Αδήλωτες πισίνες: Η ΑΑΔΕ επιστρατεύει την τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό τους

 Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης προσπαθεί η ΑΑΔΕ να εντοπίσει τις αδήλωτες πισίνες, ώστε να επιβάλει αναδρομικά φόρους και πρόστιμα που έπρεπε να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες τους.

Το σχέδιο βασίζεται στη λήψη αεροφωτογραφιών απ’ όλη την Ελλάδα, με τα στοιχεία να διασταυρώνονται στη συνέχεια με τα δεδομένα του Ε9 και του Κτηματολογίου για να καταγραφούν οι αδήλωτες πισίνες. 

Σημειώνεται ότι, λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης βοήθησε τις φορολογικές αρχές της Γαλλίας να εντοπίσουν χιλιάδες αδήλωτες ιδιωτικές πισίνες και να επιβάλουν στους ιδιοκτήτες τους πρόστιμα συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ. 

Συγκεκριμένα, όσοι έχουν στην ιδιοκτησία τους πισίνες, ατομικές ή κοινόχρηστες σε πολυκατοικίες, τις οποίες δεν έχουν δηλώσει στην εφορία ή τις έχουν κατασκευάσει παράνομα, δηλαδή χωρίς να τις έχουν δηλώσει στην πολεοδομία και το κτηματολόγιο, σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με φόρους και πρόστιμα, τα οποία θα ανατρέχουν έως και μια δεκαετία πίσω.

Με τη χρήση ειδικού αλγορίθμου σαρώθηκαν συγκεκριμένα σημεία του δορυφορικού χάρτη της Αττικής, εντοπίστηκαν τα μπλε σημεία, έγινε διαχωρισμός ποια από αυτά τα σημεία αποτελούν όντως πισίνες και όχι κάτι άλλο και στη συνέχεια με τη χρήση συγκεκριμένων συντεταγμένων έγινε διασταύρωση με τα στοιχεία του Κτηματολογίου. 

Αδήλωτες πισίνες: Τα πρόστιμα και οι προσαυξημένοι φόροι

Οι κάτοχοι που δεν δήλωσαν τις πισίνες θα βρεθούν αντιμέτωποι και με την εφορία και με την πολεοδομία. Δεδομένου ότι οι πισίνες αποτελούν τεκμήριο και αντικείμενο επιβολής ΕΝΦΙΑ, θα υπολογιστούν φόροι και προσαυξήσεις, οι οποίες μάλιστα θα εκτείνονται ακόμα και σε βάθος δεκαετίας. 

Ειδικότερα, θα καταλογιστούν φόροι εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ αλλά και φόρος πολυτελούς διαβίωσης μαζί με τις αναλογούσες προσαυξήσεις. Τα όποια στοιχεία προκύψουν θα αποσταλούν και στις πολεοδομίες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια.

Οι πισίνες επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ καθώς θεωρούνται βοηθητικοί χώροι της κατοικίας (με έκπτωση 90%) και έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις αποθήκες και τα πάρκινγκ.

Όσον αφορά στα τεκμήρια, ενεργοποιούνται από το πρώτο τετραγωνικό και σε περίπτωση κοινόχρηστης πισίνας σε πολυκατοικίες ή συγκροτήματα κατοικιών, το τεκμήριο επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες σε συνάρτηση με τα ποσοστά συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου.

Το τεκμήριο διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνες ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:

  • Σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα εξήντα 60 τετραγωνικά μέτρα
  • Σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων.

Το τεκμήριο εφαρμόζεται και όταν η δεξαμενή είναι συναρμολογούμενη αφού ο νόμος δεν κάνει καμία διάκριση ενώ όταν πρόκειται για  εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης, τα ποσά διπλασιάζονται. Η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για τις δεξαμενές κολύμβησης υπολογίζεται για όλο το έτος χωρίς να περιορίζεται σε μήνες χρήσης είτε πρόκειται για κύρια κατοικία είτε για δευτερεύουσα.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης τόσο για τις εσωτερικές πισίνες όσο και τις εξωτερικές ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM