Δικαστική απόφαση - σταθμός στη Γερμανία: Συνταγματική η ιατρική βοήθεια για ευθανασία

Δικαστική απόφαση - σταθμός στη Γερμανία: Συνταγματική η ιατρική βοήθεια για ευθανασία Facebook Twitter
1

Ο νόμος που ίσχυε εδώ και πέντε χρόνια και απαγόρευε την «επαγγελματικώς» υποβοηθούμενη αυτοκτονία απορρίφθηκε ως αντισυνταγματικός από γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Το δικαστήριο υποστήριξε τις προσφυγές μιας ομάδας ανθρώπων στο τελευταίο στάδιο της ασθένειάς τους που αμφισβήτησαν τον νόμο που έκρινε ως εγκληματική πράξη την «προσφορά υπηρεσιών υποβοήθησης της ευθανασίας με επιχειρηματικό σκοπό».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αντρέας Φόσκουλε, η απαγόρευση της εξειδικευμένης βοήθειας σε αυτοκτονία βαριά ασθενών είναι αντισυνταγματική, καθώς προσβάλλει το συνταγματικό δικαίωμα των ασθενών για έναν αξιοπρεπή θάνατο κατ' επιλογή. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, το δικαίωμα αυτό «περιλαμβάνει και την ελευθερία να ζητά ένας βαριά ασθενής βοήθεια για να προβεί στην πράξη αυτή».

Η υποβοηθούμενη ευθανασία ήταν νόμιμη. Ωστόσο, η αλλαγή του νόμου ανάγκασε τους βαριά ασθενείς να ταξιδεύουν στην Ελβετία και την Ολλανδία για να δώσουν τέλος στη ζωή τους.

Τα συμβουλευτικά κέντρα που λειτουργούσαν έως το 2015 έπρεπε να σταματήσουν τις εργασίες τους υπό τον κίνδυνο φυλάκισης λόγω «προώθησης της ευθανασίας».

Στόχος του νόμου ήταν να μπει ένα τέλος στη δράση μονάδων που δημιουργούσαν κάποιου είδους «επιχειρήσεις», κοινώς βοηθούσαν ανθρώπους να πεθαίνουν, με αντάλλαγμα χρήματα. Στην πράξη, όμως, σήμαινε ποινικοποίηση κάθε μορφής «επαναλαμβανόμενης» βοήθειας.

Ήδη, η απόφαση έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ιδίως από την Καθολική Εκκλησία, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν φόβους πως θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για «αυτόκλητους βοηθούς ευθανασίας».

«Μπορεί να λυπούμαστε για την απόφασή τους και να κάνουμε τα πάντα για να την αποτρέψουμε, αλλά στο τέλος πρέπει να δείξουμε σεβασμό απέναντι στην ελευθερία της επιλογής τους» ανέφερε ο Αντρέας Φόσκουλε, στην ανάγνωση της απόφασης.

Τα ζητήματα που αφορούν τον υποβοηθούμενο θάνατο και την ευθανασία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη Γερμανία, σύμφωνα με το BBC, λόγω της εκστρατείας δολοφονίας από τους Ναζί περίπου 300.000 ανθρώπων με νοητικά και σωματικά προβλήματα. Οι ναζί αποκαλούσαν τις εν λόγω δολοφονίες «πρόγραμμα ευθανασίας».

Με πληροφορίες από BBC/DW

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιδιότυπη συμμαχία Τραμπ-Ερντογάν δοκιμάζεται: Συρία, Ισραήλ και τα F-35 στο επίκεντρο

Διεθνή / Η ιδιότυπη συμμαχία Τραμπ-Ερντογάν δοκιμάζεται: Συρία, Ισραήλ και τα F-35 στο επίκεντρο

Η «εξαιρετική» σχέση Τραμπ-Ερντογάν περνά δύο κρίσιμες δοκιμασίες: τις εντάσεις στη Συρία με το Ισραήλ και το μπλοκαρισμένο deal για τα F-35 - Ο ρόλος των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Κογκρέσου
LIFO NEWSROOM
Στροφή του Πούτιν σε διώξεις για διαφθορά: Aπόπειρα απόκρυψης στρατιωτικών αποτυχιών;

Διεθνή / Στροφή του Πούτιν σε διώξεις για διαφθορά: Aπόπειρα απόκρυψης στρατιωτικών αποτυχιών;

Αυξάνονται οι υποθέσεις διαφθοράς κατά Ρώσων αξιωματούχων, την ώρα που ο Πούτιν επιχειρεί να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αποτυχίες στον πόλεμο με την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Τι άφησε πίσω του ο Χαλκ Χόγκαν

Διεθνή / Τι άφησε πίσω του ο Χαλκ Χόγκαν

Ο Χαλκ Χόγκαν, ο άνθρωπος που ανέδειξε την επαγγελματική πάλη, πέθανε σε ηλικία 71 ετών. Η κληρονομιά του ωστόσο παραμένει αμφιλεγόμενη, με ρατσιστικά σχόλια, κατάχρηση εξουσίας και μια δικαστική υπόθεση που συγκλόνισε τη δημοσιογραφία
LIFO NEWSROOM