Διαστημικό τηλεσκόπιο και κατασκοπευτικός δορυφόρος κινδυνεύουν να συγκρουστούν πάνω από τις ΗΠΑ

Διαστημικό τηλεσκόπιο και κατασκοπευτικός δορυφόρος κινδυνεύουν να συγκρουστούν πάνω από τις ΗΠΑ Facebook Twitter
Φωτογραφία Αρχείου - ΕΡΑ
0

Δύο δορυφόροι, ανενεργοί εδώ και δεκαετίες, κινδυνεύουν να συγκρουστούν σήμερα με τους επιστήμονες να ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις ενός τέτοιου ενδεχόμενου. 

Η LeoLabs, η εταιρεία που παρακολουθεί τις τροχιές των διαστημικών σκαφών στη χαμηλή γήινη τροχιά, έγραψε στο Twitter το απόγευμα της Δευτέρας ότι δύο δορυφόροι αναμένεται να περάσουν λίγα μέτρα ο ένας από τον άλλον την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου. Τα συντρίμμια από την πιθανή σύγκρουση των δύο δορυφόρων θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα σε άλλους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά. Οι δύο δορυφόροι, το διαστημικό τηλεσκόπιο IRAS της NASA και ο πειραματικός δορυφόρος GGSE-4 του Naval Research Lab των ΗΠΑ, ενδέχεται να συγκρουστούν περίπου 32.880 μίλια  πάνω από από την Πενσιλβανία. Η LeoLabs ανέφερε ότι η πιθανότητα σύγκρουσης είναι μία στις χίλιες και υπογράμμισε ότι ο σχετικά μεγάλος όγκος των δύο δορυφόρων αυξάνει τις πιθανότητες. «Γεγονότα όπως αυτό υπογραμμίζουν την ανάγκη για υπεύθυνη, έγκαιρη απόσυρση των δορυφόρων και αειφορία στον χώρο του διαστήματος», ανέφερε η εταιρεία. 


Η NASA, σε συνεργασία με την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτόξευσαν τον IRAS (Infrared Astronomical Satellite) από βάση της Καλιφόρνια τον Ιανουάριο του 1983. Ο IRAS, που μετέφερε τρία επιστημονικά όργανα, μέσα σε διάστημα δέκα μηνών ανακάλυψε, μεταξύ άλλων, έξι νέους κομήτες, και πραγματοποίησε χαρτογραφήσεις χρησιμοποιώντας υπέρυθρη ακτινοβολία. Αποσύρθηκε τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Από την άλλη, ο GGSE-4, εκτοξεύθηκε το 1967, συμμετέχοντας σε μυστική αποστολή. Αποσύρθηκε μετά από δράση πέντε ετών, το 1972. Πληροφορίες για το πρόγραμμα POPPY, του οποίου ήταν μέρος, αποχαρακτηρίστηκαν το 2005. 

Επιστήμονες και βετεράνοι της διαστημικής βιομηχανίας ίδρυσαν την LeoLabs το 2016 για να παρακολουθούν καλύτερα τους εκατοντάδες δορυφόρους, διαστημόπλοια αλλά και τα συντρίμμια που βρίσκονται στην χαμηλή γήινη τροχιά, σύμφωνα με τη σελίδα τους. Με έδρα την Καλιφόρνια, η εταιρεία διατηρεί ένα μεγάλο δίκτυο από ραντάρ που εντοπίζει αντικείμενα στην χαμηλή γήινη τροχιά σε υψηλή ανάλυση. Καθώς όλο και περισσότερα διαστημικά σκάφη εκτοξεύονται, ειδικοί πολλών κλάδων εκφράζουν την ανησυχία τους για αυτό που αποκαλούν "Kessler Effect". Πρόκειται για μία θεωρία, που ονομάστηκε έτσι από τον Don Kessler, επιστήμονα της NASA, σύμφωνα με την οποία μία σειρά από συγκρούσεις διαστημικών σκαφών στην τροχιά της Γης θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.  

Σύμφωνα με τον Kessler, αν υπάρξουν πολλά τέτοια περιστατικά, η μάζα από τα διαστημικά σκουπίδια θα μπορέσουν να συγκροτήσουν ένα πέπλο ομίχλης πάνω από τη Γη και θα καταστήσουν αδύνατη οποιαδήποτε εκτόξευση διαστημικού σκάφους. 

Με πληροφορίες από popularmechanics.com/techtimes.com

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ