Κοροναϊός: Σε καραντίνα στο Νησί των Χριστουγέννων οι Αυστραλοί που θα φύγουν από την Κίνα

Κοροναϊός: Σε καραντίνα στο Νησί των Χριστουγέννων οι Αυστραλοί που θα φύγουν από την Κίνα Facebook Twitter
Σχεδόν 6.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στην Κίνα (Πηγή φωτό EPA)
0

Εκατοντάδες ξένοι απομακρύνονταν από την πόλη Γουχάν της Κίνας, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, ενώ συνεχίζεται η αύξηση των θανάτων και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, ο νέος κοροναϊός έχει προκαλέσει έως τώρα 132 θανάτους, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 5.974. Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η ΕΕ θέτουν σε εφαρμογή τα πλάνα για την απομάκρυνση των πολιτών τους από την Γουχάν, όπως και η Αυστραλία, που σχεδιάζει να βάλει σε καραντίνα στο Νησί των Χριστουγέννων όσους επαναπατριστούν από την Κίνα.

Συνολικά 600 Αυστραλοί εγκαταλείπουν την επαρχία Χουμπέι της Κίνας. Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, ανακοίνωσε ότι όσοι επιστρέψουν θα μπουν σε καραντίνα, για δύο εβδομάδες, στο Νησί των Χριστουγέννων, που απέχει περίπου 2.000 χλμ. από τις ακτές της Αυστραλίας. Όμως, η απόφαση αυτή εγείρει ερωτήματα και προκαλεί αντιδράσεις.

Κοροναϊός: Σε καραντίνα στο Νησί των Χριστουγέννων οι Αυστραλοί που θα φύγουν από την Κίνα Facebook Twitter
Σε καραντίνα στο Νησί των Χριστουγέννων στέλνει η Αυστραλία όσους επαναπατριστούν από την Κίνα (Πηγή φωτό BBC)

Στο Νησί των Χριστουγέννων υπάρχει κέντρο κράτησης μεταναστών, που είχε προκαλέσει τις επικρίσεις του ΟΗΕ, για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. Το κέντρο αυτό άνοιξε ξανά πρόσφατα και εκεί αυτή τη στιγμή βρίσκεται μόνο μια τετραμελής οικογένεια από τη Σρι Λάνκα, όμως μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους.


Όμως, το ερώτημα είναι αν οι ιατρικές δομές του νησιού επαρκούν για τους ανθρώπους που θα μεταφερθούν εκεί, ενώ οι Αυστραλοί που έχουν εγκλωβιστεί στη Γουχάν εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού ζητούν τα παιδιά τους να πάνε σε νοσοκομεία στην ηπειρωτική χώρα.

Ξένοι εγκαταλείπουν τη Γουχάν


Στο μεταξύ κι άλλες χώρες απομακρύνουν τους πολίτες τους. Ήδη 200 Ιάπωνες έφυγαν από τη Γουχάν και έφτασαν στο Τόκιο, ενώ επιπλέον 650 έχουν ζητήσει να επαναπατριστούν και η ιαπωνική κυβέρνηση προγραμματίζει νέες πτήσεις.

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, πολλοί από αυτούς που επαναπατρίστηκαν έχουν πυρετό ή βήχα. Όλοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, ανεξάρτητα από το αν έχουν συμπτώματα. Θα εξεταστούν σε πτέρυγα που είναι σε καραντίνα προτού πάνε σπίτι τους, με την εντολή να μείνουν μέσα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.


Επίσης την Τετάρτη έφυγαν από τη Γουχάν 200 Αμερικανοί. Σύμφωνα με το CNN ενδέχεται να μείνουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες, σε υπόστεγο αεροδρομίου. Δύο πτήσεις έχουν προγραμματιστεί για πολίτες της ΕΕ και 250 Γάλλοι είναι από τους πρώτους που θα φύγουν. Επίσης η Νότια Κορέα έχει ανακοινώσει ότι θα επαναπατριστούν 700 πολίτες της, με τέσσερις πτήσεις αυτή την εβδομάδα.


Με πληροφορίες από BBC

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM