Οι ΗΠΑ ξαναζούν τη «Μεγάλη Ύφεση» - Σε επίπεδα του 1930 αναμένονται τα ποσοστά ανεργίας

Οι ΗΠΑ ξαναζούν τη «Μεγάλη Ύφεση» - Σε επίπεδα του 1930 αναμένονται τα ποσοστά ανεργίας Facebook Twitter
Οι ΗΠΑ ξαναζούν τη «Μεγάλη Ύφεση» - Σε επίπεδα του 1930 αναμένονται τα ποσοστά ανεργίας (EPA)
0

Το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο στις ΗΠΑ αναμένεται να φθάσει σε ιστορικό υψηλό. Περίπου 30 εκ. Αμερικανοί έχουν εγγραφεί στους καταλόγους των ανέργων κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.

Το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο, που θα δημοσιοποιηθεί επίσημα μεθαύριο Παρασκευή, αναμένεται ότι θα πλησιάσει το 20%.

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι διπλάσιο από αυτό που γνώρισε η χώρα τη χειρότερη περίοδο της οικονομικής κρίσης του 2009 και περίπου όμοιο με το επίπεδο της Μεγάλης Ύφεσης, τη δεκαετία του 1930.

Ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν πως οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν ανέρχονται σε 28 εκατομμύρια. Συγκριτικά, 8,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν τα δύο χρόνια που η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση σάρωνε τις ΗΠΑ.

Το πρώτο κύμα απωλειών θέσεων εργασίας έπληξε τις αεροπορικές εταιρείες και τα ξενοδοχεία, ενώ ακολούθησαν τα εστιατόρια και τα εργοστάσια, καθώς οι αρχές των πολιτειών επέβαλαν lockdown η μια πίσω απ' την άλλη. Τα σχολεία έστειλαν εξάλλου τους μαθητές και τις μαθήτριες σπίτια τους.

Η ταχύτητα με την οποία η αμερικανική αγορά εργασίας πέρασε από την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 50 ετών στη χειρότερη κατάσταση της πρόσφατης ιστορίας των ΗΠΑ καθιστά δύσκολη οποιαδήποτε σύγκριση για τους στατιστικολόγους του υπουργείου Εργασίας που εκπονούν τη μηνιαία έκθεση για την ανεργία.

Για την ανάγνωση των δεδομένων, το πιο κοντινό σημείο αναφοράς είναι οι φυσικές καταστροφές, ειδικά οι κυκλώνες και οι τυφώνες, διότι τείνουν να είναι ισχυροί και να «πλήττουν για μεγάλες περιόδους μεγάλες εκτάσεις», εξηγεί η Τζούλι Χατς Μάξφιλντ, στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ΗΠΑ ξαναζούν τη «Μεγάλη Ύφεση» - Σε επίπεδα του 1930 αναμένονται τα ποσοστά ανεργίας Facebook Twitter

Οι νέες εγγραφές στους καταλόγους των ανέργων άρχισαν να αυξάνονται αστραπιαία από τον Μάρτιο, και τις τέσσερις εβδομάδες του Απριλίου υποβλήθηκαν 20 εκατομμύρια νέες αιτήσεις.

Αλλά ακόμα και αυτοί οι αριθμοί μάλλον υποτιμούν το αληθινό εύρος του σοκ, διότι πολλοί άνθρωποι δεν μπόρεσαν να υποβάλλουν αιτήσεις καθώς τα συστήματα αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν στον όγκο. Πολλοί άνθρωποι που δεν δικαιούνται επιδόματα ανεργίας δεν αποπειράθηκαν καν να ζητήσουν τέτοια επιδόματα.

Ενώ το ποσοστό ανεργίας είχε υποχωρήσει τον Φεβρουάριο στο 3,5%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών, ανέβηκε στο 4,4% τον Μάρτιο, με 701.000 θέσεις εργασίας να χάνονται.

Όμως η καταμέτρηση αυτή δεν καταγράφει παρά μόνο την κατάσταση στις αρχές του μήνα. Τα μέτρα περιορισμού επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας αυτό το διάστημα το ποσοστό της ανεργίας ήταν μάλλον περί το 5,4%.

Χειρότερα, μεταξύ όσων κράτησαν τις δουλειές τους, πολλοί είδαν τις ώρες εργασίας και τους μισθούς τους να μειώνονται.

Οι ΗΠΑ ξαναζούν τη «Μεγάλη Ύφεση» - Σε επίπεδα του 1930 αναμένονται τα ποσοστά ανεργίας Facebook Twitter

Η πτώση ήρθε «πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι προβλεπόταν»

 

Οι οικονομολόγοι εξάλλου ανησυχούν για την ακύρωση της προόδου που είχε επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών οικονομικής ανάπτυξης, που ευνόησαν την ένταξη μειονοτήτων στην αγορά εργασίας. Όσον αφορά τις γυναίκες, πολλές είναι συχνά αναγκασμένες να σταματήσουν να δουλεύουν εξαιτίας του κλεισίματος νηπιαγωγείων και σχολείων.

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,8% το πρώτο τρίμηνο, που περιλαμβάνει μόνο τις πρώτες εβδομάδες των μέτρων περιορισμού. Η πτώση θα είναι πολύ πιο μεγάλη το δεύτερο τρίμηνο.

«Είναι πλέον καθαρό ότι η οικονομία κατέγραψε πτώση πολύ πιο γρήγορα από ότι προβλεπόταν», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Νταϊάν Σουόνκ, η επικεφαλής οικονομολόγος της Grant Thornton.

Τα προγράμματα κρατικών ενισχύσεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προσωρινή ανάκαμψη της απασχόλησης τον Μάιο και τον Ιούλιο. Όμως αν ως τον Ιούλιο οι καταναλωτές δεν αισθανθούν αρκετά ασφαλείς ώστε να επιστρέψουν στα καταστήματα και στα εστιατόρια, ειδικά οι μικρές εταιρείες «θα είναι αναγκασμένες να κάνουν ξανά απολύσεις», προειδοποίησε.

Η κυβέρνηση Τραμπ και το Κογκρέσο έχουν αποδεσμεύσει συνολικά 669 δισεκατομμύρια δολάρια σε δανειακές χορηγήσεις προς μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις για να τις βοηθήσουν να καταβάλλουν μισθούς στους εργαζομένους τους.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε επίσης την περασμένη εβδομάδα εναντίον της διαρκούς ζημιάς που θα έχει η αναστολή, παρότι προσωρινή, της δραστηριότητας, ενώ επισήμανε πως «θα χρειαστεί κάποιος καιρός για να επανέλθουμε σε πιο φυσιολογικό επίπεδο ανεργίας».

Οι ΗΠΑ ξαναζούν τη «Μεγάλη Ύφεση» - Σε επίπεδα του 1930 αναμένονται τα ποσοστά ανεργίας Facebook Twitter

Η κρίση του κορωνοϊού και ο Τραμπ

Πάνω από 71.000 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην COVID-19 στις ΗΠΑ επί συνόλου 1,2 εκατομμυρίων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο 24ωρο οι ΗΠΑ καταγράφουν αύξηση των νεκρών από κορωνοϊό, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προανήγγειλε ότι θα παύσει την ομάδα εργασίας του Λευκού Οίκου, που ειδικεύεται στις εξελίξεις για τον κορωνοϊό.

Την ανακοίνωσε έκανε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε εργοστάσιο κατασκευής μασκών στο Φοίνιξ της Αριζόνα με την αιτιολογία ότι η επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα.

Μάλιστα ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίστηκε φορώντας προστατευτικά γυαλιά και όχι μάσκα. Εξάλλου, ο ίδιο έχει πει εδώ και αρκετό καιρό, ότι δεν πρόκειται να φορέσει μάσκα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επικρίνεται για την επιλογή του με αρκετούς να τον κατηγορούν ότι θυσιάζει τη δημόσια υγεία των Αμερικανών προκειμένου να ανοίξει εκ νέου την αμερικανική οικονομία πριν από τη μάχη επανεκλογής του το Νοέμβριο.

Με πληροφορίες του AFP/ BBC/ABC/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Διεθνή / Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Το Στενό της Μεσίνας θεωρείται μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, στοιχείο που αποτέλεσε καθοριστικό λόγο για την απόρριψη του έργου στο παρελθόν
LIFO NEWSROOM
«Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Διεθνή / «Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Σύμφωνα με την κατάθεση του 16χρονου ανιψιού του, ο 37χρονος παγίδευε τα θύματά του, τα σκότωνε, τεμάχιζε τα σώματά τους, τα έκαιγε και στη συνέχεια ξεφορτωνόταν τα υπολείμματα σε σακούλες σκουπιδιών
LIFO NEWSROOM
Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Διεθνή / Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Από το Λάτσιο μέχρι το Σαλέντο και την Τοσκάνη, οι παραθαλάσσιες περιοχές βιώνουν πτώση της τουριστικής κίνησης. Πού οφείλεται η κρίση και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: 17 χιλιάδες κόσμου εκκενώνουν τη Δρέσδη μετά τον εντοπισμό βόμβας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Διεθνή / Γερμανία: 17 χιλιάδες κόσμου εκκενώνουν τη Δρέσδη μετά τον εντοπισμό βόμβας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Η βρετανικής προέλευσης βόμβα με βάρος 250 κιλά, εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών κατεδάφισης, δεν ήταν εφικτό να μετακινηθεί και έπρεπε να εξουδετερωθεί επιτόπου
LIFO NEWSROOM
Zara: Απαγορεύτηκαν διαφημίσεις της εταιρείας με «υπερβολικά αδύνατα μοντέλα»

Διεθνή / Zara: Απαγορεύτηκαν διαφημίσεις της εταιρείας με «υπερβολικά αδύνατα μοντέλα»

Η Zara έχει ήδη αφαιρέσει τις διαφημίσεις και δήλωσε ότι και τα δύο μοντέλα διέθεταν ιατρικές βεβαιώσεις που αποδείκνυαν ότι ήταν καλά στην υγεία τους όταν τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες
LIFO NEWSROOM
Μετά την πείνα και η δίψα: Μολυσμένα υπόγεια ύδατα και κατεστραμμένοι αγωγοί νερού στην Γάζα

Διεθνή / Μετά την πείνα και η δίψα: Μολυσμένα υπόγεια ύδατα και κατεστραμμένοι αγωγοί νερού στην Γάζα

Το περισσότερο νερό αντλείται από πηγάδια με υφάλμυρο νερό που έχει μολυνθεί περαιτέρω από λύματα και χημικά που στάζουν από τα ερείπια, εξαπλώνοντας τη διάρροια και την ηπατίτιδα.
LIFO NEWSROOM