Βρετανία: Στη δικαιοσύνη θα προσφύγουν βουλευτές αν ο Τζόνσον αρνηθεί αναβολή του Brexit

Βρετανία: Στη δικαιοσύνη θα προσφύγουν βουλευτές αν ο Τζόνσον αρνηθεί αναβολή του Brexit Facebook Twitter
EPA
0

Στη δικαιοσύνη προτίθενται να προσφύγουν Βρετανοί Βουλευτές στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρνηθεί μία αναβολή του Brexit.


Ειδικότερα, βρετανοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων Συντηρητικοί που διαγράφηκαν από το κόμμα τους αυτήν την εβδομάδα, προετοιμάζονται να αναλάβουν νομική δράση στην περίπτωση που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρνηθεί να επιδιώξει μια αναβολή του Brexit, σύμφωνα με το BBC.

Την Παρασκευή εγκρίθηκε από την Βουλή των Λόρδων το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί από την αντιπολίτευση, το οποίο επιβάλει στον Τζόνσον να ζητήσει από την ΕΕ να δοθεί παράταση στην αποχώρηση της Βρετανίας από τους κόλπους της ώστε να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Τώρα αναμένεται η υπογραφή του τη Δευτέρα από την Βασίλισσα Ελισάβετ για να λάβει ισχύ νόμου.

Ο Τζόνσον δηλώνει ότι θέλει να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία και έχει επίσης δηλώσει ότι θα προτιμούσε να «τον βρουν νεκρό σε ένα χαντάκι» παρά να καθυστερήσει το Brexit και ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιδιώξει μια παράταση στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Εξάλλου σήμερα η εφημερίδα Daily Telegraph επικαλείται δηλώσεις του, στις οποίες λέει ότι δεσμεύεται μόνον «θεωρητικώς» από τη νέα αυτή νομοθεσία.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει το δημοσίευμα αυτό του BBC, σύμφωνα με το οποίο βουλευτές συγκροτούν νομική ομάδα και προτίθενται να προσφύγουν στα δικαστήρια για να επιβληθεί ο νέος αυτός νόμος αν παραστεί ανάγκη.

Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι η μόνη λύση για την άρση του αδιεξόδου όσον αφορά το Brexit είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου, οι οποίες θα του επέτρεπαν να κερδίσει μια νέα θητεία, μόλις δύο εβδομάδες πριν από μια έγκαιρη αποχώρηση από την ΕΕ. Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών χρειάζεται να εγκριθεί από τα δύο τρίτα του κοινοβουλίου. Ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των Εργατικών, δηλώνουν ότι είτε θα ψηφίσουν κατά είτε θα απόσχουν έως ότου εφαρμοστεί η νομοθεσία που θα αναγκάζει τον Τζόνσον να ζητήσει παράταση για το Brexit.

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη υποστήριξη που χρειαζόταν για να υιοθετηθεί η πρότασή του για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην ψηφοφορία που έγινε την Τετάρτη και μια άλλη ψηφοφορία προγραμματίζεται για τη Δευτέρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / BBC / Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Διεθνή / Κίνδυνος για ζεστό νερό στην Ευρώπη: Το μέταλλο «άφνιο» και οι νέοι κανονισμοί στην ΕΕ

Η έλλειψη έγκρισης του χάφνιου και ζιρκονίου στους κανονισμούς ΕΕ απειλεί το 90% των θερμοσιφώνων και τα νοικοκυριά κινδυνεύουν με αυξημένα κόστη και περιορισμένη πρόσβαση σε ζεστό νερό από το 2027
LIFO NEWSROOM
Ο Βασιλιάς Κάρολος βγάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Διεθνή / Ο Βασιλιάς Κάρολος ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τη φιλοσοφία της αρμονίας και το περιβάλλον

Ο βασιλιάς Κάρολος δηλώνει ότι θέλει να εμπνεύσει ένα «αίσθημα αποφασιστικότητας» για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς ανακοινώνονται λεπτομέρειες για το νέο του ντοκιμαντέρ
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Διεθνή / Η ΕΕ επενδύει 1,1 δισ. δολάρια για ασφαλή καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη - Τι προβλέπεται

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Το να θέτουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε προτεραιότητα σημαίνει επίσης να θέτουμε την ασφάλεια σε προτεραιότητα»
LIFO NEWSROOM
Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Χαιρετίζει η Τουρκία την εκεχειρία στη Γάζα: «Συνέβαλε και η Άγκυρα» λέει ο Ερντογάν - «Τελειώνει η γενοκτονία» λέει το ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος «επέδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να ενθαρρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση»
LIFO NEWSROOM
«Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Διεθνή / «Εμπόλεμη ζώνη» το Πόρτλαντ λόγω ICE: Κάτοικοι κοιμούνται με αντιασφυξιογόνες μάσκες

Στο Πόρτλαντ, κάτοικοι του Gray’s Landing βιώνουν καθημερινά συγκρούσεις με ομοσπονδιακούς πράκτορες και διαδηλωτές - Δακρυγόνα, Εθνοφρουρά και μέτρα προστασίας έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας
LIFO NEWSROOM
Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Διεθνή / Ο Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και καλεί σε μόνιμη πολιτική λύση

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Ντόναλντ Τραμπ και τους μεσολαβητές – Ζήτησε τερματισμό της κατοχής και δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
LIFO NEWSROOM