«Φτάνει πια»: Αυστηρό μήνυμα Κουρτς για το σκάνδαλο Στράχε και τις πρόωρες εκλογές στην Αυστρία

«Φτάνει πια»: Αυστηρό μήνυμα Κουρτς για το σκάνδαλο Στράχε και τις πρόωρες εκλογές στην Αυστρία Facebook Twitter
0

«Φτάνει πια», τόνισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, καταγγέλλοντας απόψε στις δηλώσεις του την κυβερνητική συνεργασία με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του παραιτηθέντα το μεσημέρι αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Πράττει αυτό που είναι σωστό και αναγκαίο για την Αυστρία, καθώς το Κόμμα των Ελευθέρων βλάπτει το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα, πρόσθεσε ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, επισημαίνοντας ότι εκείνο που βάρυνε και υπήρξε προβληματικό στα λεγόμενα του Στράχε στο επίμαχο βίντεο ήταν οι ιδέες της κατάχρησης εξουσίας και οι χειρισμοί με τα χρήματα των αυστριακών φορολογούμενων.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, δεν είναι πλέον δυνατή μία συνέχιση της συνεργασίας με το Κόμμα των Ελευθέρων, όπως επίσης συνεχίζει να μην είναι δυνατή μία συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ τα μικρά κόμματα είναι πολύ μικρά (σ.σ. προφανώς για να υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία, και ως εκ τούτου ο ίδιος επέλεξε τις πρόωρες εκλογές.

Ο καγκελάριος ανέφερε πως δεν αποκόμισε την εντύπωση ότι το Κόμμα των Ελευθέρων έχει την βούληση να αλλάξει, κάτι το οποίο, όπως είπε, θα ήταν επιτακτικά αναγκαίο, ενώ χαρακτήρισε την καταγραφή του επίμαχου βίντεο επαίσχυντη καταγγέλοντας όμως ταυτόχρονα τις ιδέες της κατάχρησης εξουσίας που διατυπώνονται σε αυτό.

Επισημαίνοντας ακόμη πως εάν το Λαϊκό Κόμμα θα έχει στις επόμενες εκλογές τη δυνατότητα να δώσει σαφώς τον τόνο, θα μπορέσει ο ίδιος να συνεχίσει την αλλαγή την οποία έχει αρχίσει, ζήτησε να υπάρξουν σαφείς συνθήκες και σαφής εντολή των ψηφοφόρων. Θέλει να εργαστεί για την Αυστρία με την υποστήριξη της πλειοψηφίας του πληθυσμού ,ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος πρόκειται αύριο να παραιτηθεί και από την θέση του ως αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, είχε ανακοινώσει το μεσημέρι την παραίτησή του.

Το Κόμμα των Ελευθέρων συγκυβερνά από τον Δεκέμβριο του 2017 με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, στον οποίο ο Στράχε είχε υποβάλει νωρίτερα την παραίτησή του, η οποία και έγινε αποδεκτή.

Το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, έρχεται ως συνέπεια του «σκανδαλώδους βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής», που είχαν δημοσιοποιήσει χθες βράδυ το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Στο βίντεο ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη ρωσίδα επιχειρηματία δημόσιες συμβάσεις λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της απέναντι στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Στην μακροσκελή δήλωση παραίτησής του ο Στράχε χρησιμοποίησε μία σειρά δικαιολογιών και επιχειρημάτων για να «εξηγήσει» την «καταστροφική» εικόνα που εμφανίζει στο επίμαχο βίντεο, εκτοξεύοντας κατηγορίες προς διάφορες κατευθύνσεις.

Χρησιμοποίησε βαρύτατους χαρακτηρισμούς, έκανε λόγο για διαρκή εκστρατεία λάσπης εναντίον του, για συνωμοσίες κατά του κόμματός του, για ανάμιξη μυστικών υπηρεσιών, για παραβίαση νόμων και παράνομη λήψη του βίντεο από μία καθαρά ιδιωτική συνάντησή του στην Ιμπίζα, ενώ παραδέχθηκε πως στη σχεδόν επτάωρη συνομιλία με την υποτιθέμενη επιχειρηματία, ανεψιά Ρώσου ολιγάρχη, τελούσε υπό την επήρεια αλκοόλ.

Παραδέχθηκε πως η στάση του υπήρξε ανόητη, ανεύθυνη και λανθασμένη, αλλά έκανε και μία διεξοδική αναδρομή στην «συνεπή» και υπεύθυνη σταδιοδρομία του ως αρχηγός των Ελευθέρων, εδώ και 14 χρόνια, εκθειάζοντας την συμβολή του κόμματός του στο κυβερνητικό έργο εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM