Τα ZARA στην εποχή του κορωνοϊού - Τι συμβαίνει τώρα με τον κολοσσό και πώς χρησιμοποιεί αεροπλάνα και εργοστάσια

Τα ZARA στην εποχή του κορωνοϊού - Τι συμβαίνει τώρα με τον κολοσσό και πώς χρησιμοποιεί αεροπλάνα και εργοστάσια Facebook Twitter
0

H παγκόσμια πανδημία κορωνοϊού επηρέασε και τον γίγαντα της μόδας Inditex με τα χιλιάδες καταστήματα Zara.


Η Inditex έχει προχωρήσει σε αλλαγές στα εργοστάσια ρουχισμού στην Ισπανία για να παράξει ιατρικά εφόδια και ο κόμβος της εφοδιαστικής της αλυσίδας της έχει σχεδόν διακοπεί, παγώνοντας ουσιαστικά το αρχηγείο της επιχείρησης από το οποίο προμηθεύονται καταστήματα σε όλο τον κόσμο.

Οι έμποροι λιανικής πώλησης παγκοσμίως χρειάστηκε να κλείσουν πολλά καταστήματα. Συγκεκριμένα, η Inditex, η οποία κατέχει σήματα όπως τα Zara, Massimo Dutti και Bershka, δήλωσε στις 18 Μαρτίου ότι έκλεισε προσωρινά 3.785 καταστήματα παγκοσμίως.

Αυτό σημαίνει πως περίπου τα μισά από τα καταστήματά της είναι ακόμα ανοιχτά, κάτι που για τους αναλυτές σημαίνει πως θα μπορούσε ίσως να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση από μερικούς αντιπάλους. Ωστόσο στην Ισπανία που υπέστη το πιο θανατηφόρο ξέσπασμα της πανδημίας εκτός Ιταλίας, η κυβέρνηση κατέστησε αυστηρότερους τους όρους lockdown, διατάσσοντας όλους τους εργάτες μη βασικών επιχειρήσεων να παραμείνουν στο σπίτι για δύο εβδομάδες από τις 30 Μαρτίου έως τις 9 Απριλίου.

Αυτό σημαίνει ότι τα 13 εργοστάσια της Inditex έπρεπε να σταματήσουν να κατασκευάζουν ρούχα και  για να παραμείνουν ανοιχτά καθώς και για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του κορονωϊού  έχουν μετατραπεί σε μονάδες παραγωγής για ιατρικές προμήθειες όπως μάσκες, σύμφωνα με τέσσερις εκπροσώπους των συνδικάτων.

Η Inditex δεν αποκαλύπτει το ποσοστό ρούχων της που κατασκευαζονται στην Ισπανία, αλλά λέει ότι το 57% προέρχεται από εργοστάσια κοντά στην ισπανική έδρα της, κυρίως στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Τουρκία και το Μαρόκο.

Οι αυστηρότεροι περιορισμοί από το Σάββατο σημαίνουν επίσης ότι τα 10 κέντρα εφοδιασμού της εταιρείας στην Ισπανία - στην καρδιά της παγκόσμιας διανομής - έχουν σχεδόν σταματήσει, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι των συνδικάτων και ένας εργαζόμενος, θέτοντας ένα ερωτηματικό για τις προμήθειες σε καταστήματα σε άλλα μέρη του κόσμου που παραμένουν ανοιχτά.

Στο εξαιρετικά συγκεντρωτικό σύστημα της Inditex, τα κέντρα υλικοτεχνικής στήριξης στην Ισπανία πραγματοποιούν δύο παραδόσεις την εβδομάδα στα καταστήματα για να διασφαλίσουν ότι ενημερώνονται με τις τελευταίες τάσεις. «Οι παραγγελίες για κατάστημα δεν έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», είπε ένας εκπρόσωπος της Ένωσης, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. «Όλες οι εργασίες για τα καταστήματα έχουν σταματήσει».

Ο αντίπαλος της Inditex, η H&M  δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει σημαντικές απώλειες το δεύτερο τρίμηνο, αφού ανακοίνωσε μείωση κατά 46% στις πωλήσεις τον Μάρτιο. Η Ζara δεν έχει ακόμη δώσει στοιχεία.

Τα κέντρα εφοδιαστικής της Inditex επιτρέπεται να παραμείνουν ανοιχτά για να επεξεργαστούν ηλεκτρονικές παραγγελίες, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι ένας από τους τομείς της οικονομίας που θεωρούνται ουσιώδεις από την ισπανική κυβέρνηση, ανέφερε ο εκπρόσωπος του σωματείου. Ωστόσο, δήλωσε ότι τα κέντρα λειτουργούσαν τώρα μόνο για διάστημα τεσσάρων ωρών την εβδομάδα.

Η προτεραιότητα για τους εργαζόμενους είναι να εκφορτώσουν τα φορτηγά που φθάνουν από προμηθευτές όπως η Τουρκία και το Μαρόκο, είπε, για να μην τα αφήσουν χωρίς επιτήρηση στα σημεία φόρτωσης. Όμως ο αριθμός των φορτηγών που φθάνουν στα κέντρα μειώνεται σημαντικά, πρόσθεσε.

Η πλατφόρμα λειτουργεί περίπου στο 15% των συνηθισμένων επιπέδων δραστηριότητάς της, δήλωσε ένας εργαζόμενος, μιλώντας και αυτός υπό τον όρο της ανωνυμίας. Τα κέντρα εφοδιασμού είναι γεμάτα εμπορεύματα, επειδή τόσα καταστήματα είναι κλειστά, είπε.

Ο εργαζόμενος είπε ότι τα ρούχα αποστέλλονται στην Κίνα με αεροπλάνα για να εξυπηρετούν ηλεκτρονικές παραγγελίες και επιστρέφουν φορτωμένα με ιατρικές προμήθειες για την Ισπανία.

Ο ιδρυτής της Inditex, ο δισεκατομμυριούχος Amancio Ortega, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το ίδρυμά του είχε αγοράσει ιατρικό υλικό αξίας 63 εκατομμυρίων ευρώ. Ανάμεσά τους αναπνευστήρες, μάσκες και κιτ δοκιμών τα οποία διανέμει για την καταπολέμηση της πανδημίας στην Ισπανία.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν τη σημασία των δυνατοτήτων της εταιρείας να μεταφέρει ιατρικά εφόδια. «Χωρίς τα αεροπλάνα της Inditex, οι περισσότερες προμήθειες θα είχαν κολλήσει στην Κίνα», δήλωσε ο Alberto Nunez Feijoo, επικεφαλής της βόρειας περιοχής της Γαλικίας, όπου έχει έδρα η Inditex.

Mε πληροφορίες από Reuters/ BOF

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM