Δολoφονία Σουλεϊμανί: O Μακρόν μιλά με ηγέτες της Μέσης Ανατολής για τις εξελίξεις

Δολoφονία Σουλεϊμανί: O Μακρόν μιλά με ηγέτες της Μέσης Ανατολής για τις εξελίξεις Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τον πρόεδρο του Ιράκ Μπαρχάμ Σάλεχ και με τον ντε φάκτο ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι Σεΐχ Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Μακρόν τονίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ιρακινός ομόλογός του θα παραμείνουν σε στενή επαφή με στόχο να αποτραπεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή.

Νωρίτερα σήμερα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τη Βαγδάτη για να θρηνήσουν τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και του Ιρακινού παραστρατιωτικού ηγέτη Άμπου Μάχντι αλ Μουχάντις, οι οποίοι σκοτώθηκαν χθες σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή. Ο Μακρόν συζήτησε επίσης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι. Σύμφωνα με το Ελιζέ, οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους αλλά και της πολιτικής κρίσης στη Λιβύη.

Λίγο νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν συζήτησε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας και με τον υψηλόβαθμο Κινέζο διπλωμάτη Ουάνγκ Γι. «Όλοι σημειώσαμε ιδίως ότι συμφωνούμε πως είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί η σταθερότητα και η εθνική κυριαρχία του Ιράκ και όλης της περιοχής γενικά, καθώς και ότι είναι αναγκαίο το Ιράν να αποφύγει οποιαδήποτε νέα παραβίαση της Συμφωνίας της Βιέννης», είπε ο Λε Ντριάν.

Με βάση τη Συμφωνία αυτή του 2015 οι περισσότερες διεθνείς κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη άρθηκαν το 2016, σε αντάλλαγμα για τον περιορισμό της πυρηνικής δραστηριότητας του Ιράν. Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από αυτή τη συμφωνία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM