ΟΗΕ: Ζητά τη διεξαγωγή έρευνας για τα βίαια επεισόδια στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ

ΟΗΕ: Ζητά τη διεξαγωγή έρευνας για τα βίαια επεισόδια στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ Facebook Twitter
EPA
0

Η επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ.

Δύο έφηβοι διαδηλωτές δέχτηκαν πυρά ενώ ένας δημοσιογράφος έχασε την όρασή του από το ένα μάτι την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια των πιο βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν το τελευταίο τετράμηνο αναταραχών στην υπό κινεζική κυριαρχία πόλη.

«Μας ανησυχούν τα υψηλά επίπεδα βίας που συνδέονται με κάποιες διαδηλώσεις...καθώς και οι τραυματισμοί αστυνομικών και διαδηλωτών, περιλαμβανομένων δημοσιογράφων και διαδηλωτών που πυροβολήθηκαν από αξιωματικούς των δυνάμεων επιβολής της τάξης», δήλωσε η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπασελέτ στους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας.

Το Χονγκ Κονγκ θα πρέπει άμεσα να διενεργήσει μια «αποτελεσματική, γρήγορη, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα» για τις βίαιες ενέργειες περιλαμβανομένων των πυροβολισμών, δήλωσε η Μπασελέτ, προσθέτοντας ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη. «Καταδικάζω σφόδρα όλες τις βίαιες ενέργειες από κάθε πλευρά και καλώ όλους όσοι εμπλέκονται στις διαδηλώσεις και εκείνους που τις αντιμετωπίζουν να το πράξουν με έναν ειρηνικό και μη βίαιο τρόπο», δήλωσε.

Οι Αρχές του Χονγκ Κονγκ επέβαλαν το Σάββατο τη απαγόρευση χρήσης μασκών από τους διαδηλωτές, ενώ χθες η επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ επικαλέστηκε μια έκτακτη νομοθεσία από την εποχή της αποικιοκρατίας σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η βία.

Αναφορικά με την απαγόρευση, η Μπασελέτ είπε ότι οι μάσκες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να προκαλούν τη βία, αλλά προειδοποίησε το Χονγκ Κονγκ να μην χρησιμοποιεί την απαγόρευση για τη στοχοποίηση συγκεκριμένων ομάδων ή για τον περιορισμό του δικαιώματος του συναθροίζεσθαι. «Η ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης θα πρέπει να υφίσταται χωρίς περιορισμούς κατά το μέγιστο δυνατόν, αλλά από την άλλη, δεν μπορούμε να δεχτούμε άνθρωποι με μάσκες να προκαλούν βία», είπε η Μπασελέτ.

Ωστόσο, εκατοντάδες κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ αψήφησαν σήμερα την απαγόρευση της χρήσης μασκών στις διαδηλώσεις και πραγματοποίησαν πορεία σε μια μεγάλη εμπορική συνοικία. Πολλοί από αυτούς φορούσαν μαύρες μάσκες ή μπλε χειρουργικές μάσκες για να καλύψουν τα πρόσωπά τους παρότι η απαγόρευση προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο ύψους 3,189 δολαρίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP /Reuters /dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Λιγότερο από το 1% των αρχείων έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης

Η προθεσμία για τη δημοσιοποίηση των αρχείων έχει λήξει εδώ και περισσότερες από δύο εβδομάδες - Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδώσει την καθυστέρηση εν μέρει στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των θυμάτων
THE LIFO TEAM
Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Διεθνή / Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από δεκάδες διεθνείς οργανισμούς και φορείς του ΟΗΕ

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δεκάδες οργανισμοί από τους οποίους η Ουάσιγκτον επιδιώκει να αποχωρήσει το συντομότερο δυνατό προωθούν «ριζοσπαστικές κλιματικές πολιτικές, παγκόσμια διακυβέρνηση και ιδεολογικά προγράμματα που συγκρούονται με την κυριαρχία και την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ»
THE LIFO TEAM
ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΔΟΥΡΟ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ

Διεθνή / Πότε μια στρατιωτική επιχείρηση θεωρείται «εισβολή»: Η υπόθεση Μαδούρο και τα στοιχήματα

Στοιχήματα εκατομμυρίων δολαρίων είχαν τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο εισβολής των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, αλλά η εταιρεία Polymarket υποστηρίζει ότι η επιχείρηση δεν καλύπτει τον ορισμό της αγοράς
THE LIFO TEAM
ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΗΠΑ ΡΩΣΙΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: Δεν υπάρχει σαφής δέσμευση των συμμάχων για την ασφάλεια της Ουκρανίας

Η τοποθέτησή του ήρθε μία μέρα μετά την ανακοίνωση Λονδίνου και Παρισιού ότι υπέγραψαν «δήλωση πρόθεσης» για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, εφόσον υπάρξει συμφωνία ειρήνης με τη Ρωσία
THE LIFO TEAM