«Η ομοφυλοφιλία φέρνει τις ασθένειες»: Σύγκρουση Ερντογάν - δικηγόρων για τις δηλώσεις του Αλί Ερμπάς

«Η ομοφυλοφιλία φέρνει τις ασθένειες»: Σύγκρουση Ερντογάν - δικηγόρων για τις δηλώσεις του Αλί Ερμπάς Facebook Twitter
0

Ένα σχόλιο του επικεφαλής των μουσουλμάνων της Τουρκίας ότι «η ομοφυλοφιλία προκαλεί ασθένειες» οδήγησε σε σύγκρουση το κόμμα ΑΚ του Ερντογάν και δικηγορικούς συλλόγους της χώρας σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης.

Χαρακτηρίζοντάς το επιζήμιο για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, οι δικηγόροι καταδίκασαν το σχόλιο του Αλί Ερμπάς, του επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο οποίος στο κήρυγμά του κατά την προσευχή της Παρασκευής είπε ότι «η ομοφυλοφιλία είναι εκείνη που φέρνει μαζί της την ασθένεια και τη σήψη στη γενιά μας».

Ο Ερμπάς είπε ακόμη ότι η ομοφυλοφιλία μπορεί να μην προκαλεί τον ιό του AIDS, τον HIV, αλλά οι ομοφυλόφιλοι άνδρες οι οποίοι δεν λαμβάνουν προφυλάξεις στο σεξ είναι μεταξύ των περισσότερο ευάλωτων ομάδων στον ιό αυτόν. «Ελάτε να πολεμήσουμε μαζί για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους από ένα τέτοιο κακό», είπε στο κήρυγμά του ο Ερμπάς.

Ωστόσο ένας εκπρόσωπος του AKP σχολίασε ότι ο ιμάμης απλώς υπερασπιζόταν τις αξίες του τουρκικού λαού και κατηγόρησε τους δικηγόρους ότι υιοθετούν μια «φασιστική νοοτροπία».

«Η ομοφυλοφιλία φέρνει τις ασθένειες»: Σύγκρουση Ερντογάν - δικηγόρων για τις δηλώσεις του Αλί Ερμπάς Facebook Twitter
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αλί Ερμπας.

Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σε πολλές άλλες χώρες με μουσουλμανική πλειονότητα κατοίκων, στην Τουρκία η ομοφυλοφιλία δεν θεωρείται έγκλημα. Αλλά οι ομοφυλόφιλοι αντιμετωπίζουν ευρέως εχθρική στάση και οι παρελάσεις υπερηφάνειας που διοργανώνουν οι γκέι και που συνήθιζαν να προσελκύουν χιλιάδες ανθρώπους από όλη τη Μέση Ανατολή έχουν απαγορευτεί τα τελευταία χρόνια στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Άγκυρας ανακοίνωσε ότι τα σχόλια του Ερμπάς «προέρχονται από μια περίοδο παλαιότερων δεκαετιών» και είναι αντίθετα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Σμύρνης από την πλευρά του εξέφρασε την ανησυχία του ότι η δήλωση αυτή μπορεί να ενθαρρύνει τη διάπραξη νέων εγκλημάτων μίσους.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σήμερα κατέφυγαν στο Twitter για να υπερασπιστούν τον Ερμπάς χρησιμοποιώντας το hashtag «Ο Αλί Ερμπάς δεν είναι μόνος του».

«Είναι το πιο φυσικό πράγμα οι άνθρωποι να μιλάνε σύμφωνα με το αξιακό σύστημα στο οποίο πιστεύουν», έγραψε ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ στο Twitter. Αυτό που είναι αφύσικο είναι να ζητάει κανείς το αντίθετο», πρόσθεσε ο ίδιος κατηγορώντας τον Δικηγορικό Σύλλογο Άγκυρας για επίδειξη «φασιστικής νοοτροπίας», που επιδιώκει να στερήσει από τον Ερμπάς το δικαίωμα του εκφράζεσθαι. Ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραχήμ Καλίν, χρησιμοποιώντας το ίδιο hashtag, σχολίασε ότι ο Ερμπάς εξέφρασε τη «θεία δίκη».

Το γραφείο της εισαγγελίας της Άγκυρας ξεκίνησε σήμερα έρευνα εις βάρος των επικεφαλής του Δικηγορικού Συλλόγου Άγκυρας με την υποψία ότι πιθανόν να προσέβαλαν τις θρησκευτικές αρχές των Τούρκων, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν επί μακρόν τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του ότι δεν λαμβάνει υπόψη του τα δικαιώματα των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων, των ομοφυλόφιλων και των γυναικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Σάνα Μάριν και το τίμημα του να είσαι νέα, γυναίκα και στην εξουσία

Διεθνή / Η Σάνα Μάριν και το τίμημα του να είσαι νέα, γυναίκα και στην εξουσία

Από την εκρηκτική της άνοδο στην πρωθυπουργία μέχρι την πρόωρη αποχώρηση και τη νέα ζωή μετά την πολιτική, η Σάνα Μάριν αφηγείται πώς η νεότητα και το φύλο της έγιναν άλλοτε πλεονέκτημα κι άλλοτε βάρος
LIFO NEWSROOM
Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

Διεθνή / Η βρετανική δεξιά επιστρέφει στην εποχή Θάτσερ – Το νέο σχέδιο κατά του Μπλερισμού

50 χρόνια μετά την άνοδο της Θάτσερ, η βρετανική δεξιά βλέπει τον Μπλερισμό ως λάθος πορεία. Τόρις και Reform UK προγραμματίζουν αλλαγές στη νομοθεσία, πρόνοια και κοινωνική ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Διεθνή / Γιατί η επίσκεψη του υπουργού των Ταλιμπάν στην Ινδία είναι τόσο σημαντική

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, πραγματοποιεί ιστορική επίσκεψη στην Ινδία, ενισχύοντας τις διπλωματικές, εμπορικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δελχί και Καμπούλ, ενώ παρακολουθεί στενά το Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Διεθνή / Ρωσικές επιθέσεις «αχρηστεύουν» το 60% της παραγωγής αερίου στην Ουκρανία – Φόβοι για χειμερινή ενεργειακή κρίση

Μαζικές ρωσικές επιθέσεις σε υποδομές φυσικού αερίου της Ουκρανίας πλήττουν το 60% της παραγωγής, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις το χειμώνα
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ», δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης: «Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ» δηλώνει η φετινή νικήτρια, Μαρία Κορίνα Ματσάδο

«Στηριζόμαστε στον πρόεδρο Τραμπ, στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών, στους λαούς της Λατινικής Αμερικής και στις δημοκρατικές χώρες του κόσμου ως τους κύριους συμμάχους μας για να πετύχουμε την Ελευθερία και τη δημοκρατία», έγραψε η Βενεζουελανή πολιτικός
LIFO NEWSROOM
Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Διεθνή / Μαρίν Λεπέν: Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται την κρίση Μακρόν στη Γαλλία

Καθώς η Γαλλία παραμένει σε πολιτική κρίση, η Μαρί Λεπέν και η «Εθνική Συσπείρωση» εκμεταλλεύονται το χάος για να ενισχύσουν την επιρροή τους και να προετοιμαστούν για πιθανές πρόωρες εκλογές
LIFO NEWSROOM