“Η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση, είτε με τη μορφή της συμμετοχής του Επίσημου Τομέα (κούρεμα δανείων από ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ) είτε με επιπλέον δάνεια, ενδεχομένως με πιο ευνοϊκούς όρους».

 

Αυτή είναι η χθεσινή δήλωση του κ. Θάνου Κατσάμπα, εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, στη Wall Street Journal, που προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό, με τον Υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι «Οι θέσεις της χώρας διαμορφώνονται από τον πρωθυπουργό και από τον υπουργό Οικονομικών».

Οι δηλώσεις του κ. Κατσάμπα γίνονται σε μία χρονική στιγμή που οι εκπρόσωποι της Τρόικας εκτιμούν την κατάσταση στην Ελλάδα και τη πιθανή εκταμίευση €31 δις, που είναι μέρος του δεύτερου πακέτου διάσωσης των €173 δις. Η πληρωμή του δανείου είναι επιτακτικής σημασίας για την Ελλάδα, ώστε να αποφευχθεί μία στάση πληρωμών.

 

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Gerry Rice, δήλωσε ότι «υπάρχουν επιχειρήματα για επέκταση του χρόνου αποπληρωμής, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να πιάσει τους στόχους της μέσω του προγράμματος, αλλά μία παράταση θα εξαρτώνταν από την εύρεση νέας χρηματοδότησης».

 

Το κενό στη χρηματοδότηση από μία ενδεχόμενη παράταση 2 ετών, που φαίνεται να ζητάει η Ελληνική Κυβέρνηση, θα σήμαινε περίπου επιπλέον €20 δις. Η κυβέρνηση εξετάζει στην περίπτωση αυτή το κενό να καλυφθεί από έντοκα γραμμάτια, αποφεύγοντας έτσι απευθείας χρηματοδότηση από τους πιστωτές της, αν και ο κ. Κατσάμπας χαρακτήρισε «εντελώς μη ρεαλιστικό» το ενδεχόμενο να μπορέσει η Ελλάδα να καλύψει αυτό το κενό μόνη της.

 

Πάντως, το ΔΝΤ έχει τονίσει κατά το παρελθόν ότι αν χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση, αυτή θα πρέπει να προέρχεται από τους Ευρωπαίους πιστωτές και ο ίδιος ο κ. Κατσάμπας επανέλαβε πως δεν εξετάζεται στην παρούσα φάση επιπλέον χρηματοδότηση από το ΔΝΤ.

 

Ο κ. Κατσάμπας αναγνώρισε πως η συμμετοχή του επίσημου τομέα σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης θα είναι πολύ δύσκολο να συμφωνηθεί, καθώς «θα έθετε προηγούμενο και για άλλους δανειολήπτες, πράγμα φυσικά που η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ θα προτιμούσαν να αποφύγουν».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr