Πληροφορίες: «Παγώνουν» οι προμήθειες στις τραπεζικές συναλλαγές

Πληροφορίες: «Παγώνουν» οι προμήθειες στις τραπεζικές συναλλαγές Facebook Twitter
«Παγώνουν» οι προμήθειες στις τραπεζικές συναλλαγές, σύμφωνα με πληροφορίες (EUROKINISSI)
0

Παγώνουν όλες οι αυξήσεις στις προμήθειες των τραπεζικών συναλλαγών που επρόκειτο να επιβληθούν από την Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, οι διοικήσεις των τραπεζών διαβεβαίωσαν το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ότι «παγώνουν» προσωρινά οι αυξήσεις στις προμήθειες που είχαν εξαγγείλει ότι θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.  Το «πάγωμα» των αυξήσεων στις προμήθειες είχε προαναγγείλει το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του ΚΙΝΑΛ. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές ιδίως των 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες. Εγώ είμαι έτοιμος να στείλω προσωπικά καταγγελίες. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα αν διαπιστωθούν παραβάσεις»

  

Η μη επιβολή αυξήσεων στις τραπεζικές προμήθειες και ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση προσπαθεί να αυξήσει τη χρήση του πλαστικού χρήματος ήταν το ένα ζήτημα που έθεσε στις τράπεζες ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη που είχε μαζί τους. Το δεύτερο ζήτημα ήταν να επανεξεταστούν οι χρεώσεις στα ΑΤΜ ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές όπου υπάρχει μόνον μια μηχανή συναλλαγών.  Για το θέμα των ΑΤΜ οι τράπεζες ακόμη και δεν έχουν απαντήσει στην κυβέρνηση. 

Η Ανακοίνωση της ΔΙΑΣ ΑΕ

Την υποστήριξή της στην πρόσφατη δέσμευση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, για αναθεώρηση της αναγγελθείσας τιμολογιακής πολιτικής στις χρεώσεις τους στις ηλεκτρονικές πληρωμές, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΔΙΑΣ ΑΕ, σημειώνοντας ωστόσο, ότι χρεώσεις της, για τη χρήση της υπηρεσίας DIASATM, ανέρχονται, κατά μέγιστον, στο ποσό των έξι λεπτών του ευρώ (0,06 ευρώ) ανά συναλλαγή. Πέραν της αμοιβής αυτής, επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση, ουδεμία άλλη χρέωση, ανελαστική ή μη, άμεση ή έμμεση επιβάλλεται από τη ΔΙΑΣ.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της ΔΙΑΣ ΑΕ αναφέρει τα εξής:

«Το Σύστημα Πληρωμών ΔΙΑΣ αποτελεί το εθνικό σύστημα πληρωμών, μέσω του οποίου εκκαθαρίζεται και διακανονίζεται ο κύριος όγκος των λιανικών πληρωμών στη χώρα. Ως εκ τούτου η εύρυθμη και αδιατάρακτη λειτουργία του δεν αφορά μόνον την Εταιρεία ή το τραπεζικό σύστημα αλλά το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Το Σύστημα Πληρωμών υπάγεται στην επίβλεψη του Ευρωσυστήματος και υπόκειται σε περιοδικούς ελέγχους και αξιολόγηση από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όσον αφορά τις χρεώσεις της ΔΙΑΣ για τη χρήση της Υπηρεσίας DIASATM, αυτές ανέρχονται, κατά μέγιστον, στο ποσό των έξι λεπτών του ευρώ (0,06 ευρώ) ανά συναλλαγή. Πέραν της αμοιβής αυτής, ουδεμία άλλη χρέωση, ανελαστική ή μη, άμεση ή έμμεση επιβάλλεται από τη ΔΙΑΣ.

Τέλος, η ΔΙΑΣ ΑΕ εκφράζει την υποστήριξή της στην πρόσφατη δέσμευση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, για αναθεώρηση της αναγγελθείσας τιμολογιακής πολιτικής στις χρεώσεις τους στις ηλεκτρονικές πληρωμές, ώστε οι χρήστες-πολίτες να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα και ταυτόχρονα να ωφελείται η Εθνική Οικονομία μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών πληρωμών που συμβάλει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για την πάταξη της φοροδιαφυγής που είναι το τελικό ζητούμενο».

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM