Η ρωσική Δικαιοσύνη αποφάσισε να μπλοκάρει οριστικά το μέσο κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn, επιβεβαιώνοντας προγενέστερη απόφαση της αρχής παρακολούθησης τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας, δημιουργώντας έτσι προηγούμενο στον τρόπο λειτουργίας των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο.

 

Η Roskomnadzor, η κρατική υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την επιτήρηση των επικοινωνιών, είχε αποφανθεί ότι το LinkedIn (σ.σ. με περισσότερους από 6 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες) δεν συμμορφώθηκε με τη ρωσική νομοθεσία, η οποία υποχρεώνει τους φορείς κοινωνικής δικτύωσης να αποθηκεύουν τα προσωπικά δεδομένα των Ρώσων πολιτών αποκλειστικά σε ρωσικούς σέρβερ.

 

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος νόμος, που ψηφίστηκε το 2014 αλλά δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα, στοχεύει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ρώσων πολιτών. Οι επικριτές βλέπουν το νόμο σαν μία ευθεία επίθεση στα κοινωνικά δίκτυα που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

 

Η Ρωσία αναμένεται να μπλοκάρει το LinkedIn μέσα στην επόμενη εβδομάδα, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, που επικαλείται εκπρόσωπο της Roskomnadzor.

 

Σύμφωνα με το Reuters, οι εκπρόσωποι του LinkedIn στη Ρωσία δεν ήταν διαθέσιμοι για κάποιο σχόλιο σχετικά με την απόφαση.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως online εταιρείες κρατήσεων όπως το Booking.com έχουν δεσμευτεί να μεταφέρουν τα δεδομένα τους σε ρωσικούς σέρβερ, όμως διαδικτυακοί κολοσσοί όπως το Facebook και η θυγατρική της Google, Alphabet, δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν θα συμμορφωθούν με τις διατάξεις του νόμου.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr