Η Citigroup υπερδιπλασίασε τις προβλέψεις της για τις τιμές του φυσικού αερίου σε Ευρώπη και Ασία το επόμενο τρίμηνο, προειδοποιώντας πως οι τιμές ενδέχεται να εκτιναχθούν ακόμη και στα 100 δολάρια ανά εκατομμύριο θερμικές μονάδες, στην περίπτωση εξαιρετικά κρύου χειμώνα. 

 

Εν αναμονή του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο και ενώ τα ευρωπαϊκά αποθέματα έχουν μειωθεί, η ζήτηση από την Κίνα αυξάνεται και η προσφορά από Ρωσία έως Νιγηρία περιορίζεται, οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έχουν εκτοξευτεί. 

 

Μόνο αυτό τον μήνα, οι τιμές στην αγορά Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας έχουν εκτιναχθεί κατά σχεδόν 50%, αγγίζοντας τα 30 δολάρια ανά mmBtu, στην Ευρώπη σημειώνεται αύξηση περίπου 40%, στα 25 δολάρια. 

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi, οι μέσες τιμές του επόμενου τριμήνου θα είναι «μέτρια υψηλότερες από τα τωρινά επίπεδα». Παρόλα αυτά, είναι πιθανό να υπάρξει εκτίναξη των τιμών και, στην περίπτωση που ο ασυνήθιστα κρύος καιρός ενισχύσει την ανάγκη μεγαλύτερης ζήτησης και ενδεχόμενοι τυφώνες στον Κόλπο του Μεξικού διαταράξουν την παραγωγή, η τιμή ενδέχεται να φτάσει τα 100 δολάρια ανά mmBtu - ή σε όρους αντίστοιχους του πετρελαίου, τα 580 δολάρια το βαρέλι! 


«Οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να κινούνται με παραβολικό τρόπο τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες» αναφέρουν οι αναλυτές της Citi στο σημείωμά τους. «Η ισχυρή ζήτηση και η απουσία απάντησης στο πεδίο προσφοράς έχουν περιορίσει δραστικά την αγορά. Η όποια έκπληξη στη ζήτηση ή νέα προβλήματα στην προσφορά θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν περαιτέρω ανατιμήσεις» σημειώνουν.

 

Το τσουνάμι επιπτώσεων από την αύξηση των τιμών αερίου σε άλλα καύσιμα είναι σοβαρότερο απ'ό,τι αρχικά εκτιμάτο, προειδοποιεί η Citi. Η μετάβαση στο υγραέριο (υγροποιημένο αέριο πετρελαίου - LPG) για θέρμανση θα επηρεάσει τη νάφθα και τη βενζίνη ενώ η μεγαλύτερη χρήση κηροζίνης θα επηρεάσει τα καύσιμα αεριωθούμενων και τις τιμές του ντίζελ. 

 

Όπως, πάντως, αναφέρει αμερικανική επενδυτική τράπεζα, το ράλι ανόδου του LNG θα «ξεθυμάνει» με τις τιμές να σημειώνουν πτώση ακόμη και έως 70% έως το τρίτο τρίμηνο του 2022, σε σχέση με τα επίπεδα του φετινού χειμώνα. 

 

Ασπίδα προστασίας από Κομισιόν


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να εγκρίνει προσωρινά μέτρα στα κράτη της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, Τιμ Μακ Φάι, η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις επόμενες εβδομάδες μια «εργαλειοθήκη» με μέτρα που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν άμεσα τα κράτη-μέλη. «Είναι μια σειρά από μέτρα που τα κράτη-μέλη μπορούν να εφαρμόσουν για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών. Παραδείγματος χάρη μειώσεις ΦΠΑ, άμεσες πληρωμές στους πιο ευάλωτους, στοχευμένες και προσωρινές ενισχύσεις για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, καθώς και άμεση στήριξη των καταναλωτών», δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Επιτρόπου Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, μετά το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας και Μεταφορών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες στη Σλοβενία, η αύξηση των τιμών ενέργειας, προς το παρόν, οφείλεται κυρίως στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου. Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου, παγκοσμίως, η οποία παρασύρει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, «δείχνει ότι πρέπει να τερματίσουμε την εξάρτησή μας από ορυκτά καύσιμα και αυτό το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας. Η ίδια υπενθύμισε την ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου, λέγοντας ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει μέτρα για να αυξηθεί το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στις αγορές ενέργειας.

 

Με πληροφορίες από Bloomberg/ΑΠΕ