Φθινοπωρινές ρετσέτες

Φθινοπωρινές ρετσέτες Facebook Twitter
0

Ηελληνική κουζίνα κερδίζει στα σημεία τόσο εντός έδρας όσο και εκτός. Επιτέλους το ελληνικό φαγητό μιλάει στην καρδιά μας. Ο μουσακάς, τα ρεβίθια, ο τραχανάς, τα λαδερά μπαίνουν στην πρώτη γραμμή των γευστικών επιλογών. Γίνονται το φαγητό της εξόδου, εξοστρακίζοντας τα «σουξεδιάρικα» γαλλικά φιλέτα.

Η γαστρονομία φαίνεται ότι βρίσκει το δρόμο της, ανακαλώντας από τη λήθη τις παραδοσιακές συνταγές και τα τοπικά προϊόντα. Η γευστική μνήμη οδηγεί στην αναζήτηση του απλού και οικείου φαγητού, του φαγητού χωρίς περίπλοκους νεωτερισμούς. Το μήνυμα φαίνεται να πέρασε και στους επιχειρηματίες της εστίασης.

Ηγαλλική κουζίνα που άνοιξε το γαστρονομικό δρόμο περνά κρίση και η στροφή στα «δικά» μας είναι πλέον γεγονός. Οι γαστρονομικές εξελίξεις έδειξαν να ενισχύονται και από την είδηση-βόμβα, όταν το εστιατόριοVardisγύρισε εν μια νυκτί την πλάτη στη γαλλική κουζίνα, σερβίροντας πλέον ελληνική δημιουργική. Και όπως όλα δείχνουν, το στοίχημα κερδήθηκε. Η τάση είναι ενίσχυση της γαστρονομικής μας παράδοσης με ψαγμένο περιεχόμενο, καλές πρώτες ύλες και καθαρές γεύσεις.

Και επειδή ο πλανήτης αναστενάζει από τα μεταλλαγμένα και ντοπαρισμένα υλικά, η οικολογική συνείδηση κάποιων σεφ αφυπνίζεται, υιοθετώντας δειλά-δειλά στην κουζίνα τους τα βιολογικά. Έτσι, με χαρά υποδεχθήκαμε το μενού «undo» της Ντομάτας του Χρύσανθου Καραμολέγκουστο Sani Gourmet Festival με πρωταγωνιστές βιολογικά υλικά αλλά και πρώτες ύλες που παράγονται κοντά στον τόπο που καταναλώνονται. Σε ανάλογο concept κινείται και το Big Pongμε βιολογικές πατάτες και το La Pecheμε ποικιλία από βιολογικές σαλάτες.

Η απλότητα και η καθαρότητα των γεύσεων σε συνδυασμό με το low budgetδεν αποτελούν πλέον μόνο τάση αλλά επιτακτική ανάγκη για τους Έλληνες. Ο τρόπος που τρώμε, τα υλικά που χρησιμοποιούμε αλλά και οι μαγειρικές τεχνικές δίνουν το στίγμα του πολιτισμού μας αλλά και την ποιότητα που επιλέγουμε στον τρόπο ζωής μας. Η ποιότητα αρχίζει να μετράει, γι' αυτό και βλέπουμε την τάση να αναβαθμιστεί το delivery, αναγκαίο κακό του φρενήρη ρυθμού της εποχής μας. Έτσι, γνωστοί και επώνυμοι σεφ -Μπουλιάνι, Μπαξεβάνης- αναλαμβάνουν την επιμέλεια των φαγητών σε ... πακέτο. Αναβάθμιση τόσο στην ποιότητα, στις γευστικές προτάσεις όσο και στη μοντέρνα και καλόγουστη συσκευασία.

Στο δρόμο της αναβάθμισης βρίσκεται ήδη και η παραδοσιακή ψησταριά, κάτι που θα δούμε σε ικανές ποσότητες αυτό το χειμώνα. Η ιδέα περιλαμβάνει έμφαση στις πρώτες ύλες, μικρή δόση δημιουργικότητας που δεν χαλάει την απόλαυση της κρεατολαγνείας και τιμές που κινούνται στη φιλοσοφία του «value for money». Ο Μπαξεβάνης στον Πράσινο Λόφο και οΤσανακλίδης στο BBQ θα δώσουν μια καλή ιδέα του τι μπορεί να κάνει ένας καλός σεφ, αν θελήσει να ανανεώσει μια παραδοσιακή συνήθεια απλού φαγητού.

Πάντως, είναι ελπιδοφόρα τα μηνύματα που στέλνουν από τις μαρμίτες τους οι μάγειροί μας. Ελπιδοφόρο είναι και το γεγονός ότι οι Έλληνες καταναλωτές αγκαλιάζουν την ελληνική γαστρονομία, έχουν άποψη και αναζητούν το καλύτερο.

Ηελληνική κουζίνα, ίσως περισσότερο από ποτέ, είναι πλέον ο μεγάλος πρωταγωνιστής των γευστικών αναζητήσεων, τόσο στον τόπο της όσο και στο εξωτερικό. Στη Νέα Υόρκη, στη Μελβούρνη αλλά και στο Λονδίνοοι ελληνικές γεύσεις είναι δημοφιλείς όσο ποτέ. Και η αλήθεια είναι ότι πότε άλλοτε έως τώρα η ελληνική κουζίνα δεν είχε μια τόσο καλή συγκέντρωση από άξιους και πεπειραμένους μαστόρους της γεύσης αλλά και νέα παιδιά που, έχοντας θητεύσει δίπλα τους, ξεδιπλώνουν τις ιδέες τους. Και αν αμφιβάλλετε για την καλπάζουσα φαντασία της Εθνικής Ελλάδος της γεύσης, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε το λουκάνικο από καραβίδα και στάρι που θα σερβίρει στο Βαρούλκο ο αρχιμάστοραςΛευτέρης Λαζάρου.

Eντωμεταξύ, στις αρχές του φθινοπώρου μετατίθενται τα εγκαίνια του αθηναϊκούNobu στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Πολύ σύντομα, το Αθηναϊκό crowd θα μπορεί να γεύεται το φημισμένα πιάτα του Nobuyoshi Matsushisaχωρίς να πρέπει να φύγουν από την Αττική. Όπως και να' χει πάντως, πέραν του κοσμικού κοινού που είναι σίγουρο πως θα σπεύσει να φανεί στο σπουδαίο εστιατόριο, τα Nobu είναι ένας γαστριμαργικός ναός που αξίζει κανείς να επισκεφθεί και να δοκιμάσει τις γεύσεις του έστω και μία φορά στη ζωή του.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ