Το Βέλγιο καλεί τους πολίτες να τρώνε περισσότερες τηγανητές πατάτες

Το Βέλγιο καλεί τους πολίτες να τρώνε περισσότερες τηγανητές πατάτες Facebook Twitter
0

Καθώς οι καλλιεργητές πατάτας και οι εταιρείες μεταποίησης αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την πτώση ζήτησης εν μέσω πανδημίας, οι Βέλγοι παροτρύνονται να τρώνε περισσότερες τηγανητές πατάτες για να αντισταθμίσουν τη ζημιά.

Το Βέλγιο είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τηγανητής πατάτας στον κόσμο και άλλων κατεψυγμένων προϊόντων πατάτας. Οι μεταποιητές του μετατρέπουν 5,3 εκατομμύρια τόνους πατάτας σε τηγανητές πατάτες, πουρέ και πατατάκια ετησίως και τις στέλνουν σε πελάτες σε περισσότερες από 160 χώρες.

Τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού ανάγκασαν το κλείσιμο καφετεριών και εστιατορίων, τους κύριους πελάτες της βιομηχανίας της τηγανητής πατάτας και οι εταιρείες μεταποίησης έχουν δει τη ζήτηση να μειώνεται έως και κατά 80%.

«Γνωρίζουμε ότι στους Βέλγους αρέσουν οι τηγανητές πατάτες, είναι άυλη κληρονομιά της κουλτούρας μας για το τηγάνισμα, οπότε ζητάμε από τους Βέλγους να καταναλώνουν επιπλέον μερίδες τηγανητών πατατών για να μας επιτρέψουν την επεξεργασία περισσότερης ποσότητας πατάτας και να αποφύγουμε απορρίμματα τροφίμων», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό του Reuters ο Ρομάν Κολ, γενικός γραμματέας του βιομηχανικού ομίλου Belgapom.

Η Belgapom ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση για κατεψυγμένες πατάτες έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 40%. Ο τομέας της πατάτας στη γειτονική Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα.

Στο Βέλγιο, περίπου 750.000 τόνοι πατάτας δεν θα μεταποιηθούν φέτος ως αποτέλεσμα και υπήρξαν ποικιλίες που δεν είναι κατάλληλες για άλλες μαγειρικές χρήσεις. Κάποιες ποσότητες εξήχθησαν, κάποιες δόθηκαν σε τράπεζες τροφίμων, άλλες δόθηκαν για τροφές σε βοοειδή και οι υπόλοιπες μετατράπηκαν σε ενέργεια σε μονάδες βιομάζας.

Οι Βέλγοι αγρότες είναι πιθανό να χάσουν εισόδημα ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο Κολ, παροτρύνοντας τους πολίτες της χώρας να τρώνε επιπλέον μερίδες τηγανητές πατάτες κάθε εβδομάδα, να μαγειρεύουν στο σπίτι καθώς και να πηγαίνουν σε πάγκους που πωλούν πατάτες.

Πολλοί Βέλγοι λένε ότι η χώρα ανακάλυψε τις τηγανητές πατάτες, αλλά Αμερικανοί στρατιώτες που είχαν σταθμεύσει στο γαλλόφωνο τμήμα του Βελγίου κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου τις αποκαλούσαν λανθασμένα «γαλλικές τηγανητές πατάτες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Διεθνή / Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι η Πόλη της Γάζας αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Χαμάς - Προειδοποίησε όλους τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα εν αναμονή μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM