Τα αμύθητα πλούτη ενός πρώην πλέον προέδρου

Τα αμύθητα πλούτη ενός πρώην πλέον προέδρου Facebook Twitter
0

Ο Χόσνι Μουμπάρακ που παραιτήθηκε το απόγευμα, κάτω από την πίεση των διαδηλωτών αφήνοντας σε οικτρή οικονομική κατάσταση το μεγαλύτερο μέρος του αιγυπτιακού λαού , είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Πλουσιότερος από επιχειρηματίες και μεγαλοεπενδυτές όπως ο Μπιλ Γκέιτς και ο Σόρος. Η περιουσία του αγγίζει τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια. Όχι σε μετοχές και "χρυσά χαρτιά", που η αξία τους ανεβοκατεβαίνει στα διεθνή χρηματιστήρια αλλά σε "σταθερή" περιουσία που συμπεριλαμβάνει πανάκριβα ακίνητα και 'παλάτια' στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, τη Φρανκφούρτη και φυσικά στην Αίγυπτο όπου ο Μουμπάρακ έχει αμύθητη περιουσία.

Πως όμως απέκτησε την αμύθητη περιουσία του ο  Μουμπάρακ? Με έναν απλό καπιταλιστικό τρόπο (που μπορεί να μην μας είναι και τόσο άγνωστος).

Όταν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80' η Αίγυπτος πτώχευσε από το εξωτερικό της χρέος και οδηγήθηκε σε αναδιάρθρωση με την έγκριση του κλαμπ του Παρισιού, ο "ευλογημένος' από τις ΗΠΑ και τη Δύση κος Μουμπάρακ προέβη σε μυστικές συμφωνίες με τους δανειστές ( οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι) οι οποίοι προκειμένου να επιτρέψουν τη διαγραφή τμήματος του χρέους εξασφάλισαν τον οικονομικό και επιχειρηματικό έλεγχο της Αιγύπτου.

Στα επόμενα χρόνια δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός ο οποίος μετέφερε τον πλούτο που δημιουργήθηκε πρώτα στους δανειστές και στους συνεργάτες τους και στη συνέχεια στην ελίτ της Αιγύπτου που συνεργαζόταν μαζί τους με την ευλογία του Μουμπάρακ και ως εκλεκτοί του.

Ο Μουμπάρακ λάμβανε ποσοστά όχι μόνο από τους δανειστές και τους συνεργάτες τους αλλά και από τους Αιγύπτιους εκλεκτούς, πολλά από τα οποία τα επένδυε με αποτέλεσμα τα συνολικά του έσοδα να ανέρχονται περίπου στα 4-5 εκ δολάρια ημερησίως για διάστημα 30 ετών.

Στο ίδιο διάστημα ο λαός έμενε να μοιράζεται  ψίχουλα αλλά φοβόταν να ξεσηκωθεί. Χρειάστηκε η διεθνής οικονομική ύφεση, η κρίση τροφίμων του 2008 και η κρίση τροφίμων του 2011 για να οδηγήσει το λαό στην απόλυτη πείνα και να προκαλέσει την επανάσταση που ζούμε το τελευταίο διάστημα.

Και ενώ τις τελευταίες ημέρες η Αίγυπτος βαφόταν με αίμα, ο Μπουμπάρακ φρόντιζε όλες τις νομικές διαδικασίες ώστε μετά την αποχώρηση του να είναι αδύνατο να μπορέσει οποιοσδήποτε να του δεσμεύσει την περιουσία του. Σήμερα παραιτήθηκε. Το πιθανότερο είναι να το έκανε, έχοντας τελειώσει τις "δουλειές" του (ενώ κάποιοι άλλοι προετοίμαζαν την "ομαλή" διάδοχη κατάσταση).

Και ο αιγυπτιακός λαός πανηγυρίζει ελπίζοντας:

Πηγή : XrimaNews.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύπρος: Παραιτήθηκε ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Χριστοδουλίδη

Διεθνή / Κύπρος: Παραιτήθηκε ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Χριστοδουλίδη

Αφορμή για την παραίτηση του Χαράλαμπου Χαραλάμπους στάθηκε το βίντεο που έχει διαρρεύσει με συνομιλίες που αποκαλύπτουν ροή «μαύρου» χρήματος κατά την προεκλογική εκστρατεία του Νίκου Χριστοδουλίδη
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΤΡΑΜΠ ΔΑΝΙΑ

Διεθνή / Γροιλανδία: Τα σενάρια που εξετάζει ο Τραμπ και τα εμπόδια

Το Associated Press επιχειρεί να χαρτογραφήσει τα ρεαλιστικά μονοπάτια, από μια αναθεώρηση των αμυντικών ρυθμίσεων μέχρι μια κίνηση που θα άνοιγε κρίση στο ΝΑΤΟ, εξηγώντας τι στέκεται νομικά, πολιτικά και πρακτικά
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα και οι συνέπειες για Ευρώπη και Ελλάδα

Explainer / Η Βενεζουέλα και οι συνέπειες για Ευρώπη και Ελλάδα

Ο καθηγητής Στρατηγικής Αθανάσιος Πλατιάς εξηγεί γιατί η νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ σηματοδοτεί το τέλος της μεταπολεμικής φιλελεύθερης διεθνούς τάξης και πώς αυτή επηρεάζει την Ευρώπη και την Ελλάδα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η σκοτεινή ιστορία της δανικής κυριαρχίας στην Γροιλανδία

Διεθνή / Η σκοτεινή ιστορία της κυριαρχίας των Δανών στη Γροιλανδία

Οι ντόπιοι γνωρίζουν τις υποθέσεις των παιδιών που χωρίστηκαν από τους γονείς τους και των κοριτσιών που υποβλήθηκαν ακούσια σε τοποθέτηση ενδομήτριου σπειράματος για τον περιορισμό των γεννήσεων στο αχανές νησί.
THE LIFO TEAM