Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης για την Ελλάδα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης για την Ελλάδα. Facebook Twitter
0

“Η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση, είτε με τη μορφή της συμμετοχής του Επίσημου Τομέα (κούρεμα δανείων από ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ) είτε με επιπλέον δάνεια, ενδεχομένως με πιο ευνοϊκούς όρους».

Αυτή είναι η χθεσινή δήλωση του κ. Θάνου Κατσάμπα, εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, στη Wall Street Journal, που προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό, με τον Υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι «Οι θέσεις της χώρας διαμορφώνονται από τον πρωθυπουργό και από τον υπουργό Οικονομικών».

Οι δηλώσεις του κ. Κατσάμπα γίνονται σε μία χρονική στιγμή που οι εκπρόσωποι της Τρόικας εκτιμούν την κατάσταση στην Ελλάδα και τη πιθανή εκταμίευση €31 δις, που είναι μέρος του δεύτερου πακέτου διάσωσης των €173 δις. Η πληρωμή του δανείου είναι επιτακτικής σημασίας για την Ελλάδα, ώστε να αποφευχθεί μία στάση πληρωμών.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Gerry Rice, δήλωσε ότι «υπάρχουν επιχειρήματα για επέκταση του χρόνου αποπληρωμής, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να πιάσει τους στόχους της μέσω του προγράμματος, αλλά μία παράταση θα εξαρτώνταν από την εύρεση νέας χρηματοδότησης».

Το κενό στη χρηματοδότηση από μία ενδεχόμενη παράταση 2 ετών, που φαίνεται να ζητάει η Ελληνική Κυβέρνηση, θα σήμαινε περίπου επιπλέον €20 δις. Η κυβέρνηση εξετάζει στην περίπτωση αυτή το κενό να καλυφθεί από έντοκα γραμμάτια, αποφεύγοντας έτσι απευθείας χρηματοδότηση από τους πιστωτές της, αν και ο κ. Κατσάμπας χαρακτήρισε «εντελώς μη ρεαλιστικό» το ενδεχόμενο να μπορέσει η Ελλάδα να καλύψει αυτό το κενό μόνη της.

Πάντως, το ΔΝΤ έχει τονίσει κατά το παρελθόν ότι αν χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση, αυτή θα πρέπει να προέρχεται από τους Ευρωπαίους πιστωτές και ο ίδιος ο κ. Κατσάμπας επανέλαβε πως δεν εξετάζεται στην παρούσα φάση επιπλέον χρηματοδότηση από το ΔΝΤ.

Ο κ. Κατσάμπας αναγνώρισε πως η συμμετοχή του επίσημου τομέα σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης θα είναι πολύ δύσκολο να συμφωνηθεί, καθώς «θα έθετε προηγούμενο και για άλλους δανειολήπτες, πράγμα φυσικά που η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ θα προτιμούσαν να αποφύγουν».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM