ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Eurogroup: Αυτοί είναι οι 3 υποψήφιοι για την προεδρία- Φαβορί και «επιπλοκές»

Eurogroup: Αυτοί είναι οι 3 υποψήφιοι για την προεδρία- Φαβορί και «επιπλοκές» Facebook Twitter
Οι 3 υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου του Eurogroup
0

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και του Λουξεμβούργου είναι οι τρεις υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου του Eurogroup.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης εκτιμούν ότι η διεκδίκηση θα καταλήξει σε «μονομαχία» ανάμεσα στους εκπροσώπους της Ισπανίας και της Ιρλανδίας. Η θητεία είναι 2,5 ετών και ο νέος πρόεδρος του Eurogroup θα διαδεχθεί τον Μάριο Σεντένο, ο οποίος επέλεξε να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Στις 9 Ιουλίου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στην Ισπανίδα Νάντια Καλβίνιο- που διεκδικεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Eurogroup- τον Ιρλανδό Πάσκαλ Ντόναχιου και τον Πιερ Γκραμένια από το Λουξεμβούργου. Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 10 από τους 19 υπουργούς Οικονομικών.

Η 51χρονη Καλβίνιο είναι οικονομολόγος και πρώην διευθύντρια προϋπολογισμού της Κομισιόν. Επίσης, είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας. Ο 45χρονος Ντόναχιου θεωρείται πολύ έμπειρος και εκτιμάται ότι «χτίζει γέφυρες». Όμως, μπορεί να προκύψουν επιπλοκές στην υποψηφιότητά του αν το ιρλανδικό κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό, κάτι που θα σημαίνει ότι θα διεξαχθούν ξανά εκλογές στη χώρα.

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών αναφέρουν ότι παρότι η Ισπανίδα φαίνεται να έχει μεγαλύτερη υποστήριξη από τον Ιρλανδό αυτή τη στιγμή, πολλά θα εξαρτηθούν από το αν το ΕΛΚ- που έχει την πλειοψηφία του Eurogroup- θα απαιτήσει από τους υπουργούς να ψηφίσουν τον «δικό» τους, τον Ντόναχιου.

«Η Καλβίνιο είναι εξαιρετικά ικανή. Είναι λογικό να έχεις έναν πρόεδρο από τον νότο στο Eurogroup. Επίσης, είναι γυναίκα και είναι ώρα να σπάσει και αυτό το "γυάλινο ταβάνι"», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Όμως, άλλοι αναφέρουν ότι ίσως οι μικρότερες χώρες να μην θέλουν να ψηφίσουν κάποιον από μια μεγάλη χώρα, όπως η Ισπανία. Ιδιαίτερα με το δεδομένο ότι η Μαδρίτη θα είναι πιθανότατα από τους μεγαλύτερους δικαιούχους στο σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ.

Με πληροφορίες από Reuters

Οικονομία
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ