Ένας 20χρονος πίσω από την κυβερνοεπίθεση στη Γερμανία

Ένας 20χρονος πίσω από την κυβερνοεπίθεση στη Γερμανία Facebook Twitter
EPA
0

Ένας 20χρονος συνελήφθη στην Γερμανία ως υπαίτιος για την τεράστια διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτικών προσώπων, περιλαμβανομένης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομοσπονδιακής Αστυνομία BKA.

Η σύλληψη του νεαρού άνδρα έγινε την Κυριακή στην κατοικία του στην περιοχή της Φρανκφούρτης, έπειτα από έρευνα στο σπίτι των γονιών του. Ο 20χρονος που υποστηρίζει ότι ενήργησε μόνος, αφέθηκε ελεύθερος μετά την ομολογία του, δήλωσαν οι αρχές.

Προσέθεσαν επίσης, πως έως τώρα δεν έχουν εντοπίσει στοιχεία που να καταδεικνύουν την εμπλοκή ξένων υπηρεσιών.

Ο νεαρός φερόμενος ως δράστης της μαζικής κυβερνοεπίθεσης στη Γερμανία ενήργησε αντιδρώντας σε δηλώσεις πολιτικών αξιωματούχων και προσωπικοτήτων οι οποίες τον είχαν εκνευρίσει, δήλωσαν σήμερα οι αρχές, αποκλείοντας σε αυτό το στάδιο μια σχέση με την ακροδεξιά.

Αυτή η μεγάλης κλίμακας πειρατεία, που αποκαλύφθηκε την Παρασκευή, συγκλόνισε τη χώρα, με την υπουργό Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ να κάνει λόγο για «επίθεση εναντίον της δημοκρατίας».

 Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως ήταν έργο του 20χρονου Γερμανού ο οποίος πηγαίνει ακόμη σχολείο, ζει με τους γονείς του και προσπάθησε από το δωμάτιό του να υποκλέψει κι έπειτα να διοχετεύσει σε λογαριασμούς στο Twitter προσωπικά δεδομένα περίπου χιλίων πολιτικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, δημοσιογράφων και δημοσίων προσώπων.

«Όσον αφορά το κίνητρό του, είπε πως είχε εκνευριστεί από πολιτικές δηλώσεις» των θυμάτων του, «αλλά χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες», εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο Γκέοργκ Ούνγκεφουκ, εκπρόσωπος του τμήματος καταπολέμησης του κυβερνοεγκλήματος στην εισαγγελία της Φρανκφούρτης.

Ο Ούνγκεφουκ είπε πως ο ύποπτος έδειξε μεταμέλεια και φαίνεται πως δεν είχε συνείδηση των συνεπειών των ενεργειών του, προσθέτοντας πως βοήθησε επίσης τις αρχές σε άλλα θέματα ενδιαφέροντος όσον αφορά το κυβερνοέγκλημα.

Μπορεί οι εκλεγμένοι με το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να ήταν οι μόνοι που δεν έπεσαν θύματα πειρατείας, όμως «δεν υπάρχει καμία αντικειμενική ένδειξη που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπήρχε πολιτικό κίνητρο», πρόσθεσε.

Ο «χάκερ» απέκτησε τις τεχνικές γνώσεις του από μόνος του περνώντας «πολύ χρόνο στον υπολογιστή του», σύμφωνα με τον Ούνγκεφουκ.

Μέσω δύο λογαριασμών στο Twitter, οι οποίοι έχουν στο μεταξύ μπλοκαριστεί, ο νεαρός δημοσιοποιούσε μέρα τη μέρα τα δεδομένα των θυμάτων του τον Δεκέμβριο.

Τα υποκλαπέντα δεδομένα βρίσκονταν σε λογαριασμούς στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ή ήταν αποθηκευμένα στο «cloud».

Ωστόσο δεν διέρρευσε καμία υπερευαίσθητη πληροφορία, πέραν ως επί το πλείστον επαφών, διευθύνσεων, συνομιλιών στο Ίντερνετ, ταυτοτήτων, διοικητικών εγγράφων και επιστολών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, διέρρευσαν φωτογραφίες, ιδιωτικές διευθύνσεις, ή αριθμοί κινητών τηλεφώνων, όπως της προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αντρέα Νάλες που δήλωσε «πολύ επηρεασμένη και πληγωμένη».

Ήταν ο προκάτοχός της, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ειδοποίησε τις αρχές. Επικοινώνησε την περασμένη εβδομάδα με την αστυνομία αφού έλαβε στο κινητό του πολλές κλήσεις από αγνώστους.

Όσον αφορά την Άγγελα Μέρκελ, η δημοσιοποίηση αφορούσε διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που ήταν ήδη κατά το ήμισυ-δημόσιες και συνδέσμους (links) σε επιστολές που της είχαν απευθύνει.

Η υπόθεση έφερε σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία κατηγορείται για αμέλεια στη μάχη κατά του κυβερνοεγκλήματος, πολύ περισσότερο που οι αρχές ήταν ενήμερες από τον Δεκέμβριο ότι βρισκόταν σε εξέλιξη μια πειρατεία, αλλά δεν προειδοποίησαν αμέσως τους ενδιαφερόμενους πολιτικούς αξιωματούχους και τις προσωπικότητες.

«Πρέπει να αναφέρουμε πως μια τέτοια κατάχρηση δεδομένων (...) δεν είναι κάτι ασυνήθιστο», υπογράμμισε η Ζαμπίνε Φογκτ, επικεφαλής του τμήματος οργανωμένου εγκλήματος της ομοσπονδιακής αστυνομίας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Υπάρχει στο διαδίκτυο μια εγκληματική δραστηριότητα», την οποία πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, είπε.

Όμως απέρριψε το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων ελέγχων, λέγοντας ότι επαφίεται στον καθένα να φροντίζει για την ασφάλεια των δεδομένων του.

«Δεν θέλουμε ένα κράτος που θα επιτηρεί στη βάση του ότι κάτι σαν αυτό μπορεί να συμβεί εδώ», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ωστόσο ο Κονσταντίν φον Νοτζ, ένας βουλευτής των Πρασίνων που ήταν θύμα των υποκλοπών, χαρακτήρισε την υπόθεση «τελευταία προειδοποιητική βολή»: «Ως ψηφιακή κοινωνία πρέπει να δώσουμε την ύψιστη πολιτική προτεραιότητα στη βασική πολιτική προστασία, στη βελτιωμένη ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης και στην ενίσχυση της ψηφιακής υποδομής.»

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ/Der Spiegel

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους - Τουλάχιστον 30 τραυματίες

Διεθνή / Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους - Τουλάχιστον 30 τραυματίες

Mετά τη ρωσική νυκτερινή επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, συντρίμμια drone έπεσαν στη νοτιοανατολική ρουμανική πόλη Γαλάτσι προκαλώντας ζημιές σε πυλώνα ηλεκτροδότησης και σε παράρτημα μιας κατοικίας
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

Διεθνή / Ηνωμένο Βασίλειο: Νοσηλευτές καλούνται να καλύψουν θέσεις γιατρών

Με τα κενά στο ιατρικό προσωπικό να διευρύνονται, τα νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε έμπειρους νοσηλευτές για να καλύψουν ρόλους γιατρών, προκαλώντας έντονη ανησυχία για την ασφάλεια των ασθενών
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / BBC: Ποιος παίρνει τελικά τις αποφάσεις στο Ιράν;

Εν μέσω πολέμου και αυξανόμενης πίεσης, η εξουσία στο Ιράν εμφανίζεται κατακερματισμένη, με την απουσία ισχυρής ηγετικής παρουσίας να εντείνει την αβεβαιότητα για το ποιος λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις
THE LIFO TEAM
ΜΑΙΚΛ ΤΖΑΚΣΟΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Διεθνή / Μάικλ Τζάκσον: «Μας έκανε πλύση εγκεφάλου» - Τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση

Νέες σοβαρές καταγγελίες έρχονται στο φως για τον Μάικλ Τζάκσον, καθώς τέσσερα αδέλφια τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση και υποστηρίζουν ότι τους είχε χειραγωγήσει από μικρή ηλικία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Διαπραγματευτές των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ - «Όχι» σε συνάντηση λέει το Ιράν

Σε κλίμα αβεβαιότητας και έντασης κινούνται οι διπλωματικές διεργασίες, καθώς οι ΗΠΑ στέλνουν διαπραγματευτές στο Ισλαμαμπάντ, ενώ το Ιράν απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσων συνομιλιών
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Θα είμαι πάντα μέλος της βασιλικής οικογένειας»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο πρίγκιπας Χάρι προκάλεσε συζητήσεις με τις δηλώσεις του για τον ρόλο του στη βασιλική οικογένεια αλλά και με τις παρεμβάσεις του για τον πόλεμο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / NYT: Σοβαρά τραυματισμένος ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ - Στα χέρια των Φρουρών της Επανάστασης η εξουσία στο Ιράν

Παραμένει διανοητικά υγιής, όμως φέρει σοβαρά τραύματα, καθώς έχει υποβληθεί σε τρεις επεμβάσεις στο ένα πόδι, με πιθανή τοποθέτηση προσθετικού μέλους, ενώ έχει χειρουργηθεί και στο ένα χέρι
THE LIFO TEAM
Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Ο Τραμπ ζητά επίσης από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιδιώκει τη θανατική ποινή όπου αυτή προβλέπεται από τον νόμο, όταν κατηγορούμενοι είναι παράτυποι μετανάστες
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΡΕΖΑ ΠΑΧΛΑΒΙ

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο εξόριστος πρίγκιπας καλεί τον Φρίντριχ Μερτς να διακόψει τις συνομιλίες με το καθεστώς στην Τεχεράνη

Η επίσκεψη του εξόριστου πρίγκιπα του ιρανικού θρόνου στο Βερολίνο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να συναντηθούν μαζί του
THE LIFO TEAM