τους αγρότες καθώς τα συγκεκριμένα είδη οπωροκηπευτικών, ακατάλληλων για το κλίμα της Βρετανίας, καλλιεργούνται σε θερμαινόμενα θερμοκήπια. 

Οι μεγαλύτεροι λογαριασμοί είναι ένα «τεράστιο πρόσθετο βάρος» στους ώμους των αγροτών, εκ των οποίων κάποιοι είτε θα μειώσουν είτε θα καθυστερήσουν τη νέα καλλιέργεια. 


«Αυτή είναι η απόλυτη στιγμή αποφάσεων για τη σοδειά της επόμενης χρονιάς. Αυτό που έχουμε εδώ είναι μια κατάσταση όπου μεγαλώνεις και φροντίζεις αυτά τα σπαρτά για τέσσερις έως πέντε μήνες στην πιο κρύα περίοδο και άρα την πιο ενεργοβόρα περίοδο του χρόνου, προτού να μπορείς να τα κόψεις και να τα πουλήσεις» λέει ο Νάιτζελ Τζένι, επικεφαλής του Συνεταιρισμού Fresh Produce Consortium. 

Ο αγροδιατροφικός τομέας δεν πλήττεται, ομως, μόνο από τις τιμές των καυσίμων που έχουν πάρει την ανιούσα, αλλά και από την τεράστια έλλειψη  ξένων οδηγών βαρέων οχημάτων, η οποία προκλήθηκε από την πανδημία και το Brexit.


Όπως αναφέρει η Σίλια Ρούινεν, αναλύτρια της τράπεζας ING, το ίδιο πρόβλημα από τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων αντιμετωπίζει και η Ολλανδία, μία από τις κατ'εξοχήν χώρες με θερμοκήπια. 

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi, οι μέσες τιμές του επόμενου τριμήνου θα είναι «μέτρια υψηλότερες από τα τωρινά επίπεδα». Παρόλα αυτά, είναι πιθανό να υπάρξει εκτίναξη των τιμών και, στην περίπτωση που ο ασυνήθιστα κρύος καιρός ενισχύσει την ανάγκη μεγαλύτερης ζήτησης και ενδεχόμενοι τυφώνες στον Κόλπο του Μεξικού διαταράξουν την παραγωγή, η τιμή ενδέχεται να φτάσει τα 100 δολάρια ανά mmBtu - ή σε όρους αντίστοιχους του πετρελαίου, τα 580 δολάρια το βαρέλι! 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Οικονομία
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ακριβή» μου Ελλάδα: 100% ακριβότερες οι χαρτοπετσέτες από την Ευρωζώνη - Τι δείχνει έκθεση της ΤτΕ

Οικονομία / «Ακριβή» μου Ελλάδα: 100% ακριβότερες οι χαρτοπετσέτες από την Ευρωζώνη - Τι δείχνει έκθεση της ΤτΕ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ακρίβειας είναι το ανθρακούχο νερό, το οποίο είναι 129% ακριβότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, οι χαρτοπετσέτες στο 100%, η μαργαρίνη (60%) και το βούτυρο (54%)
LIFO NEWSROOM