Στα χέρια της Τουρκίας η αδελφή του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι

Στα χέρια της Τουρκίας η αδελφή του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι Facebook Twitter
0

Οι αρχές της Τουρκίας αιχμαλώτισαν την 65χρονη αδελφή του πρώην ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, δήλωσε ανώτερος τούρκος αξιωματούχος στο Reuters, προσθέτοντας ότι ανακρίνονται η ίδια, ο σύζυγός της και μια νύφη της.

Η σύλληψή τους έγινε χθες Δευτέρα στην πόλη Άζαζ της βόρειας Συρίας.

«Η Ρασμίγια Αουάντ αιχμαλωτίστηκε σε επιδρομή σε κοντέινερ κοντά στην Άζαζ», πόλη κοντά στα σύνορα που έχουν κυριεύσει οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, εξήγησε ο αξιωματούχος. «Ελπίζουμε να εξασφαλίσουμε μεγάλο όγκο πληροφοριών από την αδελφή του Μπαγκντάντι για τα ενδότερα του ΙΚ», συνέχισε ο αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης. Διευκρίνισε ότι όταν συνελήφθη, η αδελφή του ηγέτη των τζιχαντιστών συνοδευόταν από πέντε παιδιά.

Στα χέρια της Τουρκίας η αδελφή του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι Facebook Twitter
Η νύφη της αδελφής του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι στα αριστερά, η Ρασμίγια Αουάντ στα δεξιά και ο σύζυγός της στο κέντρο σε φωτογραφία που δημοσίευσε η Daily Sabbah

Ελάχιστες πληροφορίες είναι διαθέσιμες από ανεξάρτητες πηγές για την αδελφή του Μπαγκντάντι. Το Reuters σημείωσε ότι δεν έχει τρόπο να επαληθεύσει εάν πράγματι το πρόσωπο που συνελήφθη είναι αυτή.

Ο Μπαγκντάντι σκοτώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν παγιδεύτηκε σε στοά κατά τη διάρκεια επιδρομής των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία. Το ΙΚ, με ηχητικό μήνυμα που διένειμε την περασμένη Πέμπτη, επιβεβαίωσε τον θάνατό του και ορκίστηκε να εκδικηθεί τις ΗΠΑ.

Ο Μπαγκντάντι, ιρακινός θεολόγος, βγήκε από την αφάνεια κι έγινε ηγέτης της ακραίας σουνιτικής οργάνωσης πριν αυτοανακηρυχθεί «χαλίφης» όλων των μουσουλμάνων. Το ΙΚ κατείχε μεγάλο μέρος της επικράτειας τόσο της Συρίας όσο και του Ιράκ από το 2014 ως το 2017, πριν το «χαλιφάτο» του καταρρεύσει δεχόμενο επίθεση από πολλές πλευρές, τόσο από το συριακό καθεστώς και τη σύμμαχό του Ρωσία, όσο και από τον αντιτζιχαντιστικό συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, στον οποίο πρωτοστάτησαν οι Κούρδοι του Ιράκ καθώς και της Συρίας.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε ότι ο διάδοχος του Μπαγκντάντι είναι ο Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασέμι αλ Κοραΐσι. Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία γι' αυτόν.

Πολλοί ηγέτες σε διεθνές επίπεδο εξέφρασαν ικανοποίηση για τον θάνατο του Μπαγκντάντι, ωστόσο — όπως και αρκετοί ειδικοί — τόνισαν ταυτόχρονα ότι η τζιχαντιστική οργάνωση της οποίας ηγείτο, που διέπραξε σωρεία ωμοτήτων σε βάρος θρησκευτικών μειονοτήτων και προκάλεσε φρίκη και τρόμο στους περισσότερους μουσουλμάνους, παραμένει απειλή, στη Συρία και πέραν αυτής.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από διεθνείς φοιτητές λόγω Τραμπ

Διεθνή / Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από φοιτητές λόγω Τραμπ

Οι νέες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ προκαλούν μαζική φυγή διεθνών φοιτητών από τις ΗΠΑ, με τα πανεπιστήμια να χάνουν έως και $1 δισ. σε δίδακτρα - Ποιες σχολές πλήττονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Διεθνή / Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, διαθέτοντας χώρο για πολεμικά πλοία και κρίσιμα εφόδια - Πώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αμυντική της στρατηγική
LIFO NEWSROOM
Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Διεθνή / Ο Φειδίας Παναγιώτου δημοσίευσε τελικά τη συνέντευξη με τον Τατάρ: «Εγγύηση για τους Τουρκοκύπριους τα τουρκικά στρατεύματα»

Ο Ερσίν Τατάρ απαντά στις επικρίσεις για πλήρη εξάρτηση του από την Τουρκία και ισχυρίζεται πως η ύπαρξη του Κυπριακού οφείλεται στις «σφαγές» Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους το 1963-1964
LIFO NEWSROOM
Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Διεθνή / Σχέδιο Ισραήλ για μαζική μεταφορά Παλαιστινίων στη Ράφα – «Οδικός χάρτης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Το Υπουργείο Άμυνας θέλει να μετατρέψει τα ερείπια της Ράφα σε «ανθρωπιστική πόλη» υπό στρατιωτικό έλεγχο – Νομικοί κάνουν λόγο για σχέδιο εγκλεισμού και εκτοπισμού ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας
LIFO NEWSROOM