Με ένα σκιτσάκι Doodle σε αισθητική art deco καλοσωρίζει σήμερα η Google τους επισκέπτες στην homepage της στην Ελλάδα και σε αρκετές ακόμα χώρες του κόσμου, προκειμένου να τιμήσει την 105η επέτειο γέννησης της Λιθουανής Clara Rockmore, βιρτουόζου του Θέρεμιν, του πρώτου ηλεκτρονικού οργάνου.

 

Η 'μαγεία' του καλαίσθητου doodle ξεκινά μόλις ο χρήστης πατήσει το play, αφού με έναν μοναδικό διαδραστικό τρόπο, η πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής μουσικής, που παράτησε το βιολί για να αφιερωθεί στο όργανο που είχε εφεύρει το 1919 ο Ρώσος εφευρέτης Λέον Θέρεμιν, μας προσκαλεί σε ένα interactive μάθημα του οργάνου με τον αιθέριο ήχο, το οποίο διαβάζει τις κινήσεις των χεριών στον αέρα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Rockmore, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1911 και απεβίωσε στην Αμερική στις 10 Μαίου του 1998, ήταν ένα παιδί θαύμα που από ηλικία 2 ετών μπορούσε να αναγνωρίσει τις νότες χάρη στο μουσικό αυτί της και ήταν το νεότερο άτομο που έγινε δεκτό στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης σε ηλικία 5 ετών. Η αφοσίωσή της στο Θέρεμιν, αρκετά νωρίς στην καριέρα της, την έκανε να το χρησιμοποιεί όχι ως γεννήτρια ήχων αλλά ως κανονικό μουσικό όργανο, και η προσφορά της στη μουσική ενέπνευσε πολλά μουσικά συγκροτήματα να το εντάξουν στον ήχο τους, αλλά και τον Δρ. Robert Moog, να δημιουργήσει το πρώτο συνθεσάιζερ.

 

Η Google αναφέρει ότι το συγκεκριμένο interactive Google Doodle, αποτελεί μια καλή αφορμή για να προσκαλέσει τον κόσμο να ανακαλύψει το ολοκαίνουριο σάιτ Chrome Music Lab, που παρέχει μια μεγάλη παλέτα εργαλείων που διδάσκουν με διαδραστικό τρόπο τη μουσική σε μικρούς και μεγάλους.

 

Δείτε την Clara Rockmore να παίζει στο θέρεμιν τον "Κύκνο" από την μουσική σουίτα "Το Καρναβάλι των Ζώων" του Saint-Saëns:


 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr