Βαρκελώνη: Στους δρόμους οι Καταλανοί παραμονή των βουλευτικών εκλογών

Βαρκελώνη: Στους δρόμους οι Καταλανοί παραμονή των βουλευτικών εκλογών Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Κρατώντας σημαίες των αυτονομιστών και φωνάζοντας το σύνθημα «Ελευθερία στους πολιτικούς κρατουμένους», χιλιάδες υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Βαρκελώνη.

Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας συγκεντρώθηκαν στη Βαρκελώνη για να συμμετάσχουν σε πορείες και να παρακολουθήσουν συναυλίες, την παραμονή των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία. Τις κινητοποιήσεις οργάνωσε η καταλανική οργάνωση Democratic Tsunami και οι διαδηλωτές θέλουν να πιέσουν τους Ισπανούς να προβληματιστούν για τις ποινές κάθειρξης που επιβλήθηκαν τον περασμένο μήνα σε εννέα αυτονομιστές ηγέτες. Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησε το θέμα της αυτονομίας της Καταλονίας έπειτα από εβδομάδες βίαιων κινητοποιήσεων, που ακολούθησαν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τους Καταλανούς ηγέτες.

Μεταξύ των διαδηλωτών, η Χοβίτα Μεζκίτα, 69 ετών, εξήρε τις πρωτοβουλίες της οργάνωσης Democratic Tsunami, περιλαμβανομένης της πρώτης διαμαρτυρίας που είχε οργανώσει, στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, στα μέσα Οκτωβρίου. «Πρέπει να είμαστε ευφάνταστοι» είπε η 69χρονη. «Πρέπει να κάνουμε πράγματα που θα έχουν αντίκτυπο στον κόσμο» συμπλήρωσε η ίδια, υποστηρίζοντας ότι οι αυτονομιστές δεν λαμβάνονται υπόψη στην υπόλοιπη Ισπανία.

Η οργάνωση Δημοκρατικό Τσουνάμι απηύθυνε κάλεσμα στους υποστηρικτές της να συμμετάσχουν σε εορταστικές εκδηλώσεις στην περιοχή, σήμερα. Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν σε ορισμένες συνοικίες της Βαρκελώνης ενόψει των εκλογών, με κυβερνητικές πηγές να εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν επεισόδια κατά τη διάρκεια των αποψινών κινητοποιήσεων.

Η Μαδρίτη έστειλε περίπου 2.500 επιπλέον αστυνομικούς, μεταξύ αυτών των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, στην περιοχή για να συνδράμουν στην τοπική αστυνομία της Καταλονίας, είπε στο Reuters ένας εκπρόσωπος τύπου της ισπανικής αστυνομίας στη Βαρκελώνη. Στόχος είναι «να εγγυηθούμε ότι όλοι θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους» επισήμανε ο εκπρόσωπος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM