Πώς να φτιάξετε το τέλειο φθινοπωρινό γλυκό μελιτζανάκι

Πώς να φτιάξετε το τέλειο φθινοπωρινό γλυκό μελιτζανάκι Facebook Twitter
Ακούγεται λίγο τρελό να κάνεις τη μελιτζάνα γλυκό − σήμερα θα έσπαγε τα ταμεία στο Ιnstagram αν κάποιος διάσημος σεφ το πρωτοτολμούσε, σωστά;
0

Φθίνουν οι οπώρες, η φύση προετοιμάζεται για τον χειμώνα αλλά στα μποστάνια ακόμα παλεύουν να μεγαλώσουν κάποια λαχανικά αυτές τις τελευταίες ζεστές μέρες. Τα πεπόνια θα συνεχίσουν θαλερά μέχρι τέλη Οκτωβρίου, ενώ, αντίθετα, οι μελιτζάνες αρχίζουν να φθίνουν, μεγαλώνοντας μέχρι ενός ορισμένου σημείου μόνο, πέντε εκατοστά συγκεκριμένα, εκεί κάτω στην Τσακωνιά, στο όμορφο Λεωνίδιο που παράγει τόνους τσακώνικης γλυκιάς μελιτζάνας κάθε χρόνο. Μικρούτσικες σε μέγεθος, αλλά ιδανικές για το γλυκό μελιτζανάκι και το τουρσί που γίνεται με αυτούς τους ύστερους, μικρόσωμους, αλλά γευστικούς τσακώνικους Δωριείς του μποστανιού.

Δυσκολεύτηκα να τα βρω τα μικρά. Όλο το καλοκαίρι, που το περάσαμε μαγειρεύοντας στα νησιά του Αιγαίου, λέγαμε με την άλλη μαγείρισσα πόσο φανταστικό είναι το μελιτζανάκι γλυκό, αχ και να θυμηθούμε να το κάνουμε το φθινόπωρο, ναι, ναι, θα το κάνουμε... Όταν έφτασε η ώρα όμως και επιστρέψαμε Αθήνα τέλη Αυγούστου, άφαντα τα μελιτζανάκια από τις λαϊκές αγορές! Τα βρήκαμε τελικά στη λαϊκή της Νέας Ερυθραίας και ακούσαμε ότι ίσως έχουν και στης Καλλιδρομίου και στης Νέας Ιωνίας. Ρωτήστε εσείς και στη δική σας μήπως και μπορούν να σας εξασφαλίσουν ένα κιλό μικρά (μέχρι 5 εκατοστά το πολύ, πείτε τους για γλυκό).

Τίποτα δεν πήγαινε χαμένο παλιά, ό,τι έβγαζε η φύση οι άνθρωποι έβρισκαν κάτι να το κάνουν, το μικρό, το ζουπηγμένο, το χτυπημένο, το πρώιμο, το άγουρο, το ύστερο, το πολύ, το λίγο − ακόμα περισσότερο αυτό το άτιμο λαχανικό, τη γλυκιά τσακώνικη ριγωτή μελιτζάνα με την περίσσια νοστιμιά.

Δεν υπάρχει ειδική καλλιέργεια για μελιτζανάκι, όπως εξηγήσαμε. Υπάρχει καλλιέργεια τσακώνικης μελιτζάνας και το μελιτζανάκι, δηλαδή η πρώτη ύλη, είναι το αποτέλεσμα του φυσικού φρένου της φθινοπωρινής φύσης (το καλοκαίρι φτάνει τα 18-20 εκατοστά). Μέχρι τα 5 εκατοστά τα καταφέρνει εκεί στα τέλη του καλοκαιριού, αρχές του φθινοπώρου. Και όσο πιο μικρό, τόσο πιο πολύτιμο!

Τίποτα δεν πήγαινε χαμένο παλιά, ό,τι έβγαζε η φύση οι άνθρωποι έβρισκαν κάτι να το κάνουν, το μικρό, το ζουπηγμένο, το χτυπημένο, το πρώιμο, το άγουρο, το ύστερο, το πολύ, το λίγο − ακόμα περισσότερο αυτό το άτιμο λαχανικό, τη γλυκιά τσακώνικη ριγωτή μελιτζάνα με την περίσσια νοστιμιά. Έτσι φαίνεται πως με τα χρόνια δημιουργήθηκε, από την ευρηματικότητα και την τόλμη των ανθρώπων και των μαγείρων να επεξεργαστούν ό,τι είχαν, αυτό που λέμε σήμερα παραδοσιακή μαγειρική, οι τοπικές συνταγές, το αυθεντικό ελληνικό φαγητό και όλα τα συναφή, όχι επειδή ένας ευρηματικός σεφ έβαλε τη μελιτζάνα σε σιρόπι και την έκανε γλυκό (ακούγεται λίγο τρελό να κάνεις τη μελιτζάνα γλυκό − σήμερα θα έσπαγε τα ταμεία στο Ιnstagram αν κάποιος διάσημος σεφ το πρωτοτολμούσε, σωστά;).

Πώς να φτιάξετε το τέλειο φθινοπωρινό γλυκό μελιτζανάκι Facebook Twitter
Μέχρι τα 5 εκατοστά τα καταφέρνει εκεί στα τέλη του καλοκαιριού, αρχές του φθινοπώρου. Και όσο πιο μικρό, τόσο πιο πολύτιμο!

Τα γλυκά του κουταλιού, ιδίως τα σουρεαλιστικά όπως το μελιτζανάκι (ή εκείνο το άλλο, το κουφέτο της Μήλου, που γίνεται με κολοκύθα ή το ολόκληρο άγουρο καρυδάκι), θέλουν παρέα για να πετύχουν μαγειρικά. Παλιά, θυμάμαι, εκεί κοντά στο Λεωνίδιο όπου παραθερίζαμε, μεγάλες οικογένειες, τρεις-τέσσερις μαγείρισσες, κουβέντα, βοήθεια στο καθάρισμα και δοκιμή απ' όλους για να αποφασιστεί η σωστή στιγμή που το σιρόπι θα ήταν αριστουργηματικά δεμένο. Όλες ρίχναν μια ματιά στην κατσαρόλα, την κουνάγανε και τη λεπτολογούσαν, πώς να μη βγει έτσι τέλειο το φαγητό, το γλυκό, το ψωμί! Το μαγείρεμα θέλει παρέα, τα γλυκά του κουταλιού καλή παρέα.

Προτείνω, λοιπόν, γλυκό μελιτζανάκι για το φθινόπωρο, ψιλοκομμένο και ανακατεμένο μέσα σε παγωτό βανίλια ή με γιαούρτι σακούλας στραγγιστό (να σας ξαναθυμίσω να το προμηθευτείτε από τον κύριο Μπακογιάννη στην Ηλιούπολη) ή με καλά χτυπημένη σαντιγί δίπλα. Και την παρεούλα σας για την παρασκευή του.

Φθινόπωρο, μαζευόμαστε. Το μαγείρεμα είναι πολύ περισσότερα από μια συνταγή.

Μελιτζανάκι γλυκό του κουταλιού

Πώς να φτιάξετε το τέλειο φθινοπωρινό γλυκό μελιτζανάκι Facebook Twitter

Υλικά

70 μελιτζανάκια (σας φαίνονται ίσως πολλά, αλλά για σκεφτείτε τις ονομαστικές εορτές που έρχονται και τα φιλανθρωπικά μπαζάρ, πόσα βαζάκια θα χρειαστείτε...)

6 ποτήρια νερού ζάχαρη (1.800 γραμμάρια)

2 ποτήρια νερό

Χυμός από μισό λεμόνι

1 ξύλο κανέλα

10-15 γαρίφαλα

70 αμύγδαλα ωμά και ξεφλουδισμένα

Εκτέλεση

Πλένουμε τα μελιτζανάκια με κρύο νερό της βρύσης.


Αφαιρούμε προσεκτικά τα κοτσάνια με ένα μαχαίρι (ίσως χρειαστεί να φορέσετε γάντια), δημιουργώντας έναν κώνο στη μεριά του κοτσανιού, όπως στις μπάμιες, και τα ξεπλένουμε.


Τα απλώνουμε σε μια καθαρή πετσέτα της κουζίνας και τα στεγνώνουμε.


Με ένα μαχαιράκι κάνουμε μια μικρή σχισμή κατά μήκος του σώματος σε κάθε μελιτζανάκι, τόσο μεγάλη ώστε να χωρέσει μετά το αμύγδαλο.

Πώς να φτιάξετε το τέλειο φθινοπωρινό γλυκό μελιτζανάκι Facebook Twitter
Τοποθετούμε μέσα στη σχισμή το ολόκληρο αμύγδαλο.


Βάζουμε τα μελιτζανάκια με πολύ κρύο νερό σε ευρύχωρη κατσαρόλα και τα βράζουμε για περίπου 10-12 λεπτά (από τη στιγμή που θα βράσει το νερό) μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να χάσουν το σχήμα τους.


Χύνουμε όλο το πικρούτσικο νερό της βράσης και τα αφήνουμε 20 λεπτά σε κρύο νερό.


Ξεπλένουμε δυο-τρεις φορές, πάλι με κρύο νερό της βρύσης, και τα στεγνώνουμε καλά πάνω σε πετσέτα κουζίνας.


Τοποθετούμε μέσα στη σχισμή το ολόκληρο αμύγδαλο.


Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη στην κατσαρόλα μαζί με την κανέλα και τα γαρίφαλα να βράσουν για 10 λεπτά μέχρι να γίνουν ένα σφιχτό σιρόπι (θα αραιώσει μετά με την υγρασία από τα μελιτζανάκια).


Προσθέτουμε τα μελιτζανάκια στο σιρόπι και τα βράζουμε 15 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι.


Τα μελιτζανάκια θα μείνουν μέσα στην κατσαρόλα όλο το βράδυ (12-15 ώρες) μέχρι την επομένη που θα τα αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα, χωρίς το σιρόπι.


Βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει για δεύτερη φορά. Αν βάλουμε ένα πιατάκι στην κατάψυξη, ρίξουμε λίγο σιρόπι και το γείρουμε λίγο, το σιρόπι πρέπει να ρέει σαν πολύ σφιχτό μέλι.


Ξαναβάζουμε προσεκτικά τα μελιτζανάκια στην κατσαρόλα με το σιρόπι, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις σε χαμηλότερη φωτιά, μέχρι να ξαναδέσει το σιρόπι για τρίτη και τελευταία φορά.


Βάζουμε 6-7 βάζα μαρμελάδας στον φούρνο για 10 λεπτά στους 100 βαθμούς σε αέρα για να τα αποστειρώσουμε.


Τοποθετούμε προσεκτικά τα μελιτζανάκια στα βάζα με λίγα γαρίφαλα, κατά προτίμηση όρθια και σφηνωμένα, με το σιρόπι να τα καλύπτει.

Πώς να φτιάξετε το τέλειο φθινοπωρινό γλυκό μελιτζανάκι Facebook Twitter
Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM