Τις εξανάγκασαν να βγάλουν το εσώρουχό τους για να αποδείξουν πως δεν έχουν περίοδο - Οργή στην Ινδία

Τις εξανάγκασαν να βγάλουν το εσώρουχό τους για να αποδείξουν πως δεν έχουν περίοδο - Οργή στην Ινδία Facebook Twitter
2

Φοιτήτριες στην Ινδία κατήγγειλαν πως τις υποχρέωσαν να γδυθούν και να δείξουν τα εσώρουχά τους σε γυναίκες καθηγήτριες, για να αποδείξουν πως δεν έχουν περίοδο.

68 κορίτσια που φοιτούν στο κολέγιο θηλέων Shree Sahajanand Girls Institute της Γκουτζαράτ, κατήγγειλαν πως τις απομάκρυναν από τις αίθουσες, τις οδήγησαν στις τουαλέτες κι εκεί τους ζήτησαν μεμονωμένα να κατεβάσουν το εσώρουχό τους για «επιθεώρηση».

Το συμβάν σημειώθηκε μετά από καταγγελία του ιδιοκτήτη χόστελ όπου ζουν οι φοιτήτριες προς το διευθυντή του κολεγίου, πως κάποιες φοιτήτριες παραβίαζαν τους κανόνες περί έμμηνου ρύσης που υποχρεούνται να ακολουθούν.

Σύμφωνα με αυτούς τους κανόνες, οι γυναίκες απαγορεύεται να μπαίνουν σε ναούς και σε κουζίνες και να αγγίζουν άλλους κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Την ώρα του γεύματος, πρέπει να κάθονται μακριά από άλλους και να καθαρίζουν τα πιάτα τους, ενώ στην αίθουσα διδασκαλίας υποχρεούνται να κάθονται στο τελευταίο θρανίο ή στην άκρη του αμφιθεάτρου.

Μία από τις φοιτήτριες, μάλιστα, είπε στο δημοσιογράφο του BBC, πως η εστία διατηρεί μητρώο με τα ονόματά τους και αρχείο με τον κύκλο της περιόδου τους. Ωστόσο, τους τελευταίους δύο μήνες, καμία φοιτήτρια δεν ανανέωσε το όνομά της στο εν λόγω αρχείο. Αυτό θορύβησε τον υπεύθυνο της εστίας που τις κατήγγειλε στον διευθυντή.

Τα κορίτσια υποστηρίζουν πως, πριν την ταπεινωτική διαδικασία του ελέγχου, προηγήθηκε μία άλλη, «επώδυνη εμπειρία» κατά τη συνάντησή τους με τη διεύθυνση του κολεγίου και του χόστελ, που επέτεινε το συναισθηματικό τους μαρτύριο.

Σύμφωνα με πατέρα μιας φοιτήτριας, όταν κλήθηκε στο κολέγιο, η κόρη του και άλλες φοιτήτριες έτρεξαν προς αυτόν, κλαίγοντας. «Ήταν σε κατάσταση σοκ» δήλωσε ο ίδιος.

Το συμβάν έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, έχει πάρει διαστάσεις και διχάσει, ανοίγοντας για άλλη μία φορά τη δημόσια συζήτηση στην Ινδία για τις αμφιλεγόμενες, παρωχημένες θρησκευτικές τακτικές στο ζήτημα της εμμηνόρροιας. Πολλοί φοιτητές πραγματοποίησαν διαμαρτυρία, ζητώντας την πειθαρχική τιμωρία των αξιωματούχων που ταπείνωσαν τις συμφοιτήτριές τους. Εκπρόσωπος του κολεγίου χαρακτήρισε το συμβάν «ατυχές» και πρόσθεσε πως έχει διαταχθεί έρευνα για να διαπιστωθοὐν τυχόν ευθύνες για αδίκημα. Η αντιπρύτανης του πανεπιστημίου στο οποίο εντάσσεται το συγκεκριμένο κολέγιο, απέδωσε την ευθύνη στις φοιτήτριες, λέγοντας πως εκείνες παραβίασαν τους κανόνες. Όπως, ωστόσο, αναφέρει το BBC, ασκούνται πιέσεις, ακόμα και στις φοιτήτριες, να πέσουν οι τόνοι και να κλείσουν τα στόματα.

Όπως και να'χει, την Παρασκευή, η Επιτροπή Γυναικών του κρατιδίου της Γκουτζαράτ διέταξε έρευνα για την «ντροπιαστική αυτή άσκηση» και ζήτησε από τις φοιτήτριες να καταγγείλλουν δίχως φόβο όσα έζησαν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που φοιτήτριες εξευτελίζονται για την περίοδό τους. Σε μία παρεμφερή υπόθεση προ τριών χρόνων, 70 μαθήτριες σε σχολείο της βόρειας Ινδίας υπέστησαν την ίδια διαδικασία από γυναίκα φύλακα που βρήκε αίμα στις τουαλέτες.

Οι γυναίκες με περίοδο θεωρούνται «ακάθαρτες» στην Ινδία, γίνονται θύματα διακρίσεων παντός είδους, λόγω ενός ταμπού δεκαετιών και συχνά αποκλείονται από τη δημόσια και τη θρησκευτική ζωή.

Ολοένα και περισσότερες γυναίκες - ιδίως εκείνες των αστικών κέντρων, με υψηλότερη μόρφωση - αμφισβητούν τις παρωχημένες αυτές αντιλήψεις που ποινικοποιούν μια φυσική βιολογική διαδικασία. Ωστόσο, οι προσπάθειες είναι ακόμα σποραδικές, στην αχανή αυτή χώρα του σχεδόν 1,5 δισεκατομμυρίου ψυχών.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM
«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM