Ένα σκληρό άρθρο δημοσιεύει σήμερα το περιοδικό Spiegel για τον τρόπο χειρισμού της κρίσης στην Κύπρο από τη Γερμανία. «Μερικές φορές αναρωτιέσαι αν ισχύει η θεωρία της εξέλιξης, βλέποντας ότι ισχύει ακόμη η αρχή της επικράτησης του ισχυρότερου», γράφει το περιοδικό και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το μήνυμα «ή υπακούτε ή πτωxεύετε» είναι κάτι που μπορεί να δει κανείς με συμπάθεια για τους φορολογικούς παραδείσους της Μεσογείου. Όμως, το Spiegel αναρωτιέται παράλληλα τι θα συμβεί αν η Κύπρος χρεοκοπήσει. Τότε θα οδηγηθεί έξω από την Ε.Ε. εκτιμά, "αφού θα χρειαστεί χρήματα και καθώς δεν θα μπορεί να βρει από πουθενά, θα τυπώσει το δικό της νόμισμα."

 

"Μια έξοδος της Κύπρου από το ευρώ θα σημάνει δύο πράγματα: Αν το κακό μεταδοθεί μεγάλο χάος. Αν τα πράγματα πάνε καλά, θα περάσει το πράγμα στα μαλακά. Το βέβαιο είναι ότι και οι δύο επιλογές για την Ε.Ε. είναι κακές ειδήσεις," σημειώνει το περιοδικό.

 

"Αν επικρατήσει η πρώτη εκδοχή, ο φόβος των αποταμιευτών σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία θα φέρει καταιγίδα στις τράπεζες που δεν θα μπορούν να πληρώσουν. Αναγκαστικά τα κράτη θα επιστρέψουν στα εθνικά τους νομίσματα και τότε καθώς αυτά θα χάνουν την αξία τους, έναντι του ευρώ θα έχουμε ένα ακριβό αποτέλεσμα για τη Γερμανία.

 

Στην δεύτερη περίπτωση, αν η Κύπρος επιβιώσει χωρίς σοβαρά προβλήματα μετά την έξοδο, τότε θα ανοίξει η όρεξη κι άλλων χωρών του νότου για επιστροφή στα εθνικά νομίσματα. Και καθώς θα φεύγουν η μία μετά την άλλη, θα μείνει τελικά μια μικρή ευρωζώνη. Μικρή σε όλα.

 

Το συμπέρασμα: Με τη φυγή της Κύπρου, μόνο η Γερμανία θα χάσει. Για αυτό, παρά τα λάθη του παρελθόντος που έχει κάνει η Λευκωσία, οι Γερμανοί δεν πρέπει να υπερεκτιμούν τη διαπραγματευτική τους θέση. Μια νομισματική ένωση είναι ένα κοινό πεπρωμένο. Και από την άλλη, μια γρήγορη νίκη, είναι δική της ήττα."

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr