ΣΕΒ - ΙΟΒΕ: Ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι στηρίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό εσόδων του κράτους

ΣΕΒ - ΙΟΒΕ: Ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι στηρίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό εσόδων του κράτους Facebook Twitter
1

Τα στοιχεία που παρουσίασαν στο Φόρουμ των Δελφών ανώτατα στελέχη του ΣΕΒ και του ΙΟΒΕ κάνουν λόγο 5,1 εκατομμύρια φορολογουμένων που το δηλωθέν εισόδημά τους ανάγεται σε μηδενικό φόρο σε αντίθεση με το 1 εκατομμύριο εξ αυτών που ουσιαστικά στηρίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων του κράτους.

Σοβαρές αδικίες έχει το μείγμα φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζεται καθώς δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες μίας οικονομίας που επιχειρεί να ανακάμψει μετά από παρατεταμένη ύφεση. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που παρουσίασαν στο Φόρουμ των Δελφών ανώτατα στελέχη του ΣΕΒ και του ΙΟΒΕ.

Οι δύο φορείς επισήμαναν την ανάγκη επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών με στόχο τη συρρίκνωση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Μάλιστα, τονίζουν πως μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα είναι δυνατό να δρομολογηθεί μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη και να τόνωση της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι 5,1 εκατομμύρια φορολογούμενοι δήλωσαν ετήσιο εισόδημα έως 8.000 ευρώ, με συνέπεια να πληρώσουν ουσιαστικά μηδενικό φόρο εισοδήματος ενώ στον αντίποδα περίπου 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι στηρίζουν πάνω από το 90% των εσόδων.

Ο κ.Σκέρτσος εκτίμησε πως το μέγεθος της παραοικονομίας αγγίζει το 21% του ΑΕΠ για τη χρονιά που πέρασε, την στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος ήταν 12,8%. Το 2016 μάλιστα, χάθηκαν 6 δισεκατομμύρια ευρώ από την συναλλαγές που «παρέκαμψαν» τον ΦΠΑ.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας ανέφερε πως το 2015 περισσότεροι από εννέα στους δέκα αγρότες και επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσαν εισόδημα κάτω του αφορολόγητου ορίου ενώ αντίστοιχα στην κατηγορία των μισθωτών το ποσοστό δηλώσεων έως 9.000 ευρώ ανήλθε στο 47%, αυξημένο κατά 14 μονάδες σε βάθος τεσσάρων ετών.

Ο διευθυντής του ΙΟΒΕ σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις για φοροδιαφυγή σε αρκετά μεγάλη κλίμακα. Μάλιστα, ανέφερε ότι το εισόδημα που δηλώνεται στις Εφορίες εμφανίζεται μειωμένο κατά 25% των εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ για την πραγματική δραστηριότητα, ενώ συνάμα υπάρχει απόκλιση και ανάμεσα στις εισαγωγές και τα εισοδήματα.

Αυτά τα δεδομένα, τόνισε, οδηγούν στην μείωση του αφορολόγητου, το οποίο είναι προγραμματισμένο να πέσει στην ζώνη των 6.250 έως 7.250 ευρώ το προσεχές έτος.

Ένα από τα βασικά εργαλεία για την καταπολέμηση της μαύρης οικονομία είναι η διεύρυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών, όπως είπαν τόσο ο κ. Βέττας όσο και ο κ. Σκέρτσος.

Η αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών μέσω πληρωμής στην καταπολέμηση αδήλωτων συναλλαγών φάνηκε το 2015, μετά την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, με τον ΙΟΒΕ να εκτιμά πως την διετία που ακολούθησε ένα στα επτά ευρώ που δαπανήθηκαν σε αγοραπωλησίες με κάρτα ανήκε προηγουμένως στην παραοικονομία.

Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ κάλεσε επιτακτικά για την εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης στην αγορά, ώστε να ψηφιοποιηθεί η έκδοση τιμολογίων και να καταπολεμηθούν οι εικονικές δηλώσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων αλλά και στις δοσοληψίες με το κράτος.

Επίσης τόνισε πως η ηλεκτρονική τιμολόγηση μπορεί να αυξήσει σημαντικά την παραγωγικότητα και να εξοικονομήσει τουλάχιστον 1 δισεκ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. Ο αντίκτυπος θα φανεί στο διεθνές εμπόριο, όπου μπορεί να υπάρξει αύξηση έως 10%.

Σε ό,τι αφορά το κράτος ο κ. Σκέρτσος υπολόγισε ότι η καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης μπορεί να αποφέρει περίπου το ισοδύναμο του ΕΝΦΙΑ. Τα δημόσια έσοδα δύναται να αυξηθούν κατά 1,2 δισεκ. χάρη στην επίδραση στο λαθρεμπόριο και στην εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, ενώ ακόμα 1,4 δισεκ. μπορούν να εξοικονομηθούν στις προμήθειες χαρτιού, μελανιού και άλλων υλικών.

Κατ' αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος για μείωση φορολογικών συντελεστών και βελτίωση ων φορολογικών ελέγχων. Κάλεσε και για μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, αν και ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ που εμφανίστηκε στο ίδιο πάνελ στους Δελφούς δεν ενστερνίστηκε την ιδέα, απαντώντας πως ήδη σε ιατρικές υπηρεσίες δεν υπάρχει ΦΠΑ.


Ο κ. Βέττας κάλεσε τις Αρχές να λάβουν στοχευμένα μέτρα για την εμβάθυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε επαγγέλματα και δραστηριότητες όπου υπάρχει υψηλότερο ρίσκο φοροδιαφυγής.

Παρέθεσε δεδομένα που δείχνουν πως στα ελεύθερα επαγγέλματα, στην εστίαση και στην αγορά βενζίνης οι ηλεκτρονικές συναλλαγές χρησιμοποιούνται σαφώς λιγότερο από το μερίδιο που έχουν αυτές οι κατηγορίες στην ιδιωτική κατανάλωση.

Ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ υπογράμμισε την αναγκαιότητα της ενίσχυσης των φορολογικών κινήτρων στους πολίτες, προτείνοντας μεταξύ άλλων την επιστροφή μέρους της αξίας ορισμένων ηλεκτρονικών αγορών αλλά και την αναμόρφωση της φορολοταρίας.

Οικονομία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ