Βαρουφάκης: ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. φταίνε για τον αποκλεισμό μας από την ΕΚΤ

Βαρουφάκης: ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. φταίνε για τον αποκλεισμό μας από την ΕΚΤ Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
4

«Η ευθύνη για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης βαραίνει στο ακέραιο τις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες αποδέχθηκαν και τροποποίησαν τους όρους του 2ου Μνημονίου», σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο  Γιάνης Βαρουφάκης.

Όπως σημειώνει ο υπουργός, ο αποκλεισμός από την «ποσοτική χαλάρωση» θα ίσχυε ανεξαρτήτως του ποια κυβέρνηση σχηματίστηκε την 25η Ιανουαρίου και ποια πολιτική διαπραγμάτευσης ακολουθείται.

Ο κ. Βαρουφάκης απαντά με αυτό τον τρόπο σε ερώτηση του βουλευτή  της ΝΔ Νίκου Δένδια στην οποία σημείωνε ότι  η σημερινή κυβέρνηση αδυνατεί να συνεννοηθεί με τους εταίρους και οδηγεί την ελληνική οικονομία σε πιστωτική ασφυξία την ίδια ώρα που η ΕΚΤ «πλημμυρίζει» την Ευρωζώνη με 1,1 τρισ. ευρώ. Ο υπουργός  παραπέμπει τον κ. Δένδια στην ανακοίνωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στη Φραγκφούρτη, στις 22 Ιανουαρίου 2015, σύμφωνα με την οποία τα ελληνικά ομόλογα αποκλείονται από το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» της ΕΚΤ ανεξαρτήτως από την έκβαση της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης ή από την πολιτική της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης.

 «Η χώρα δεν θα είχε αποκλειστεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αν η ΕΚΤ είχε αναγνωρίσει μια απλή πραγματικότητα: τα ομόλογα του προγράμματος SMP που διαθέτει η ΕΚΤ (και που προϋπήρχαν του PSI) έχουν αποσυρθεί από τις χρηματαγορές (δηλαδή δεν κυκλοφορούν). Πράγματι αν κυκλοφορούσαν θα είχαν κουρευτεί από το PSI εν έτει 2012 (κάτι που δεν έγινε μετά από εισήγηση της ΕΚΤ)», επισημαίνει ο κ. Βαρουφάκης.

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ