Ζακ Κωστόπουλος: Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει «καθυστερήσεις και ανεπάρκειες» - Πάνω από 100.000 οι υπογραφές

Ζακ Κωστόπουλος: Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει «καθυστερήσεις και ανεπάρκειες» - Πάνω από 100.000 οι υπογραφές Facebook Twitter
0

Τις 101.146 έχουν φτάσει οι υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί από την Διεθνή Αμνηστία, στο πλαίσιο της εκστρατείας της οργάνωσης για απόδοση δικαιοσύνης για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, 16 μήνες μετά το τραγικό συμβάν.

Σε σχετική συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της οικογένειας και οι δικηγόροι της, εξέφρασαν «σοβαρές ανησυχίες για καθυστερήσεις και ανεπάρκειες στην ποινική και πειθαρχική διερεύνηση» του θανάτου του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή. Μετά το πρόσφατο βούλευμα, όπου δυο πολίτες και τέσσερις αστυνομικοί κατηγορούνται για θανατηφόρα σωματική βλάβη, ζητούν να μετατραπούν οι κατηγορίες σε ανθρωποκτονία για τους δυο πολίτες και τους εννέα αστυνομικούς, που εμπλέκονται στη σύλληψη του Ζακ Κωστόπουλου.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει επανειλημμένα να συναντηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει κάποια απάντηση, όπως αναφέρει η οργάνωση. «Δεν αποτελεί συνήθη πρακτική να μη δέχεται ένας υπουργός να συναντηθεί με την Διεθνή Αμνηστία», ανέφερε η Ειρήνη Γαϊτάνου, υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της οργάνωσης.

Ο υπεύθυνος ερευνητής για την υπόθεση, Στέφανος Λεβίδης, από το διεθνές ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture, επισήμανε, ότι διαπιστώθηκε «απροθυμία των αρχών να διαλευκάνουν την υπόθεση». Συγκεκριμένα, ο κ. Λεβίδης, μίλησε για αποτυχία της αστυνομίας να διασφαλίσει σημαντικό αποδεικτικό υλικό, να εντοπίσει ή να αναγνωρίσει περισσότερους μάρτυρες και να συλλέξει επιπλέον βιντεοληπτικό υλικό. Το κέντρο Forensic Architecture κάλυψε ένα ερευνητικό κενό, για παράδειγμα βρήκαν μάρτυρες, εντόπισαν κάμερες, ανακάλυψαν βίντεο που είχαν υποστεί μοντάζ. Η έρευνα αυτή κατέληξε στη σύνταξη μιας έκθεσης, η οποία κατατέθηκε στον αρμόδιο ανακριτή.

Σύμφωνα με τον κ. Λεβίδη, τα στοιχεία τα οποία παραδόθηκαν στον ανακριτή, δεν αξιοποιήθηκαν στο έπακρο. «Στις ειδήσεις είδαμε περισσότερο υλικό, από αυτό που έχει ο ανακριτής στα χέρια του», υποστήριξε ο κ. Λεβίδης. Επίσης τόνισε, ότι ερωτήματα γεννιούνται για στοιχεία που δεν συλλέχθηκαν από τον τόπο της επίθεσης, το γιατί σφραγίστηκε η περιοχή μιάμιση ώρα μετά και όχι αμέσως, δίνοντας τη δυνατότητα, για παράδειγμα, στον κατηγορούμενο κοσμηματοπώλη να σκουπίσει τον τόπο του εγκλήματος λίγο μετά την επίθεση.

Επιπλέον, το πειθαρχικό συμβούλιο εις βάρος των αστυνομικών έχει αναβληθεί ήδη δυο φορές, με αίτημα των δικηγόρων των αστυνομικών, όπως ενημέρωσε η δικηγόρος Άννυ Παπαρούσου. «Δεν ζητούμε κάποια εξαίρεση, αλλά την συνήθη εφαρμογή των διατάξεων, που αφορούν μια τέτοια υπόθεση», υπογράμμισε.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΝΟΣ ΡΟΥΤΣΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΕΚΤΑΦΗ

Ελλάδα / Πάνος Ρούτσι: Η επίσημη θέση της οικογένειας για την άδεια εκταφής του Ντενίς

Η οικογένεια Ρούτσι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει γνωστή την αποστασιοποίησή της, ενημερώνοντας παράλληλα ότι η προγραμματισμένη και χωρίς άδεια εκταφή θα πραγματοποιηθεί
LIFO NEWSROOM
ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΜΠΙΝΓΚ

Ελλάδα / Διπλό φονικό στη Φοινικούντα: «Έχετε μέρος να μείνω;» – Οι τελευταίες λέξεις του δράστη που παραμένει άφαντος

Ο δράστης της διπλής δολοφονίας στη Φοινικούντα παραμένει άφαντος - Οι μαρτυρίες, τα σενάρια και οι λεπτομέρειες του φονικού που συγκλόνισε τη Μεσσηνία
LIFO NEWSROOM
Πένυ Σκάρου: «Βιάστηκα πριν από τρία χρόνια από έναν άνθρωπο 70 χρονών και έμεινα έγκυος»

Ελλάδα / Πένυ Σκάρου: «Βιάστηκα πριν από τρία χρόνια από έναν άνθρωπο 70 χρονών και έμεινα έγκυος»

«Έκανα την καταγγελία για τον συγκεκριμένο άνθρωπο γιατί θεωρώ ότι το έχει ξανακάνει» - Η συγκλονιστική εξομολόγηση της τραγουδίστριας και πρωταθλήτριας του Παναθηναϊκού ΑμεΑ στη ξιφασκία με σπάθη
LIFO NEWSROOM
Στο πλευρό του Πάνου Ρούτσι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Όπου υπάρχει πόνος, πρέπει να είμαστε κοντά»

Ελλάδα / Στο πλευρό του Πάνου Ρούτσι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Όπου υπάρχει πόνος, πρέπει να είμαστε κοντά»

Ο Αρχιεπίσκοπος, περνώντας με το αυτοκίνητό του από το σημείο, ζήτησε από τον οδηγό του να σταματήσει, προκειμένου να χαιρετήσει τον απεργό πείνας και να του εκφράσει τη συμπαράστασή του
LIFO NEWSROOM