Συνελήφθη για διαφθορά ο Μισέλ Πλατινί, πρώην πρόεδρος της UEFA

Συνελήφθη για διαφθορά ο Μισέλ Πλατινί, πρώην πρόεδρος της UEFA Facebook Twitter
1

Ο πρώην πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, συνελήφθη από τις γαλλικές αρχές για υπόθεση διαφθοράς.

Ο Πλατινί συνελήφθη το πρωί της Τρίτης, στη Ναντέρ, στο πλαίσιο των ερευνών για διαφθορά στην ανάθεση του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ. Ο 63χρονος είχε διατελέσει πρόεδρος της UEFA από τον Ιανουάριο του 2007 μέχρι το 2015 που αποχώρησε, όταν του επιβλήθηκε εξαετής αποκλεισμός από το ποδόσφαιρο που αργότερα μειώθηκε στα 4 χρόνια από το CAS. 

Η τιμωρία του έληξε φέτος τον Μάρτιο αλλά οι επιθεωρητές τον συνέλαβαν στο πλαίσιο των ερευνών για τον τρόπου που ανατέθηκε στο Κατάρ η διοργάνωση του μουντιάλ για το 2022. Ο Πλατινί και Ζεπ Μπλάτερ (πρώην πρόεδρος της FIFA) είχαν καταδικαστεί για την υπόθεση της πληρωμής 2 εκατομμυρίων Ελβετικών φράγκων από τον πρώην πλέον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου στον Πλατινί το 2011.

Ο Πλάτερ από τη θέση του προέδρου της FIFA, ενέκρινε την πληρωμή προς τον Πλατινί «η οποία δεν έχει καμία νομική βάση στη γραπτή συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο αξιωματούχων στις 25 Αυγούστου 1999. Ούτε σε γραπτή δήλωση, ούτε στην προσωπική του ακρόαση ο κ.Μπλάτερ ήταν σε θέση να αποδείξει άλλη νομική βάση για την πληρωμή αυτή. Ο ισχυρισμός του της προφορικής συμφωνίας κρίθηκε ως μη πειστικός και απορρίφθηκε» ανέφερε τότε ο δικαστής και επικεφαλής της Επιτροπής Ηθικής. Εκτός από τον αποκλεισμό, ο Πλάτινί τιμωρήθηκε και με πρόστιμο 80.000 ελβετικών φράγκων και ο Πλάτερ με 50.000.

Ως ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ο Πλατινί κέρδισε το Ballon d'Or τρεις φορές (1983, 1984, 1985) και ήρθε έκτος στη ψηφοφορία της FIFA για τον Παίκτη της Χρονιάς. Ως αναγνώριση των επιτευγμάτων του, έγινε Ιππότης της Λεγεώνας των Τιμών το 1985 και Αξιωματικός της Λεγεώνας των Τιμών το 1988.

Κατά την διάρκεια της καριέρας του, ο Πλατινί έπαιξε στις ομάδες της Νανσί-Λωρραίνης, της Σαιντ-Ετιέν και της Γιουβέντους. Έλαβε το ψευδώνυμο «Ο Βασιλιάς» επειδή είχε ηγετικές ικανότητες.  Μετά την απόσυρσή του από το γρασίδι, ο Πλατινί διετέλεσε για τέσσερα χρόνια προπονητής της εθνικής ομάδας της Γαλλίας και ο συνιδιοργανωτής του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Γαλλία το 1998.

Το 2007, εξελέγη πρόεδρος της UEFA. Ήταν ο πρώτος πρώην ποδοσφαιριστής που έγινε πρόεδρος της UEFA και έλαβε επίσης τις θέσεις του προέδρου στην τεχνική επιτροπή της UEFA και του αντιπροέδρου της Γαλλικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες κυρώσεις Τρραμπ με σκοπό την υπονόμευση της στρατιωτικής μηχανής του Ιράν

Διεθνή / Νέες κυρώσεις Τραμπ με σκοπό την υπονόμευση της στρατιωτικής μηχανής του Ιράν

Η κυβέρνηση Τραμπ στοχοποιεί κινεζικές επιχειρήσεις, έναν Κινέζο υπήκοο και ένα φορτηγό πλοίο για εμπλοκή σε μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας προς το Ιράν, εν μέσω της κλιμακούμενης σύρραξης με το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Η στάση του ποντίφικα για την ΑΙ μοιάζει με εκείνη του προκατόχου του, Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι κοινωνίες μας διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν «την αίσθηση του ανθρώπινου»
LIFO NEWSROOM
Επιθέσεις Ισραήλ κατά του Ιράν: Πώς επηρεάζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κίνας

Διεθνή / Επιθέσεις Ισραήλ κατά Ιράν: Πώς επηρεάζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κίνας

Οι συγκρούσεις Ισραήλ–Ιράν απειλούν τις εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας, θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή της ασφάλεια: μια πρόκληση που επιταχύνει την στροφή προς ΑΠΕ και αυτόνομη παραγωγή
LIFO NEWSROOM
ΝΑΤΟ: Η Ισπανία απειλεί να εκτροχιάσει τη σύνοδο κορυφής - Στο επίκεντρο ο στόχος 5% του Τραμπ

Διεθνή / ΝΑΤΟ: Η Ισπανία απειλεί να εκτροχιάσει τη σύνοδο κορυφής - Στο επίκεντρο ο στόχος 5% του Τραμπ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαρακτηρίζει «ανεδαφικό» τον στόχο 5% του ΑΕΠ για δαπάνες στην άμυνα, ζητώντας ευελιξία ή εξαίρεση για τη Μαδρίτη στο επερχόμενο summit του NATO
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η ΕΕ καταλογίζει ευθύνες στο Ισραήλ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Διεθνή / Γάζα: Η ΕΕ καταλογίζει ευθύνες στο Ισραήλ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Απόρρητη έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης επισημαίνει ενδείξεις παραβίασης του Άρθρου 2 της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ–Ισραήλ, με αναφορές σε αποκλεισμό ανθρωπιστικής βοήθειας, πλήγματα σε νοσοκομεία και βία εποίκων
LIFO NEWSROOM
Το γαλλικό σχέδιο στη Μάγχη θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους, λέει φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Το γαλλικό σχέδιο στη Μάγχη θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους, λέει φιλανθρωπική οργάνωση

Η στρατηγική εντάσσεται στην προετοιμασία για τη γαλλοβρετανική σύνοδο στις 8 Ιουλίου, που θα συμπέσει με την επίσημη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στο Λονδίνο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Επιπλέον, συνελήφθησαν επίσης και ένας πρώην σύμβουλος του Νικολά Σαρκοζί ( διαβόητος για τις ακροδεξιές θέσεις του), γεγονός που ενισχύει τις υποψίες που ανέκαθεν υπήρχαν για μεγάλη διαπλοκή του Σαρκοζί με τους Καταριανούς και για τους πακτωλούς χρημάτων που λέγεται ότι είχαν κατευθυνθεί προς τις προεκλογικές του εκστρατείες.