New York Times: Το 2021 στο Γκουντάναμο η δίκη των κατηγορουμένων για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

New York Times: Το 2021 στο Γκουντάναμο η δίκη των κατηγορουμένων για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου Facebook Twitter
0

Η δίκη των πέντε ανδρών που κατηγορούνται ότι σχεδίασαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ως εγκέφαλος της επιχείρησης, Χάλεντ Σεΐχ Μοχάμεντ, πρόκειται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2021 στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ο στρατοδίκης, συνταγματάρχης Σέιν Κόεν, όρισε την 11η Ιανουαρίου 2021 ως ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας επιλογής των ενόρκων. Οι πέντε κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή.

Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί προς το παρόν, ούτε από το Πεντάγωνο, ούτε από τους δικηγόρους των κατηγορουμένων.

Οι πέντε κρατούνται εδώ και περίπου 15 χρόνια στο Γκουαντάναμο. Τους ασκήθηκε δίωξη πριν από μια δεκαετία όμως η διαδικασία στη συνέχεια βάλτωσε, επειδή η υπόθεση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Μία από τις δυσκολίες για την κατηγορούσα αρχή είναι ότι οι κατηγορούμενοι είχαν περάσει από τις μυστικές φυλακές της CIA, όπου ορισμένοι υποβλήθηκαν σε «ενισχυμένες τεχνικές ανάκρισης» (ευφημισμός για τα βασανιστήρια).

Αυτό συνέβη στην περίπτωση του Χάλεντ Σεΐχ Μοχάμεντ (του αποκαλούμενου KSM, από τα αρχικά του ονόματός του στα αγγλικά), ο οποίος συνελήφθη το 2003 στο Πακιστάν και υποβλήθηκε πολλές φορές σε εικονικό πνιγμό, μέχρι που μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο, το 2006.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο 54χρονος σήμερα κατηγορούμενος παραδέχτηκε ότι ήταν εκείνος που σχεδίασε την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, από την οποία έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 3.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ, όταν αεροπειρατές κατέλαβαν τέσσερα αεροσκάφη. Τα δύο από αυτά έπεσαν στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης, προκαλώντας την κατάρρευσή τους, το τρίτο έπεσε στο Πεντάγωνο και το τελευταίο συνετρίβη σε ένα χωράφι στην Πενσιλβάνια.

Οι άλλοι κατηγορούμενοι είναι οι Υεμενίτες Ράμζι μπεν αλ Σαΐμπα (επρόκειτο να συμμετάσχει στις αεροπειρατείες αλλά δεν έλαβε βίζα για τις ΗΠΑ) και Ουαλίντ μπεν Άτας (εντόπιζε τους στόχους), ο Σαουδάραβας Μουστάφα αλ Χουσάουι (χρηματοδότησε τις επιθέσεις) και ο ανιψιός του KSM Άμαρ αλ Μπαλούχι ή Άλι Αμπντούλ Αζίλ-Άλι, πακιστανικής καταγωγής όπως και ο θείος του, που είχε την επιμελητειακή υποστήριξη.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύπρος: Παραιτήθηκε ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Χριστοδουλίδη

Διεθνή / Κύπρος: Παραιτήθηκε ο διευθυντής του γραφείου του Νίκου Χριστοδουλίδη

Αφορμή για την παραίτηση του Χαράλαμπου Χαραλάμπους στάθηκε το βίντεο που έχει διαρρεύσει με συνομιλίες που αποκαλύπτουν ροή «μαύρου» χρήματος κατά την προεκλογική εκστρατεία του Νίκου Χριστοδουλίδη
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΤΡΑΜΠ ΔΑΝΙΑ

Διεθνή / Γροιλανδία: Τα σενάρια που εξετάζει ο Τραμπ και τα εμπόδια

Το Associated Press επιχειρεί να χαρτογραφήσει τα ρεαλιστικά μονοπάτια, από μια αναθεώρηση των αμυντικών ρυθμίσεων μέχρι μια κίνηση που θα άνοιγε κρίση στο ΝΑΤΟ, εξηγώντας τι στέκεται νομικά, πολιτικά και πρακτικά
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα και οι συνέπειες για Ευρώπη και Ελλάδα

Explainer / Η Βενεζουέλα και οι συνέπειες για Ευρώπη και Ελλάδα

Ο καθηγητής Στρατηγικής Αθανάσιος Πλατιάς εξηγεί γιατί η νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ σηματοδοτεί το τέλος της μεταπολεμικής φιλελεύθερης διεθνούς τάξης και πώς αυτή επηρεάζει την Ευρώπη και την Ελλάδα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η σκοτεινή ιστορία της δανικής κυριαρχίας στην Γροιλανδία

Διεθνή / Η σκοτεινή ιστορία της κυριαρχίας των Δανών στη Γροιλανδία

Οι ντόπιοι γνωρίζουν τις υποθέσεις των παιδιών που χωρίστηκαν από τους γονείς τους και των κοριτσιών που υποβλήθηκαν ακούσια σε τοποθέτηση ενδομήτριου σπειράματος για τον περιορισμό των γεννήσεων στο αχανές νησί.
THE LIFO TEAM