Η Αλβανία αποσύρει το ΦΕΚ για τη δήμευση περιουσιών από Έλληνες στη Χειμάρρα

Η Αλβανία αποσύρει το ΦΕΚ για τη δήμευση περιουσιών από Έλληνες στη Χειμάρρα Facebook Twitter
0

Αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως το ΦΕΚ που θα επέτρεπε την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Ελληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας.

Αυτό αποσαφήνισαν διπλωματικές πηγές τονίζοντας ότι ήταν «ιδιαίτερα σαφής και η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από την αλβανική ηγεσία, όσον αφορά την προϋπόθεση να σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα και δη τα περιουσιακά των Ελλήνων ομογενών».

Εξάλλου, «οι θέσεις της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έχουν εκφρασθεί επανειλημμένως και με σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα».

Τώρα, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, μετά την αφαίρεση του ΦΕΚ «μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Μια προοπτική που έχει ως προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων που διαβιούν στην Αλβανία, και που αναμένουμε να αποτυπωθεί και στους εφαρμοστικούς νόμους για τις μειονότητες».

Χθες με ανακοίνωσή της η «Ομόνοια» απηύθυνε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία ώστε να αποφευχθεί η υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων στη Χειμάρρα.

Από το Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε ευθεία προειδοποίηση για την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας στην Ε.Ε τονίζοντας ότι τα Τίρανα προωθούν αρνητικές ρυθμίσεις για την Ελληνική Μειονότητα στη γειτονική χώρα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Νέα εξοπλιστικά προγράμματα με 12 επιθετικά υποβρύχια και 1,5 δισ. λίρες σε νέες εργοστασιακές μονάδες

Διεθνή / Βρετανία: Νέα εξοπλιστικά προγράμματα με 12 επιθετικά υποβρύχια και 1,5 δισ. λίρες σε νέες εργοστασιακές μονάδες

Ο Κιρ Στάρμερ ανακοινώνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων στη στρατιωτική ενίσχυση της Βρετανίας, με νέες υποβρύχιες μονάδες και πυραυλικά συστήματα στο πλαίσιο της επανασύνταξης των ένοπλων δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
«Άντε γ@@@@ου» - Η πρώην σταρ των Little Mix στράφηκε εναντίον της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ λόγω της τρανφοβίας της

Διεθνή / «Άντε γ@@@@ου» - Η πρώην σταρ των Little Mix στράφηκε εναντίον της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ λόγω της τρανφοβίας της

Η JADE κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της στο φεστιβάλ Mighty Hoopla κάλεσε το κοινό να φωνάξει μαζί της, αναφερόμενη σε διάφορα πρόσωπα που αξίζουν ένα «άντε γεια»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Επίθεση με μολότοφ κατά φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών στο Κολοράντο - «Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση», λέει το FBI

Διεθνή / ΗΠΑ: Επίθεση με μολότοφ κατά φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών στο Κολοράντο - «Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση», λέει το FBI

Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση κατά εβραϊκής διαδήλωσης στο Μπόλντερ του Κολοράντο αφήνει πίσω της πολλούς τραυματίες. Τι αναφέρει το FBI, η τοπική αστυνομία και η διεθνής κοινότητα
LIFO NEWSROOM
«Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ τα επόμενα τέσσερα χρόνια», προειδοποιεί Γερμανός στρατηγός

Διεθνή / «Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ τα επόμενα τέσσερα χρόνια», προειδοποιεί Γερμανός στρατηγός

Ο στρατηγός Καρστεν Μπρέουερ δήλωσε ότι η Ρωσία παράγει εκατοντάδες τανκς ετησίως, πολλά από τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επίθεση κατά των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις Βαλτικές χώρες έως το 2029 ή και νωρίτερα
LIFO NEWSROOM