«Τσουχτερός» ο ΕΝΦΙΑ για πολυτελή ακίνητα - Κριτήριο η ποιότητα κατασκευής

«Τσουχτερός» ο ΕΝΦΙΑ για πολυτελή ακίνητα - Κριτήριο η ποιότητα κατασκευής Facebook Twitter
0

Μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες πολυτελών ακινήτων, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη θέσπιση κριτηρίων για την ποιότητα κατασκευής.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι πολυτελείς κατασκευές θα έχουν υψηλότερη αντικειμενική αξία από ακίνητα των οποίων η κατασκευή είναι πιο... απλή.

Επίσης, ένας από τους προσδιοριστικούς παράγοντες θα είναι η ύπαρξη ή μη τουαλέτας. Και αυτό, καθώς στο κέντρο της Αθήνας στα περισσότερα παλαιά γραφεία υπάρχει μία ή δύο τουαλέτες στον όροφο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα γραφεία χωρίς τουαλέτα θα έχουν προφανώς πολύ χαμηλότερη αξία.

Ωστόσο, το προβληματικό κομμάτι της αναπροσαρμογής της αξίας των ακινήτων στο πρώτο εξάμηνο του 2020 είναι η εναρμόνισή τους με τις εμπορικές τιμές. Είναι σχεδόν αδύνατον να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στην εξίσωση των τιμών, δεδομένου ότι στις περισσότερες περιοχές της περιφέρειας δεν καταγράφονται αγοραπωλησίες. Ακόμα όμως και να υπάρχουν στοιχεία, δεν μπορεί, επισημαίνουν από την αγορά, «5 συμβόλαια» να καθορίζουν την αξία ολόκληρης περιοχής.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να εντάξει στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων περίπου τις μισές περιοχές που σήμερα βρίσκονται εκτός συστήματος.

Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι περίπου 3.000 ζώνες, που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, θα υπαχθούν στο σύστημα. Με δεδομένο ότι οι περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος υπολογίζονται σε περίπου 7.000, αυτή η πρώτη επέκταση, η οποία θα ολοκληρωθεί έως τον Μάιο, θα καλύψει περίπου το 50%.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η πρώτη επέκταση αφορά κατά κύριο λόγο περιοχές-φιλέτα, δηλαδή ζώνες σε νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς. Σήμερα η φορολογητέα αξία τους υπολογίζεται από την εφορία με συγκριτικά στοιχεία και κατά τεκμήριο ο τελικός φόρος είναι δυσανάλογα μικρός. Οι περιοχές που θα παραμείνουν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού είναι κατά κύριο λόγο ορεινές ή απομακρυσμένες, με χαμηλή εμπορική αξία, κι ως εκ τούτου η κάλυψή τους από το αντικειμενικό σύστημα δεν αναμένεται να φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία, αλλά και δύσκολο προς το παρόν να υπολογιστεί η αξία τους.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα αναπροσαρμοσθούν οι αξίες στα αγροτεμάχια. Σήμερα, ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια είναι 1 ευρώ ανά στρέμμα και αυξομειώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τη θέση του αγροτεμαχίου.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM