Έρευνα: Οι σεισμοί επηρεάζουν τις φάλαινες -Βρίσκουν τροφή πιο δύσκολα

Έρευνα: Οι σεισμοί επηρεάζουν τις φάλαινες -Βρίσκουν τροφή πιο δύσκολα Facebook Twitter
Οι σεισμοί επηρεάζουν τις φάλαινες, σύμφωνα με έρευνα (Πηγή φωτό EUROKINISSI)
0

Οι σεισμοί μπορούν να διαταράξουν έως και για έναν χρόνο την ικανότητα που έχει η φάλαινα φυσητήρας να βρει τροφή, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που έχει γίνει για το πώς επηρεάζουν οι σεισμοί τα θαλάσσια θηλαστικά. Στις 14 Νοεμβρίου 2016, σεισμός 7,8 Ρίχτερ έπληξε την Καϊκούρα, στη Νέα Ζηλανδία, προκαλώντας καταστροφικό τσουνάμι, με απολογισμό δύο νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Η σεισμική δόνηση προκάλεσε ισχυρά ρεύματα, τα οποία παρέσυραν και διέλυσαν οικοσυστήματα ασπόνδυλων που ζούσαν στο υποθαλάσσιο φαράγγι της Καϊκούρα. Η τεράστια κατολίσθηση δεν θόλωσε μόνο το νερό, έστειλε τα ζώα εκατοντάδες μίλια μακριά, αλλάζοντας ολόκληρο το οικοσύστημα.

Συνέπεια όλων αυτών ήταν ότι οι φάλαινες έπρεπε να κατεβαίνουν πιο βαθιά και για περισσότερη ώρα, προκειμένου να βρουν τροφή, μια μεγάλη αλλαγή στη συμπεριφορά τους, σύμφωνα με την Λιζ Σλούτεν του τμήματος θαλάσσιας βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Otago της Νέας Ζηλανδίας.

Η Σλούτεν μελετούσε μαζί με άλλους επιστήμονες τις φάλαινες στην περιοχή της Καϊκούρα, όταν έγινε ο σεισμός. Έτσι προέκυψε μια σπάνια ευκαιρία να ερευνήσουν πώς μια μεγάλης κλίμακας φυσική καταστροφή μπορεί να τις επηρεάσει.

Ο αντίκτυπος των σεισμών στα ζώα της ξηράς έχει ήδη μελετηθεί πολύ καλά, όμως οι επιστήμονες ξέρουν σχετικά λίγα για το τι συμβαίνει μέσα στο νερό. Για παράδειγμα, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι καρχαρίες στην Καραϊβική βουτούν πιο βαθιά κατά τη διάρκεια των τυφώνων.

Τι παρατήρησαν οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις κινήσεις 42 φαλαινών. Διαπίστωσαν ότι περνούσαν 25% περισσότερο χρόνο στην επιφάνεια ανάμεσα στις βουτιές για την αναζήτηση τροφής, σε σύγκριση με τη συμπεριφορά τους πριν από τον σεισμό. Αυτό, σύμφωνα με την Σλούτεν, σημαίνει ότι οι φάλαινες συγκέντρωναν περισσότερο οξυγόνο και προετοιμάζονταν για βουτιές σε μεγαλύτερο βάθος ή με μεγαλύτερη διάρκεια, πιθανόν επειδή υπήρχε μικρότερη διαθέσιμη λεία.

Αυτή η θεωρία υποστηρίζεται και από το γεγονός ότι πριν από τον σεισμό οι φάλαινες συχνά επικεντρώνονταν στα ανώτερα τμήματα του φαραγγιού, αναζητώντας τροφή. Έπειτα από τον σεισμό όμως, οι φάλαινες σε μεγάλο βαθμό εγκατέλειψαν αυτή την περιοχή και κυνηγούσαν στα βαθύτερα τμήματα.

Έναν χρόνο μετά τον σεισμό, ερευνητές παρατήρησαν ότι οι φάλαινες επανήλθαν στις παλιές συνήθειές τους, πιθανόν επειδή άρχισε να ανακάμπτει ο πληθυσμός των ασπόνδυλων. Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν τη μελέτη στην περιοχή.

Με πληροφορίες από το National Geographic

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

COP30: Έγινε το πρώτο βήμα για το τέλος των ορυκτών καυσίμων, αλλά δεν αρκεί

Περιβάλλον / COP30: Έγινε το πρώτο βήμα για το τέλος των ορυκτών καυσίμων, αλλά δεν αρκεί

«Ο κόσμος έκανε ένα μικρό βήμα προς το τέλος της εποχής των ορυκτών, αλλά όχι αρκετό για να αποτρέψει τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», σχολίασε ο διεθνής Τύπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση θα ασκήσει μεγάλες πιέσεις στον τομέα της υγείας και της εργασίας το 2050, δείχνει βρετανική μελέτη

Καύσωνες μακράς διαρκείας, ισχυρές καταιγίδες, ξηρασία, δασικές πυρκαγιές και μεγάλες πιέσεις στα συστήματα υγείας, στην εργασία και στον τουρισμό θα συνθέτουν το κλιματικό τοπίο το 2050.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
3.000 τόνοι αποτσίγαρα στις παραλίες κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: “Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα”»

Περιβάλλον / 3.000 τόνοι αποτσίγαρα κάθε χρόνο – Το WWF Ελλάς προειδοποιεί: «Ή τώρα ή ποτέ για καθαρή Ελλάδα»

Η περιβαλλοντική οργάνωση προειδοποιεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει μια σημαντική ευκαιρία για την ουσιαστική αντιμετώπιση της ρύπανσης από αποτσίγαρα
LIFO NEWSROOM