Fitch: Υπεραρκετά τα 25 δισ. ευρώ του μνημονίου για τις τράπεζες, αρκεί να μην αλλάξει η αναβαλλόμενη φορολογία

Fitch: Υπεραρκετά τα 25 δισ. ευρώ του μνημονίου για τις τράπεζες, αρκεί να μην αλλάξει η αναβαλλόμενη φορολογία Facebook Twitter
EPA/JUSTIN LANE
0

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch υπολογίζει τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στα 15,9 δισ. ευρώ, υπό τις πλέον ακραίες συνθήκες, σύμφωνα με υποθετικά σενάρια που εξέτασε. Έτσι, θεωρεί ότι τα 25 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για τις τράπεζες στο τρίτο πακέτο βοήθειας, είναι υπέρ αρκετά για να καλύψουν τις όποιες κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Ωστόσο, ο Fitch επισημαίνει ότι παραμένει αστάθμητος παράγοντας ο λεγόμενος αναβαλλόμενος φόρος, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 45% του μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών. Και αυτό διότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος σε ολόκληρη την ΕΕ, για τον λογιστικό χειρισμό του αναβαλλόμενου φόρου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Fitch επισημαίνει ότι  εισροή μέχρι 25 δισ. ευρώ νέων κεφαλαίων είναι σημαντική, καθώς το ποσό αντιπροσωπεύει σχεδόν το 88% του σημερινού μετοχικού κεφαλαίου.

Ο οίκος αξιολόγησης έχει προσδιορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών με δύο υποθετικά σενάρια:

  • Το πρώτο υποθέτει την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 25 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον ορισμό που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια 11,2 δισ. ευρώ. 
  • Το δεύτερο σενάριο αυξάνει τις απομειώσεις από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα πρότυπα που εφάρμοσαν προσφάτως οι κυπριακές τράπεζες. Το σενάριο αυτό προκαλεί ένα κεφαλαιακό έλλειμμα της τάξης του 15,9 δισ. ευρώ.
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM