ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Στο «κόκκινο» ο προϋπολογισμός του ΟΗΕ - Κίνδυνος να εξαντληθούν τα χρήματα ως το τέλος του μήνα

Στο «κόκκινο» ο προϋπολογισμός του ΟΗΕ - Κίνδυνος να εξαντληθούν τα χρήματα ως το τέλος του μήνα Facebook Twitter
0

Στο κόκκινο ο προϋπολογισμός λειτουργίας του ΟΗΕ, με τον ΓΓ Γκουτέρες να προειδοποιεί πως υπάρχει κίνδυνος τα τελευταία ταμειακά αποθέματα του οργανισμού να έχουν εξαντληθεί ως το τέλος του μήνα.

Ο προϋπολογισμός λειτουργίας του ΟΗΕ βρίσκεται στο κόκκινο από τα τέλη Σεπτεμβρίου για 230 εκατομμύρια δολάρια και υπάρχει κίνδυνος τα «τελευταία ταμειακά αποθέματά του να έχουν εξαντληθεί ως το τέλος του μήνα», υπογραμμίζει σε χθεσινή επιστολή του ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες.

Για να μπορεί ο ΟΗΕ να εγγυηθεί την καταβολή των μισθών ως το τέλος του έτους, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, διευκρινίζει στην επιστολή του αυτή προς το προσωπικό (περίπου 37.000 άνθρωποι εργάζονται για την γραμματεία του ΟΗΕ), αντίγραφο της οποίας εξασφάλισε το AFP.

Για να περιοριστούν οι δαπάνες στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, ο Γκουτέρες επικαλέστηκε κυρίως την πιθανότητα αναβολής διασκέψεων και συνόδων και την αναθεώρηση προς τα κάτω των υπηρεσιών που πρόκειται να παρασχεθούν.

Οδηγίες δόθηκαν επίσης για να περιοριστούν τα επίσημα ταξίδια στα πλέον απαραίτητα, να αναβληθεί η αγορά αγαθών και υπηρεσιών και να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας.

«Μέχρι σήμερα, τα κράτη μέλη έχουν καταβάλει μόνον το 70% του συνολικού ποσού που χρειάζεται για τις δραστηριότητες που έχουν εγγραφεί στον τακτικό προϋπολογισμό του 2019», σημειώνει ο γενικός γραμματέας όσον αφορά αυτά τα προβλήματα ρευστότητας. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι «έγραψε στα κράτη μέλη στις 4 Οκτωβρίου για να τους εξηγήσει ότι οι δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται μέσω του τακτικού προϋπολογισμού βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο».

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την άνοιξη από τα κράτη μέλη να αυξήσουν τα κεφάλαια κίνησης για να δοθεί ένα μικρό περιθώριο και να μην αντιμετωπίσει ο οργανισμός πρόβλημα ρευστότητας. Ωστόσο αυτά αρνήθηκαν.

Ο προϋπολογισμός λειτουργίας του ΟΗΕ για την περίοδο 2018-2019, ξέχωρα από τις πιστώσεις για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, προσεγγίζει τα 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ΗΠΑ καταβάλλουν το 22%.

«Σε τελευταία ανάλυση, τα κράτη μέλη ευθύνονται για την οικονομική υγεία του οργανισμού», υπενθυμίζει ο Γκουτέρες στην επιστολή του αυτή, αναφερόμενος εμμέσως στις χώρες που δεν καταβάλλουν την συνδρομή τους ή έχουν καθυστερήσει την καταβολή της, δημιουργώντας προβλήματα στα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΗΕ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να εξασφαλιστούν στοιχεία για τους κακοπληρωτές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Εν μέσω πολέμου οι κάτοικοι βιώνουν τη «χειρότερη επιδημία χολέρας εδώ και χρόνια» 

Διεθνή / Σουδάν: Εν μέσω πολέμου οι κάτοικοι βιώνουν τη «χειρότερη επιδημία χολέρας εδώ και χρόνια» 

Διεθνείς οργανώσεις προειδοποιούν ότι η εξάπλωση της ασθένειας, εάν δεν ελεγχθεί, μπορεί να επιδεινώσει παρόμοια ξεσπάσματα σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο για εβδομάδες ή και μήνες
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρές συνέπειες» αν δεν υπάρξει εκεχειρία στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο Τραμπ

Διεθνή / Ο Πούτιν αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρές συνέπειες» αν δεν υπάρξει εκεχειρία στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα επιδιώξει τριμερή σύνοδο κορυφής με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εφόσον η συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αλάσκα εξελιχθεί θετικά
LIFO NEWSROOM
Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς – Κανένας δεν έχει δικαστεί για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου

Διεθνή / Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς – Κανένας δεν έχει δικαστεί για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου

Δύο χρόνια μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούνται χωρίς δίκη, ενώ οι υποθέσεις παραμένουν σε μυστικότητα και οι πρώτες δίκες καθυστερούν
LIFO NEWSROOM