Ανοιχτές σήμερα οι Τράπεζες

Ανοιχτές σήμερα οι Τράπεζες Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
1

Ανοίγουν σήμερα όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών ενώ αλλάζουν και τα δεδομένα των αναλήψεων την ώρα που διατηρούνται τα capital controls.

Από σήμερα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν σωρευτική ανάληψη μετρητών έως και 420 ευρώ την εβδομάδα, αντί του ημερήσιου ορίου των 60 ευρώ.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, είπε στο ΜΕΓΚΑ ότι αυτή την εβδομάδα, από Δευτέρα 20 έως Παρασκευή 24 Ιουλίου θα μπορεί κάποιος να πάρει ή κάθε μέρα 60 ευρώ ή σωρευτικά έως 300 ευρώ στο τέλος της εβδομάδας.

Από το Σάββατο 25 Ιουλίου, και για κάθε εβδομάδα που ακολουθεί, δηλαδή Σάββατο με Σάββατο, θα μπορεί κάποιος να παίρνει ή κάθε μέρα 60 ευρώ ή σωρευτικά έως 420 ευρώ σε μία ανάληψη, στο τέλος της εβδομάδας.

Εκτός από την εξυπηρέτηση των πολιτών από τα καταστήματα θα εξυπηρετούνται πλέον και οι επιχειρήσεις για συγκεκριμένες εργασίες, όπως η εξόφληση επιταγών, η πληρωμή βάσει εγγυητικών επιστολών, αλλά μόνο με πίστωση λογαριασμού, αφού στόχος είναι η αποτροπή της εκροής χρημάτων από τις τράπεζες.

Όπως ανέφερε η κ. Κατσέλη εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση και να μην σφραγίζονται επιταγές για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σχετική ενημέρωση θα υπάρξει άμεσα.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τις εξαγωγικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις και τους σπουδαστές στο εξωτερικό, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν από την Ελλάδα 5.000 ευρώ το τρίμηνο. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, ηλεκτρονικά μέσω πιστωτικού ιδρύματος, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή.

Για την περίπτωση νοσηλίων στο εξωτερικό, επιτρέπεται καταβολή μέγιστου εφάπαξ ποσού 2.000 ευρώ σε μετρητά ή το ισόποσό του σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό.

Για τις τραπεζικές θυρίδες, κάθε πολίτης έχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές, ωστόσο πολλές τράπεζες-επειδή υπάρχουν πολλές θυρίδες σε κάποια υποκαταστήματα-ζητούν να υπάρχει ραντεβού για να αποφευχθεί συνωστισμός και να υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση.

Επιτρέπεται η χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό για αγορές αγαθών ή υπηρεσιών βάσει του πιστωτικού ορίου που θέτει η Τράπεζα.

Για τους λογαριασμούς, απαγορεύεται να ανοίγονται νέοι, καταθετικοί ή όψεως, να προστίθενται συνδικαιούχοι ή να ενεργοποιούνται αδρανείς λογαριασμοί.

Προβλέπονται, ωστόσο, ορισμένες εξαιρέσεις για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, μπορούν να ανοιχθούν νέοι λογαριασμοί για μισθοδοσία, για υποχρεώσεις προς το ίδιο το πιστωτικό ίδρυμα, για καταβολή νέων συντάξεων ή επιδομάτων, για εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων νομικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Επίσης, απαγορεύεται η πρόωρη, μερική ή πλήρης λήξη των προθεσμιακών καταθέσεων με εξαιρέσεις.

Για τα δάνεια, κάποιος μπορεί να εξοφλήσει τη δόση του μέσω λογαριασμού, αλλά δεν μπορεί καταβάλει μεγαλύτερο ποσό ή να εξοφλήσει ολόκληρο το δάνειο.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

BLACKROCK CEO AI ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ

Οικονομία / BlackRock: Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης θα διευρύνει το χάσμα πλούτου, προειδοποιεί ο CEO

Όπως σημείωσε, όταν η χρηματιστηριακή αξία αυξάνεται αλλά η ιδιοκτησία παραμένει περιορισμένη, η ευημερία γίνεται λιγότερο αισθητή για όσους βρίσκονται εκτός αυτής της δυναμικής
THE LIFO TEAM
ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ

Οικονομία / ΑΑΔΕ: Ξεκινά η λειτουργία του ψηφιακού μητρώου ΜΙΔΑ - Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Ως το τέλος Μαρτίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να θέσει σε λειτουργία το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ) - Ποια η λειτουργία του
THE LIFO TEAM
Στάσσης: Η ΔΕΗ είναι προστατευμένη από τις επιπτώσεις του πολέμου

Οικονομία / Στάσσης: Η ΔΕΗ είναι προστατευμένη από τις επιπτώσεις του πολέμου

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης δήλωσε βέβαιος για την επίτευξη των στόχων για τη φετινή χρονιά -«δεν αποκλείεται να πάμε και λίγο καλύτερα, εργαζόμαστε ήδη για την περίοδο 2027-2028», είπε- και παρέθεσε 3 παράγοντες στους οποίους εδράζονται οι εκτιμήσεις αυτές:
THE LIFO TEAM