Al Jazeera: Η πανδημία επιτάχυνε την υιοθέτηση ψηφιακών πλατφορμών στην Ελλάδα

Al Jazeera: Η πανδημία επιτάχυνε την υιοθέτηση ψηφιακών πλατφορμών στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

«Ενώ τα μέτρα καραντίνας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού πλήττουν τις οικονομίες παγκοσμίως, στην Ελλάδα, η πανδημία αναγκάζει μια ταχύτατη υιοθέτηση των ψηφιακών πλατφορμών, που θέτουν ελληνικές επιχειρήσεις και κυβέρνηση σε ισχυρότερη βάση για την διαχείριση της κρίσης και των συνεπειών της».

Μία θετική εξέλιξη στην Ελλάδα εν μέσω κορωνοϊού παρουσιάζει σε εκτενές ρεπορτάζ το Al Jazeera, με τον Μάρκο Βερέμη της Upstream να δηλώνει σχετικά: «Η απομακρυσμένη εργασία προχωρά με άλματα και μπορεί να μας αφήσει μια σημαντική κληρονομιά [μετά την κρίση]». 

Το Al Jazeera φέρνει ως παράδειγμα τα ελληνικά σουπερμάρκετ, όπου λόγω των μέτρων, πολλοί πελάτες, αντί να περιμένουν στις ουρές, διακινδυνεύοντας να εκτεθούν στον ιό, έχουν στραφεί στις αγορές μέσω διαδικτύου -πολλοί για πρώτη φορά στη ζωή τους.

Το άρθρο επισημαίνει επίσης το ρόλο των μικρών επιχειρήσεων στην εξέλιξη, αναφέροντας πως «η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας έχει αναγκάσει τους καταναλωτές να παραμείνουν στο σπίτι, γεγονός που ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις και την κυβέρνηση να κάνουν εν μία νυκτί την πολυσυζητημένη ψηφιακή επανάσταση».

Προκειμένου να βοηθηθούν οι μικρότερες επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις ταχέως αναπτυσσόμενες απομακρυσμένες αγορές, η κυβέρνηση ξεκίνησε το digitalalsolidarity.gov.gr - μια πλατφόρμα όπου οι τεχνολογικά προηγμένες μεγάλες μεγάλες εταιρίες παρέχουν δωρεάν εκπαίδευση στο διαδίκτυο για το μάρκετινγκ και τη διαχείριση λογαριασμών σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

«Οι περισσότεροι ιστότοποι που ανήκουν σε καταστήματα λιανικής πώλησης συνηθίζουν να δημοσιεύουν τις ώρες ανοίγματος. Τώρα υπάρχει μια ανακοίνωση που λέει: "Μπορεί να είμαστε κλειστά αλλά είμαστε έτοιμοι να σας εξυπηρετήσουμε ψηφιακά"», λέει ο Διομήδης Σπινέλλης, Καθηγητής Τεχνολογίας Λογισμικού και Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή η πιο ισχυρή και οργανωμένη υποδομή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης προωθεί επίσης τη μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία του δημόσιου τομέα».

Επίσης, η εκπαίδευση εξελίσσεται ταχύτατα. Η Ελλάδα έκλεισε τα δημόσια σχολεία στις 10 Μαρτίου και παρόλο που δεν διέθετε υποδομή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, οι μαθητές γυμνασίου και μέσης εκπαίδευσης διδάσκονταν ψηφιακά μόνο δύο εβδομάδες αργότερα.

Το άρθρο καταλήγει επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η χώρα θα πέσει σε βαθιά ύφεση λόγω της πανδημίας. Σε αυτό το στάδιο είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί σε ποιο βαθμό η ψηφιοποίηση συμβάλλει στη μείωση του οικονομικού πλήγματος από τον κορωνοϊό, ή πόσο γρήγορα θα μπορούσε να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει όταν η υγειονομική κρίση υποχωρήσει.

Μία από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων της Ελλάδας είναι ο τουρισμός. «Εάν χαθεί ολόκληρη η τουριστική περίοδος, μια ύφεση περίπου 10% για το 2020 είναι αναπόφευκτη», δήλωσε οικονομολόγος στο Al Jazeera. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Διεθνή / Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Σφοδρή χιονοθύελλα άφησε εκατοντάδες ανθρώπους αποκλεισμένους στις απομακρυσμένες πλαγιές του όρους Έβερεστ, οδηγώντας σε μια μαζική επιχείρηση διάσωσης
LIFO NEWSROOM
Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Διεθνή / Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Η καταδικασμένη συνεργάτιδα του Τζέφρι Έπσταϊν υποστήριζε ότι έπρεπε να απαλλαγεί, επειδή ο Έπσταϊν είχε συνάψει το 2008 συμφωνία με τις αρχές που τον Proστάτευε από περαιτέρω δίωξη.
LIFO NEWSROOM
Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Η 72χρονη επέστρεψε σήμερα σε δικαστήριο της Γαλλίας - Ο μοναδικός από τους 51 κατηγορουμένους για τους βιασμούς της αμφισβήτησε την ποινή του
LIFO NEWSROOM
Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Global Sumud Flotilla, αποστολή αλληλεγγύης προς τη Γάζα, είχε ως στόχο να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να αναδείξει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
«Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Διεθνή / «Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Από τη Λιζ Τρας και τη Μαγκνταλένα Άντερσον μέχρι τον Πρίγκιπα Χιγκασικούνι και τον Αντ. Ροντρίγκες Σαά — Οι πιο σύντομες πρωθυπουργικές θητείες στην ιστορία, που έληξαν πριν καν συμπληρωθούν 91 ημέρες
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ιατρικής 2025: Οι τρεις νικητές και οι ανακαλύψεις που αλλάζουν τη θεραπεία του καρκίνου

Διεθνή / Νόμπελ Ιατρικής 2025: Οι τρεις νικητές και οι ανακαλύψεις που αλλάζουν τη θεραπεία του καρκίνου

Οι επιστήμονες Mary Brunkow, Fred Ramsdell και Shimon Sakaguchi κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής 2025 για την ανακάλυψη του μηχανισμού ανοσολογικής ανοχής, ανοίγοντας τον δρόμο για θεραπείες κατά του καρκίνου και των αυτοάνοσων νοσημάτων
LIFO NEWSROOM
Συρία: Οι πρώτες εκλογές μετά τον Άσαντ – Δημοκρατική μετάβαση ή νέα μορφή ελέγχου;

Διεθνή / «Σχεδόν εκλογές» στη Συρία του Αλ-Σαράα: Περιορισμένη συμμετοχή - Άνδρες και σουνίτες στην πλειοψηφία

Η Συρία διεξήγαγε έμμεσες εκλογές για το πρώτο κοινοβούλιο μετά τον Άσαντ, με περιορισμένη συμμετοχή, ανισορροπία μεταξύ φύλων και θρησκευτικών ομάδων και έλεγχο από τον πρόεδρο Σαράα
LIFO NEWSROOM
ΓΑΖΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ

Διεθνή / Γάζα: 21 Ισπανοί ακτιβιστές επιστρέφουν - Καταγγέλλουν «κακομεταχείριση» από το Ισραήλ

Ο Ισπανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής πως η Μαδρίτη και το Τελ Αβίβ κατέληξαν σε συμφωνία, επιτρέποντας την επιστροφή της πρώτης ομάδας των Ισπανών κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Επεισόδια στην Τιφλίδα: Η Γεωργία στο χείλος της πολιτικής αναταραχής

Διεθνή / Επεισόδια στην Τιφλίδα: Η Γεωργία στο χείλος της πολιτικής αναταραχής

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρακλί Κομπαχίντζε, εξαπολύει σκληρή καταστολή μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στην Τιφλίδα, κατηγορώντας την ΕΕ για ανάμειξη και απειλώντας την αντιπολίτευση
LIFO NEWSROOM