Ο κυκλώνας Χάρολντ πλήττει το Βανουάτου - Κόπηκαν οι επικοινωνίες

Ο κυκλώνας Χάρολντ πλήττει το Βανουάτου - Κόπηκαν οι επικοινωνίες Facebook Twitter
0

Κυκλώνας κατηγορίας 5 πλήττει το Βανουάτου, προκαλώντας ζημιές σε πολλές περιοχές της χώρας που προσπαθεί να προετοιμαστεί για τον κορωνοϊό.

Ο κυκλώνας Χάρολντ άρχισε να πλήττει τα βόρεια και τα δυτικά της χώρας. Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι οι θυελλώδεις άνεμοι, που φτάνουν έως τα 235 χιλιόμετρα την ώρα, αναμένεται να σαρώσουν πολλές περιοχές, όπως και σφοδρές βροχοπτώσεις και ξαφνικές πλημμύρες.

Στο μεταξύ, έχουν κοπεί οι επικοινωνίες στα δύο μεγαλύτερα νησιά του Βανουάτου, Σάντο και Μαλέκουλα. «Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Οι τελευταίες πληροφορίες που είχαμε ήταν πως κατέρρευσε η οροφή του δημαρχείου στο Σάντο και πως υπήρχαν πλημμύρες» δήλωσε στον «Guardian» ο επικεφαλής της UNICEF στην περιοχή, Έρικ Ντουπρέρ.

Το Βανουάτου είναι μία από τις λίγες χώρες του κόσμου στις οποίες δεν έχουν αναφερθεί επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού. Όμως υπάρχει ο φόβος ότι σε μια ενδεχόμενη έξαρση το σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί.

Ήδη, πάντως, στο Βανουάτου έχουν τεθεί σε ισχύ μέτρα, αφού έχουν κλείσει τα σύνορα για ξένους επισκέπτες, έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας και οι συγκεντρώσεις άνω των 5 ατόμων. Κάποια από αυτά τα μέτρα άρθηκαν καθώς πλησίαζε ο κυκλώνας, προκειμένου να μπορέσουν να πάνε οι πολίτες στα κέντρα εκκένωσης.

Όμως, λόγω των μέτρων θα υπάρχει πρόβλημα στις προσπάθειες αποκατάστασης των προβλημάτων που θα αφήσει πίσω του ο κυκλώνας. «Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που ήθελαν να έρθουν να βοηθήσουν δεν θα μπορούν να το κάνουν ή θα πρέπει να μείνουν για 14 ημέρες σε καραντίνα» εξήγησε ο Ντουπρέρ μιλώντας στον «Guardian».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Βενεζουέλα και οι συνέπειες για Ευρώπη και Ελλάδα

Explainer / Η Βενεζουέλα και οι συνέπειες για Ευρώπη και Ελλάδα

Ο καθηγητής Στρατηγικής Αθανάσιος Πλατιάς εξηγεί γιατί η νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ σηματοδοτεί το τέλος της μεταπολεμικής φιλελεύθερης διεθνούς τάξης και πώς αυτή επηρεάζει την Ευρώπη και την Ελλάδα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η σκοτεινή ιστορία της δανικής κυριαρχίας στην Γροιλανδία

Διεθνή / Η σκοτεινή ιστορία της κυριαρχίας των Δανών στη Γροιλανδία

Οι ντόπιοι γνωρίζουν τις υποθέσεις των παιδιών που χωρίστηκαν από τους γονείς τους και των κοριτσιών που υποβλήθηκαν ακούσια σε τοποθέτηση ενδομήτριου σπειράματος για τον περιορισμό των γεννήσεων στο αχανές νησί.
THE LIFO TEAM
ΡΕΝΕ ΓΚΟΥΝΤ ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ ICE

Διεθνή / Μινεάπολη: Η σύζυγος της Ρενέ Γκουντ λέει «εμείς είχαμε σφυρίχτρες, εκείνοι όπλα» μετά τον θάνατό της

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ παρουσίασαν τη Ρενέ Γκουντ ως «εγχώρια τρομοκράτη», υποστηρίζοντας ότι επιχείρησε να παρασύρει πράκτορα της ICE με το όχημά της
THE LIFO TEAM