Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας κατηγορούνται για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας σε μια ποινική καταγγελία, που κατατέθηκε στη Γερμανία από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF).

 

Η καταγγελία των 500 σελίδων, που κατατέθηκε στον Γερμανό εισαγγελέα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καρλσρούης, επικεντρώνεται στην «εκτεταμένη και συστηματική» δίωξη δημοσιογράφων στη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένης της αυθαίρετης κράτησης 34 δημοσιογράφων αλλά και της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι.

 

«Αυτοί οι δημοσιογράφοι είναι θύματα παράνομων δολοφονιών, βασανιστηρίων, σεξουαλικής βίας και εξαναγκαστικής εξαφάνισης», δήλωσε ο Christophe Deloire, γενικός γραμματέας της RSF, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

 

Η RSF επέλεξε να υποβάλει την καταγγελία της στη Γερμανία, επειδή οι γερμανικοί νόμοι δίνουν στα δικαστήρια της δικαιοδοσία για διεθνή εγκλήματα, που διαπράττονται στο εξωτερικό, ακόμη και χωρίς να υπάρχει γερμανική σύνδεση.

 

Η RSF δήλωσε ότι ελπίζει ότι η καταγγελία της, η οποία επικεντρώνεται στον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και τέσσερις ανώτερους αξιωματούχους, θα οδηγήσει τον Γερμανό εισαγγελέα να προχωρήσει σε αυτό που ονομάζεται «ανάλυση κατάστασης».

 

Αυτό με τη σειρά του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επίσημη έρευνα για το αν οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, με στόχο δημοσιογράφους.

 

«Η επίσημη έναρξη μιας εγκληματικής έρευνας στη Γερμανία σχετικά με τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Σαουδική Αραβία θα ήταν η πρώτη στον κόσμο», δήλωσε ο διευθυντής της RSF Γερμανίας Christian Mihr.

 

«Ζητάμε από τον γενικό εισαγγελέα να ανοίξει μια «ανάλυση κατάστασης», με σκοπό την επίσημη έναρξη  εισαγγελικής έρευνας και την έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης».

 

Η RSF είπε ότι οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται υπό κράτηση είναι θύματα πολλαπλών κατηγοριών σε ό,τι αφορά σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως σκόπιμη δολοφονία, βασανιστήρια, σεξουαλική βία και εξαναγκασμός, αναγκαστική εξαφάνιση, παράνομη στέρηση της ελευθερίας και διώξεις.

 

Εστιάζοντας σε δεκάδες περιπτώσεις δημοσιογράφων που κρατούνται, η RSF αποκαλύπτει πως απειλούνται όλοι οι Σαουδάραβες δημοσιογράφοι, ιδίως εκείνοι που μιλούν εναντίον της κυβέρνησης.

 

«Η αλήθεια έχει αποκαλυφθεί, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό», δήλωσε η αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι, Χατίς Τσενγκίζ, προσθέτοντας ότι είναι διατεθειμένη να δώσει αποδεικτικά στοιχεία ως μέρος οποιασδήποτε έρευνας.

 

«Δεν μπορεί να επιτραπεί στον δολοφόνο να ξεφύγει, διαφορετικά θα συμβεί ξανά» είπε χαρακτηριστικά.

 

Η καταγγελία ήρθε λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίας, μιας αναφοράς που αποκαλύπτει ότι ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, ενέκρινε, αν όχι διέταξε, την δολοφονία Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

 

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε 76 αξιωματούχους που φέρονται ότι ενεπλάκησαν αλλά δεν αποκαλύπτουν αν μέσα σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνεται και το όνομα του 35χρονου πρίγκιπα.

 

Με πληροφορίες του Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr