Τα αμύθητα πλούτη ενός πρώην πλέον προέδρου

Τα αμύθητα πλούτη ενός πρώην πλέον προέδρου Facebook Twitter
0

Ο Χόσνι Μουμπάρακ που παραιτήθηκε το απόγευμα, κάτω από την πίεση των διαδηλωτών αφήνοντας σε οικτρή οικονομική κατάσταση το μεγαλύτερο μέρος του αιγυπτιακού λαού , είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Πλουσιότερος από επιχειρηματίες και μεγαλοεπενδυτές όπως ο Μπιλ Γκέιτς και ο Σόρος. Η περιουσία του αγγίζει τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια. Όχι σε μετοχές και "χρυσά χαρτιά", που η αξία τους ανεβοκατεβαίνει στα διεθνή χρηματιστήρια αλλά σε "σταθερή" περιουσία που συμπεριλαμβάνει πανάκριβα ακίνητα και 'παλάτια' στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, τη Φρανκφούρτη και φυσικά στην Αίγυπτο όπου ο Μουμπάρακ έχει αμύθητη περιουσία.

Πως όμως απέκτησε την αμύθητη περιουσία του ο  Μουμπάρακ? Με έναν απλό καπιταλιστικό τρόπο (που μπορεί να μην μας είναι και τόσο άγνωστος).

Όταν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80' η Αίγυπτος πτώχευσε από το εξωτερικό της χρέος και οδηγήθηκε σε αναδιάρθρωση με την έγκριση του κλαμπ του Παρισιού, ο "ευλογημένος' από τις ΗΠΑ και τη Δύση κος Μουμπάρακ προέβη σε μυστικές συμφωνίες με τους δανειστές ( οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι) οι οποίοι προκειμένου να επιτρέψουν τη διαγραφή τμήματος του χρέους εξασφάλισαν τον οικονομικό και επιχειρηματικό έλεγχο της Αιγύπτου.

Στα επόμενα χρόνια δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός ο οποίος μετέφερε τον πλούτο που δημιουργήθηκε πρώτα στους δανειστές και στους συνεργάτες τους και στη συνέχεια στην ελίτ της Αιγύπτου που συνεργαζόταν μαζί τους με την ευλογία του Μουμπάρακ και ως εκλεκτοί του.

Ο Μουμπάρακ λάμβανε ποσοστά όχι μόνο από τους δανειστές και τους συνεργάτες τους αλλά και από τους Αιγύπτιους εκλεκτούς, πολλά από τα οποία τα επένδυε με αποτέλεσμα τα συνολικά του έσοδα να ανέρχονται περίπου στα 4-5 εκ δολάρια ημερησίως για διάστημα 30 ετών.

Στο ίδιο διάστημα ο λαός έμενε να μοιράζεται  ψίχουλα αλλά φοβόταν να ξεσηκωθεί. Χρειάστηκε η διεθνής οικονομική ύφεση, η κρίση τροφίμων του 2008 και η κρίση τροφίμων του 2011 για να οδηγήσει το λαό στην απόλυτη πείνα και να προκαλέσει την επανάσταση που ζούμε το τελευταίο διάστημα.

Και ενώ τις τελευταίες ημέρες η Αίγυπτος βαφόταν με αίμα, ο Μπουμπάρακ φρόντιζε όλες τις νομικές διαδικασίες ώστε μετά την αποχώρηση του να είναι αδύνατο να μπορέσει οποιοσδήποτε να του δεσμεύσει την περιουσία του. Σήμερα παραιτήθηκε. Το πιθανότερο είναι να το έκανε, έχοντας τελειώσει τις "δουλειές" του (ενώ κάποιοι άλλοι προετοίμαζαν την "ομαλή" διάδοχη κατάσταση).

Και ο αιγυπτιακός λαός πανηγυρίζει ελπίζοντας:

Πηγή : XrimaNews.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν για κινδύνους ασφαλείας μετά την αθόρυβη εγκατάσταση του δορυφορικού ίντερνετ Starlink από την ομάδα του Έλον Μασκ - Πιθανές παραβιάσεις και απώλεια ελέγχου δεδομένων στο επίκεντρο ερευνών
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης υπέρ των Παλαιστινίων

Διεθνή / Ιταλία: Μαζική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης υπέρ των Παλαιστινίων

Το Δημοκρατικό Κόμμα, τα Πέντε Αστέρια, η Ιταλική Αριστερά με τους οικολόγους, συνδικάτα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ζήτησαν να τερματιστούν άμεσα οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: «Υπάρχνουν κι άλλες», φέρεται να δήλωσε ο συρροή γυναικοκτόνος

Διεθνή / Ιταλία: «Υπάρχουν κι άλλες», φέρεται να δήλωσε ο συρροή γυναικοκτόνος

«Υπάρχουν κι άλλες», φέρεται να είπε ο Βασίλε Φρουμουζάκε μέσα στη φυλακή - Οι Αρχές επεκτείνουν τώρα την έρευνα σε τηλεφωνικές επικοινωνίες πέντε ετών και σε καταλόγους αγνοουμένων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΥΣΑ ΓΡΙΒΑ