Νέα Ζηλανδία: Χιλιάδες μύδια «ψήθηκαν» μέχρι θανάτου σε παραλία από τον ήλιο και τον καύσωνα

Νέα Ζηλανδία: Χιλιάδες μύδια «ψήθηκαν» μέχρι θανάτου σε παραλία από τον ήλιο και τον καύσωνα Facebook Twitter
0

Εκατοντάδες χιλιάδες μύδια «ψήθηκαν» μέχρι θανάτου από το κύμα καύσωνα σε μία παραλία του Νορθ Άιλαντ, στη Νέα Ζηλανδία. 

Ο μαζικός θάνατος των μυδιών οφείλεται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την άμπωτη που εξέθεσε αποικίες απέναντι στον ήλιο ενώ βρισκόταν στο ζενίθ του, εξήγησε ο δρ. Άντριου Τζεφς, καθηγητής επιστημών της θάλασσας στο πανεπιστήμιο του Όκλαντ. 

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την οσμή που αναδύθηκε από τα χιλιάδες νεκρά μύδια. «Μύριζε σαν τον θάνατο και, παρότι πολλά όστρακα έχουν καθαριστεί από γλάρους και άλλα ζώα, παραμένουν ακόμα εκατοντάδες γεμάτα που πεθαίνουν ή έχουν πεθάνει», δήλωσε ο Μπράντον Φέργκιουσον, ντόπιος κάτοικος, στην εφημερίδα Northern Advocate. «Ήταν σπαραξικάρδιο να το βλέπει κανείς. Είδαμε πάνω από 500.000 άδεια όστρακα», προσθέτει.

Οι αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους να μην μαζεύουν, να μην αγγίζουν και, πολύ περισσότερο, να μην διανοηθούν να φάνε από αυτά τα μύδια.

Καθώς οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επιταχύνονται, αμέτρητα θαλάσσια πλάσματα θα επηρεαστούν από τον αντίκτυπο και ελάχιστα πράγματα μπορούν να γίνουν για την προστασία των ευάλωτων αυτών οστράκων και μαλακίων, προειδοποιεί ο Τζεφς, που παραδέχεται πως δεν είναι πρακτικό να παρέχει κανείς σκιά σε όλες αυτές τις αποικίες κάθε φορά που υποχωρεί η παλίρροια.

Το Νόρθλαντ περνά περίοδο μεγάλης ξηρασίας και σε αρκετές περιοχές έχει να βρέξει πάνω από 40 ημέρες. Οι συνέπειες είναι ολέθριες και για τα πουλιά Kiwi, που πεθαίνουν αδυνατώντας να βρουν πόσιμο νερό. Υδροφόρες μεταφέρουν νερό στις δεξαμενές μακρινών κοινοτήτων, που δεν γέμισαν φέτος από τις βροχές. 

Την τελευταία δεκαετία, οι επιστήμονες γίνονται μάρτυρες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μύδια, καθώς οι κλιματικές συνθήκες γίνονται όλο και πιο σκληρές για αυτούς τους οργανισμούς. «Νομίζω ότι θα δούμε ολόκληρες "κοινότητες" θαλάσσιων πλασμάτων να αλλάζουν», εκτιμά ο Τζεφς. 

Ο ίδιος υπενθυμίζει πως ο ρόλος των μυδιών είναι εξαιρετικά σημαντικός για τα παραλιακά οικοσυστήματα της Νέας Ζηλανδίας, αλλά είναι πιθανό να εξαφανιστούν εντελώς από τους κοραλλιογενείς υφάλους, καθώς οι συνθήκες γίνονται ολοένα και πιο αντίξοες. «Είναι μεγάλης κλίμακας, ολόκληρα κοραλλιογενή συστήματα ξεραίνονται και πεθαίνουν. Θα τα χάσουμε».

«Αυτές οι περιοχές που επηρεάζει η παλίρροια παρουσιάζουν προκλήσεις [...] μόνο τα πιο ανθεκτικά φυτά και ζώα θα επιβιώσουν».

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί μια τεράστια τεχνητή κουρτίνα να σταματήσει τον «παγετώνα της Αποκάλυψης»;

Περιβάλλον / Μπορεί μια τεράστια τεχνητή κουρτίνα να σταματήσει τον «παγετώνα της Αποκάλυψης»;

Αν καταρρεύσει ο παγετώνας Thwaites στην Ανταρκτική, θα προκαλέσει δραματική άνοδο της στάθμης του νερού σε όλους τους ωκεανούς του πλανήτη. Ίσως οι δραστικές μέθοδοι που προτείνει η γεωμηχανική να είναι πλέον η μόνη λύση.
THE LIFO TEAM
Οι ισχυρισμοί περί συσκευασιών από ανακυκλωμένο πλαστικό είναι παραπλανητικοί, καταγγέλλουν οι ειδικοί

Περιβάλλον / Οι ισχυρισμοί περί συσκευασιών από ανακυκλωμένο πλαστικό είναι παραπλανητικοί, καταγγέλλουν οι ειδικοί

Με τη βοήθεια λογιστικών τεχνασμάτων και αμφισβητούμενων μεθόδων πιστοποίησης, εταιρείες εμφανίζουν το πλαστικό ως «κυκλικό» και περιβαλλοντικά ουδέτερο, την ώρα που η πλειονότητά του εξακολουθεί να παράγεται από ορυκτές πρώτες ύλες
THE LIFO TEAM
«Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Ρεπορτάζ / «Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Από τα «καλαμπόκια-σκιάχτρα» της Greenpeace που σφράγισαν τις εκστρατείες κατά των μεταλλαγμένων στα τέλη του ’90 η Ευρώπη περνά στη νέα γενιά γενετικά τροποποιημένων φυτών που αναπτύσσονται μέσω των «νέων γονιδιωματικών τεχνικών». 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

Περιβάλλον / Τέσσερα περιστατικά σε 48 ώρες: Πώς οι παραλίες στην Αυστραλία έγιναν «τέλεια καταιγίδα» για καρχαρίες

Τέσσερα περιστατικά με καρχαρίες μέσα σε 48 ώρες, τα τρία σε ακτογραμμή περίπου 15 χιλιομέτρων, έβαλαν τις παραλίες της ανατολικής Αυστραλίας σε κατάσταση συναγερμού
THE LIFO TEAM